Vår bröllopshistoria – Petra & Davids bohemiska ladubröllop

Foto melodifoto.se

Petra och David sa ja till varandra under romantiska former på Petras föräldragård utanför Uppsala. Wedding Stories har fått ta del av deras bröllopshistoria där inte ett öga var torrt.

Hej Petra, välkommen till Wedding Stories. Du har varit gift med din David i snart sex månader nu. Hur känns det? Ibland känns bröllopet som en avlägsen dröm – hände det verkligen? Vi blir fortfarande tårögda när vi tänker tillbaka på vår speciella helg. Det är något vi alltid kommer bära med oss.

Vilket är ert bröllopsdatum? Vi valde det populäraste datumet förra året, 180818. Jag är väldigt glad att vi valde det datumet, dels för att det är kul att ha ett speciellt datum men också på grund av hur vädret var i somras. Vi slapp bruna gräsmattor och 40-gradig värme så det blev perfekt.

Berätta lite om dig och David. Vilka är ni? Vi kommer båda från Uppsala men bor i Göteborg sedan snart sex år tillbaka. Jag jobbar som bröllopsfotograf på sidan om mitt vanliga jobb, grafisk formgivare på en reklambyrå. David jobbar med logistik.

Som par tror (och hoppas jag) att vi är lättsamma, sociala, gillar att hänga med vänner, spela brädspel, gå ut på en AW eller bjuda in till fest. Vi uppskattar också att vara i naturen och älskar att resa.

”Där uppe på “vår” bänk drog David ett kärlekstal och tog fram en hemmasnickrad ring gjord av en nyckelring och hampasnöre. Ihopsnickrad med en limpistol.”

Jag har förstått att det var ett frieri involverat, vem friade och hur gick det till? Vi hade haft vår sjunde årsdag, men då jag var i Sälen befann vi oss på varsitt håll. I efterhand fick jag reda på att tanken var att David skulle friat den dagen. Veckan efter hämtade David mig från jobbet. Vi hade köpt med oss thaimat hem. När vi kliver ur bilen frågar David om vi ska gå upp på Ramberget och äta. Det ligger bara några minuters promenad hemifrån och det är något vi brukar göra då och då eftersom man ser hela Göteborg och kan se otroliga solnedgångar därifrån. Dock var det lite kyligt och helt gråmulet denna marsdag, så jag var väl lite svårövertalad men gick med på det tillslut.

Där uppe på “vår” bänk drog David ett kärlekstal och tog fram en hemmasnickrad ring gjord av en nyckelring och hampasnöre. Ihopsnickrad med en limpistol. Jag förstod inte alls vad som hände, och var superförvånad. Men jag fick fram ett “ja” där i förvirringen i alla fall!

Att planera ett bröllop när man själv är bröllopsfotograf, hur är det? Det var otroligt speciellt måste jag säga. Jag har en helt annan förståelse för mina kunder nu kan jag lova! Även fast jag vet hur mycket det är att planera och bestämma så kunde jag nog inte ana att det skulle bli så stressigt. Vi valde också att göra mycket själva vilket kanske inte var den lättaste vägen att gå.

Visste ni vilken typ av bröllop ni ville ha på en gång eller upplevde du det som svårt i och med att du varit med på så många bröllop själv? Jag tänkte nog att det skulle vara svårare än vad det verkligen var. Tack vare att jag har varit på så många olika typer av bröllop så hade jag en känsla av vad jag gillade. Som tur är hakade David snabbt på angående vilken känsla vi ville ha på bröllopet.

Vilka tre ord beskriver bäst ert bröllop? Personligt, roligt och känslofyllt

Vart gifte ni er? Vi valde att gifta oss på min föräldragård där jag är uppväxt, utanför Uppsala. Mitt ute på landet med skog och ängar åt alla håll. Vigselplatsen var på en kulle ute i hästhagen där vi hade dekorerat en vigselportal med björkstammar, spetsgardiner och björkris. Middag och fest hade vi uppe på logen.

Vigselplatsen i hästhagen. Foto melodifoto.se

Var det ett självklart val att gifta er på dina föräldrars gård? Det fanns med som alternativ redan från början, men vi var osäkra på om vi skulle lyckas skapa den unika bröllopskänslan. Vi har haft fest där förut och ville att vårt bröllop markant skulle skilja sig från tidigare tillställningar. Jag lade ner mycket tid på att leta efter andra lador och liknande. Tillslut insåg vi att det bara var dumt att försöka hitta det “perfekta lantliga stället” – vi hade det ju rakt framför ögonen.

Dock var det ju långt ifrån bröllopsredo så det blev en del jobb. Mina föräldrar gjorde ett enormt jobb med att röja undan i lokalen, städa och förbereda alla ytor där vi skulle vara. Vi byggde om trappan upp till logen där vi hade middag, och byggde om hela bardelen. Vi drog in vatten och el, installerade diskmaskin och lampor. Sen blev det såklart en del jobb med dekorationerna för att skapa den rätta känslan.

”Det var en så overklig känsla att se alla man älskar samlade bara för vår skull, och på en så fantastisk plats.”

 

Vad betyder det för dig att ni kunde säga ja till varandra där? Jag är ju som sagt uppväxt där, och det känns kul att ha skapat ännu ett otroligt minne från den platsen. Jag älskar miljön där och att ha ett sånt personligt band till platsen där man gifter sig är helt magiskt. Det gjorde hela upplevelsen så otroligt stark.

Minns du känslan när ni sa ja till varandra? Vad tänker och känner du? Jag kunde aldrig ana att själva vigselakten skulle vara så otroligt känslosam. Både jag och David var helt tagna och vi båda började gråta på vägen upp till vigselplatsen. Det var en så overklig känsla att se alla man älskar samlade bara för vår skull, och på en så fantastisk plats. Själva ögonblicket vi sade ja till varandra minns jag knappt, men hela upplevelsen var överväldigande.  Jag tror våra gäster kände samma sak, att det var en mäktig stämning och vår vigselförrättare sa att det var väldigt länge sedan så många grät på en av hennes vigslar.

Minns du något mer från själva vigseln? Ja, eller strax innan när vi stod och tryckte bakom husknuten och väntade på att ingångsmusiken skulle spelas. Vi hörde den underbara melodin, tog varandras händer och började gå upp mot kullen. Under själva vigseln hade vi, istället för egna löften, valt en varsin låt tillägnad den andra personen. Det visade sig att vi båda hade valt en Lars Winnerbäck-låt!

Om vi ska gå tillbaka lite i tiden, berätta hur träffades ni? Vi träffades ute på en studentnation i Uppsala i januari 2010. Jag jobbade som mingelfotograf och David var där med sina vänner. David skrev sedan till mig på Facebook och ja.. nu sitter vi här!

”Jag vet att han skulle göra vad som helst för mig, och jag för honom.”

 

Foto melodifoto.se

Hur visste du att han var den rätta? Redan från början kändes det så himla självklart att det skulle vara vi, det kändes så naturligt. Sedan har det växt sig starkare med tiden. Vi är både lika och olika, och vi kan fortfarande förvåna varandra. Jag vet att han skulle göra vad som helst för mig, och jag för honom.

Var det kärlek vid första ögonkastet? Från Davids sida var det nog det, han var väldigt på, haha! Jag var intresserad redan från start men för min del växte det fram under några månader, sedan var jag fast!

Vad är det bästa med David/Petra?
Petra om David: Han får mig att skratta, att utmana mig själv och jag vet att han alltid finns där och vill mitt bästa.

David om Petra:
Hon är otroligt omtänksam och någon jag alltid får både dåliga och bra råd utav. En person man kan spendera alla dygnets timmar med men ändå kan fortsätta ge kärlek och roligheter livet ut!

Foto melodifoto.se

Vilka var de största utmaningarna med att planera ert bröllop? Jag tyckte det svåra var att veta vad man skulle lägga kraften på, och inte snöa in i detaljer.

Hur gick planerandet till? Det gick i perioder skulle jag säga. Ibland hände ingenting på en månad, sedan blev vi jättestressade över att tiden gick så fort och då planerade vi mer intensivt. Vi hade bröllopet i huvudet nästan hela tiden och det var något vi konstant pratade om, i alla fall sista halvåret. Vi hade en checklista att gå efter, men det mesta blev efter känsla i alla fall.

Avsatte ni någon specifik tid/kväll per vecka för bröllopsplanerandet? Inte på förhand, men när vi kände att det var mycket att gå igenom kunde vi bestämma att “nu på söndag eftermiddag kör vi bröllopsplanering”, och då försökte vi ofta göra något mysigt av det, till exempel sitta på balkongen med ett glas vin.

Under hur lång tid planerade ni ert bröllop? Vi planerade i ca 14 månader.

”Vi ville ha ett avslappnat, opretentiöst bröllop där alla kunde ha riktigt jäkla kul”

 

Vad var det första i er bröllopsplanering ni tog beslut om? Det första vi bestämde var känslan och temat på bröllopet, och det gick rätt fort, sedan utvecklades det självklart med tidens gång. Sedan av en slump köpte jag min klänning ett helt år innan bröllopet. Efter tema var lokal och bröllopsfotograf det viktigaste och största att bestämma.

På vilket sätt reflekterade ert bröllop er? Vi gillar att umgås med vänner och ställer ofta till med fest. Vi gillar att vara bra värdar och när folk trivs. Vi hade våra gäster mycket i tankarna, även om vi påminde oss själva om att detta faktiskt handlade om OSS för en gångs skull. Vi ville ha ett avslappnat, opretentiöst bröllop där alla kunde ha riktigt jäkla kul! Vi ville vara personliga, roliga och göra det på vårt sätt. Långt ifrån klassiskt och stelt.

Efter vår första dans gick personalen runt och delade ut shots samtidigt som en riktigt partylåt kom igång. Det fick fart på festen! En annan detalj utanför ladan var ”Davids partyhörna” där alla som tog en paus från dansgolvet kunde hänga och lyssna på lite annan musik och röka cigarr. Jag ville ha lite mer mainstream musik på dansgolvet så då fick David en egen arena där han kunde spela precis vad han ville.

”Ja, det är faktiskt värt varenda krona och all ansträngning!”

 

Vad vet du idag som du önskar att någon hade berättat för dig när det kommer till planerandet av bröllop? Önskar att någon kunde ha sagt till oss att vi måste göra ett ordentligt körschema över dagen. Skriva ut dubbelt så många drinkbiljetter som vi hade tänkt och slutligen att; Ja, det är faktiskt värt varenda krona och all ansträngning!

Den otroliga ladan! Foto melodifoto.se

Vilka saker var viktigast för er i er bröllopsplanering? Vi ville göra saker på vårt sätt, och ifrågasätta traditioner. Personliga inslag var väldigt viktigt för oss, och att hålla oss till den röda tråden hela tiden.

Var ni överens om allt i er bröllopsplanering? Vilka tips har ni för att komma framåt i sin planering och inte fastna vid saker? Nej, vi hade olika åsikter om en del saker, både stort och smått. Jag tror att man får välja sina strider och båda måste få ha sin åsikt och känna att man får bestämma vissa saker. Till exempel var vi oense om vi skulle gifta oss i kyrkan eller borgerligt utomhus, vilket är ett ganska stort beslut. Där var det David som fick ge sig, men såhär i efterhand erkände han att det hade inte kunnat bli mer magiskt och storslaget än det blev.

Foto melodifoto.se

Några do’s och don’ts när det kommer till just bröllopsplanering?
Jag är supertacksam över att vi bad om,  och fick mycket hjälp från nära och kära. Det sparade oss både pengar och energi. Jag skulle inte rekommendera att spontan-shoppa olika saker, till exempel dekor. Vi hade en del grejer som aldrig användes för att jag (ja, jag får erkänna att det endast var mitt fel) hade köpt en del saker som var utan plan.

Något tema eller röd tråd i ert bröllopstänk? Vi hade lantligt och bohemiskt som tema med mycket personliga detaljer. Vi älskar också mat och dryck så det var något vi lade mycket tanke på.

Ni har ju en tom bröllopslokal nu kan man säga. Finns någon plan för ladan? Vi har lekt med tanken att hyra ut den till andra brudpar. Det var verkligen vår drömlokal och jag tror att många andra är på jakt efter samma lantliga, genuina känsla. Om det är några som är intresserade får de gärna höra av sig.

Vad hade ni på er? Jag hade en klänning från Lilly, där modellen bestod av två delar. En underklänning i champagnefärgad satin och ovanpå det en cremevit spetsklänning. Lite gammaldags och romantisk! Till det hade jag marinblå pumps och smycken från Caroline Svedbom.

David hade en mörkblå smoking från VOLT, vit smokingskjorta, mörkbruna skor och en fluga i satin.

Hade ni någon klädkod för era bröllopsgäster? Vi valde klädkod Kavaj.

Foto melodifoto.se

Hur många gäster? Vi ville inte ha ett för stort bröllop och tack vare att vi båda har ganska små familjer kunde vi ändå bjuda ganska många vänner och ändå “bara” bjuda 55 gäster.

Hade ni något brudfölje? Jag hade tre brudtärnor och David hade två bestmans.

Ni förlängde ert bröllop lite genom att bjuda in era gäster redan på fredagen. Hur såg de olika dagarna ut? Jag stötte på tredagarskonceptet första gången för fyra år sedan, då ett par jag fotade hade hyrt in sig på en herrgård. Jag älskar det upplägget och vi funderade på hur vi skulle göra det på vårt sätt. Vi ville inte att folk skulle känna sig tvingade till att boka upp en hel helg “bara” för vårt bröllop, och vi ville inte att det skulle bli för dyrt, varken för oss eller för gästerna.

”Jag minns det så starkt, när vi satt på middagen och blickade ut över rummet med alla våra vänner samlade”

 

Vi bjöd in våra vänner dagen före bröllopet till Sätra Brunn Spa, och nästan alla kunde komma vilket var superlyckat. Där hängde vi i spa-avdelningen och sedan hade vi en jättetrevlig middag. Jag minns det så starkt, när vi satt på middagen och blickade ut över rummet med alla våra vänner samlade. Mindre än ett dygn senare skulle vi gifta oss och alla kändes otroligt taggade. Den förväntningen.. den känslan slår julafton tusen gånger om. Det var ett så trevligt (och högt) sorl av att alla hade så trevligt och skrattade, redan då visste vi att morgondagen skulle bli lyckad!

David delade rum med en av sina bestmans och jag delade rum med en av mina tärnor. Vi gjorde oss iordning på varsitt håll, med resten av brudföljet. En av mina vänner sminkade mig och frisören jag hade anlitat kom dit. Sedan hade vi first look, som var mer nervös och känslosam än vad jag hade kunnat tänka mig. Gråtfest redan från start kan man säga! Därefter lämnade vi Sätra Brunn och mötte upp vår bröllopsfotograf.

Dagen efter bröllopet bjöd vi på brunch för de som hade sovit över och för vissa som kom tillbaka. Det blev vår variant på en tredagarsupplevelse men utan att vara påtvingat eller extremt dyr för våra gäster. Alla vi har pratat med i efterhand har sagt att det var ett supertrevligt upplägg.

Bröllopssviten som Petras moster och faster överraskade med. Foto melodifoto.se

Vad var största överraskningen under helgen? Under minglet tog min faster och moster ton och läste upp en kryptisk dikt. Sedan tar min faster upp en gigantisk gammal nyckel ur sin handväska och ger till oss. Vi förstår ingenting, men då visar det sig att de två har haft ett hemligt projekt under veckan. De har gjort iordning ett av förrådsrummen under logen till en helt otrolig bröllopssvit! Bäddad säng med sänghimmel, spetstyger runt väggarna, mysbelysning och en flaska bubbel. Alltså, det var så vackert! Vi stod helt förstummade och hade ingen aning om att de hade förberett den här överraskningen.

”Vi skippade bröllopstårtan och körde efterrättsbuffé istället. Där tog vi hjälp av nära och kära som hjälpte till att baka.”

 

Vad bestod bröllopsmenyn av? Vi fullkomligt älskar mat och här såg vi chansen att göra något personligt. Vi hade klassisk soppa till förrätt, kronärtskockssoppa med bacon. Vi valde sedan att som huvudrätt köra tapas, family style. Det var en mängd olika rätter med massa olika såser och tillbehör. Det var jättelyckat! Vi hade runda bord, så maten var i fokus i mitten. Vi skippade bröllopstårtan och körde efterrättsbuffé istället. Där tog vi hjälp av nära och kära som hjälpte till att baka.

Foto melodifoto.se

Vad var det bästa med ett tre dagars bröllop? Vi kunde verkligen njuta av vårt bröllop. Själva bröllopsdagen är över så otroligt snabbt, speciellt då många timmar på dagen går åt till förberedelser och fotografering. Det här blev istället en hel bröllopshelg där vi fick massa tid med våra gäster och verkligen drog ut på allt det härliga. Dagen efter bröllopet, på söndagen, hade vi fått en hotellnatt i bröllopsgåva. Så vi kunde i lugn och ro försöka smälta allt som hade hänt under helgen och bara rå om varandra. Det rekommenderar jag alla att göra!

”Vi hade en plan med hur mycket varje post skulle kosta, och där sprack det ju några gånger men då var det medvetna val.”

 

Hur gick era tankar kring bröllopsbudget, vilka var de största posterna? Vi hade inte en strikt budget att följa, däremot hade vi ett tak som vi ville försöka hamna under. Vi hade en plan med hur mycket varje post skulle kosta, och där sprack det ju några gånger men då var det medvetna val. I och med att vi hade den perfekta lokalen gratis blev de största posterna mat/dryck/serveringspersonal samt bröllopsfotograf. Hela kalaset landade på 85 000 kr, exkl ringar.

Hade ni gjort något annorlunda i efterhand?
Det enda jag ångrar är att vi inte gjorde ett mer detaljerat körschema för bröllopsdagen med exakt vem som skulle göra vad. Det blev lite missförstånd och några missar med praktiska detaljer som hade kunnat undvikas.

Foto melodifoto.se

Sist men inte minst har det blivit någon eller planerar ni för bröllopsresa?
Några veckor efter bröllopet åkte vi en weekend till Polen bara för att komma bort lite, men vi håller just nu på att planerade den riktiga resan. Tre månader i Europa med en husbil är planen. Det kommer bli helt fantastiskt, och en riktig äktenskaplig prövning!

Foto melodifoto.se

OM DAVID & PETRA 
Ålder: Petra 29 och David 33 år.
Bostadsort: Göteborg
Yrke: David arbetar med logistik och Petra som grafisk formgivare och bröllopsfotograf.
Bröllopsdatum: 18 augusti 2018, aka det populäraste bröllopsdatumet förra året 180818.
Här gifte vi oss: På Petras föräldrars gård utanför Uppsala med vigsel i hästhagen och middag och fest i lada. 
Såhär länge planerade vi vårt bröllop:
14 månader
Antal bröllopsgäster: 55
Bröllopsbudget: 85 000 exkl ringar. Alltifrån trycksaker, kläder, dekor, mat, söndagsbrunch och fredagslunch, serveringspersonal, dryck, porslin, gästgåva, bröllopsfotograf, frisör, PA-system, möbelhyra och hotellvistelse. Själva lokalen hade vi pga vi gifte oss på Petras släktgård.

 

Upp