Vår bröllopshistoria – Michaela och Johannes familjära Gotlandsbröllop

Ett litet bröllop med bara de allra närmsta på en strand på Gotland. Under dessa former sa Michaela och Johannes ja till varandra i juli 2018. 

Hej Michaela, du har varit gift med din Johannes sedan i somras, hur känns det? Det känns såklart jättebra, även om det inte är någon större skillnad. Men det är mysigt att få kalla Johannes för min man.

Berätta lite om dig och Johannes, vilka är ni? Vi är ett spontant par som mest flänger omkring. Jag är från Stockholm och Johannes från Uppsala. Vi träffades när Johannes spelade i AIK 2010. Men sen dess har vi bott i 5 olika städer. Johannes spelar hockey och hans arbete har gjort att min karriär fått läggas lite på is.  Vi är två väldigt fria själar så jag tror egentligen att det här livet passar oss ganska bra. Vi har fått uppleva fantastiska platser och träffat många härliga människor. Dessutom har jag kunnat vara hemma länge med våra två söner (födda 2014 och 2016). Något jag värdesätter väldigt mycket.

Hur skulle du beskriva ert bröllop? Enkelt, avslappnat och familjärt.

Minns du känslan när ni sa ja till varandra? Vad tänker och känner du? Jag minns att jag tänkte “det är nu det händer, tänk att det är nu som jag säger ja till min man”

Hur länge hade ni varit förlovade innan bröllopet? Vi var förlovade i 4 år innan vi gifte oss.

Stämmer det att det låg ett ganska speciellt frieri bakom det hela? Anade du något innan? Jag anade verkligen ingenting. Vi hade pratat om att förlova oss och jag visste någonstans att det skulle hända, men absolut inte då. Under vår äldsta sons dop i augusti 2014 i Sofia kyrkan i Stockholm passade Johannes på. Han skulle säga några ord om vår nyfödde son inne i kyrkan och höll ett fantastiskt fint tal för släkt och vänner i slutet av ceremonin.

Det är inte förrän han vänder sig om och går ned på knä framför mig som jag förstår att det egentligen är mig han har pratat om. Det var som att det svartnade för ögonen på mig. Hela kyrkan skrek och tjoade. Jag grät, HELA kyrkan grät. Familj, släkt och vänner var väldigt glada att de fick bevittna frieriet. Det var en fantastisk dag med bubbel och smörgåstårta i solsken med alla nära på plats och just då förstod vi inte hur vi någonsin skulle kunna toppa dopet och frieriet med bröllopsdagen.

När tog ni beslutet att gifta er? Vi bestämde oss i maj 2018 efter att vi flyttat hem från Tyskland som vi bott i de senaste åren. Detta var 2 månader innan bröllopet ägde rum.

”..det tog några veckor innan vi vågade berätta för våra bästa vänner att dom inte var bjudna haha.”

 

Ni gifte er på Gotland och Furillen, vad betyder den platsen för er? Min svärmor och hennes man har en fantastisk gård där som vi har spenderat mycket tid på. Det har varit en plats för oss att komma bort och verkligen slappna av på. Där vi kan få kvalitetstid med familjen. Vårt liv kräver mycket planering i och med alla flyttar, men när vi kommer dit fokuserar vi inte på något annat än att bara vara i nuet.

Var ägde vigsel respektive fest rum? Vigseln ägde rum på stranden och middagen i mina svärföräldrars magiska trädgård. Där emellan gjorde vi ett stopp på Fabriken där barnen fick mellis och vi vuxna åt popcorn och drack fläderdrinkar.

Stämmer det att ni försökte gifta er lite i smyg? Hur gick det? Nej, men det tog några veckor innan vi vågade berätta för våra bästa vänner att de inte var bjudna, haha. Min mamma, syster, svägerskor och bästa kompisar kidnappade dock mig en morgon i juni för möhippa. Jag tänkte att jag inte förtjänade en möhippa eftersom större delen av gänget inte skulle medverka på bröllopet. Men den dagen var bland det bästa jag upplevt. Så överraskad och så lycklig över att få en heldag men mina närmsta tjejer som jag i långa perioder saknar väldigt mycket när vi är på annan ort. Johannes ordnade jag en mini-sexa för dagen innan bröllopet. Vi gjorde iordning en båt med fiskegrejer, mat, dryck och snacks. Alla män fick en kväll tillsammans på sjön innan den stora dagen!

Om vi går tillbaka lite i tiden, hur träffades ni? Vi träffades på ett uteställe i Stockholm 2010 genom en gemensam bekant. Vi började dejta men ingen av oss var helt klar med singellivet så vi bröt och hittade tillbaka till varandra i augusti 2011. Det var inte förrän 11-11-11 som det äntligen var vi på riktigt!

Vad är det bästa med Johannes? Att han är snäll och varm, äventyrlig, väldigt rolig och spontan.

Det bästa med Michaela? Hon är kärleksfull, spontan, driftig, rolig och vackrast i världen

”Vi ville ha vårt bröllop naturligt med jordnära färger och inslag. Men vi visste nog egentligen inte hur det skulle vara, vi visste bara att vi ville, att de skulle bli av.”

 

Är bröllop något du drömt om innan Johannes friade? Nej jag har aldrig haft en dröm om att gifta mig. Men med Johannes kom tanken på barn och giftermål upp ganska så fort. Han kändes rätt väldigt snabbt! När jag fantiserade om vårt bröllop såg jag oss i en vacker kyrka, med alla vänner på en stor fest efteråt. Johannes vet jag var inne på samma bana. Med facit i hand blev det ju inte alls som vi hade tänkt, det blev mycket mycket bättre!

Hur visste ni vilket typ av bröllop ni ville ha? Eftersom vi skulle ha det på Gotland och Furillen som är en väldigt speciell plats ville vi att temat skulle smälta in. Vi ville ha vårt bröllop naturligt med jordnära färger och inslag. Men vi visste nog egentligen inte hur det skulle vara, vi visste bara att vi ville, att de skulle bli av.

”Bröllopet blev som ett firande av den starka kärleken vi har till varandra trots motgångar och slitiga småbarnsår.”

 

Att bli föräldrar är för oss det största som hänt, och vi har under våra år tillsammans gått igenom väldigt mycket. Bröllopet blev som ett firande av den starka kärleken vi har till varandra trots motgångar och slitiga småbarnsår. Många kanske tänker att man ska gifta sig först och skaffa barn sen, men jag är väldigt glad att det blev som det blev. Våran äldsta son pratar ofta om dagen då vi gifte oss. Det är ett minne för livet och att få dela det med våra barn är underbart.

På vilket sätt reflekterade ert bröllop er? Att det var just så avslappnat.

Vad skulle du säga varit de största utmaningarna i er bröllopsplanering? Tidsbristen kanske. Men alla var verkligen med och bidrog och hjälpte oss för att få den här dagen så magisk som möjligt. Min svåger och Johannes mormors man byggde bänkar av stockar och plank till ceremonin. Fastrarna plockade blommor till dekoration, ena svägerskan fixade mitt hår och den andra bakade. Jag har många fina minnen inte bara från bröllopsdagen, utan även från förberedelserna innan.

En del som hör bröllop och Gotland, tänker nog att det är lite logistik, åkte ni över till Gotland innan och rekade inför bröllopet? Vi var på plats i 4 veckor innan bröllopet och semestrade. Det var lättare att reka och planera på plats. Vi bestämde oss dock inte förrän dagen innan vilken strand vi skulle ha vigseln på. Vi ville ha den på den sidan av ön där det blåste minst. Två platser fanns i beredskap, men vi hade turen på vår sida och det blev den stranden vi helst ville ha.

”Det är klart att jag ville ha en perfekt dag, men jag var inte så stressad över att något kanske inte skulle hinnas med eller att något inte skulle klaffa. Det var ju ändå “bara” familjen som skulle vara där!”

 

Hur långt innan bokade ni/började ni planera? 2 månader innan. Och eftersom vi inte behövde boka lokal eller kyrka var det bara en präst vi behövde få tag på! Och fotograf förstås, en kock, en som kunde göra buketten, någon som kunde sjunga..  Ja, jag tänkte någon gång att det kanske var naivt av oss att ställa till med ett bröllop på så kort varsel.

Men när vi visste att alla i familjen kunde komma fanns det liksom inte mycket som kunde gå fel. Det var det viktigaste, att alla kunde vara där, och att det äntligen skulle bli av. Det är klart att jag ville ha en perfekt dag, men jag var inte så stressad över att något kanske inte skulle hinnas med eller att något inte skulle klaffa. Det var ju ändå “bara” familjen som skulle vara där!

Hur påbörjade ni er bröllopsplanering? Vad var det första ni tog beslut om? När och var! Vi hade ju som sagt inte så mycket tid på oss. Och gästernas somrar var så gott som färdigplanerade. Dessutom hade vi tre hockeysäsonger att anpassa oss efter då barnens gudföräldrar också spelar i SHL (Svenska hockeyligan). Men när man ringer en familjemedlem och säger “Hej, vad gör du i mitten på juli, vi ska gifta oss kan du komma?” Då finns det inte så många andra alternativ än att bara säga “ja!”. Vi kom tillsammans med gästerna överens om ett datum som passade alla och vi var väldigt tacksamma över att de kunde planera om i sina semesterkalendrar. 

”En alldeles vanlig tisdag i juli, blev vår speciella dag när vi sa ja till varandra.”

 

Hur såg er bröllopsdag ut? På morgonen åkte jag och mamma bort till vigselplatsen och pyntade tillsammans. Därefter började jag, min syster och mina svägerskor att göra oss iordning tillsammans. Gästerna badade och strosade runt på dagen och min svägerska gjorde en fantastisk lunch till alla. Sen hade vi bröllopsfotografering och efter det åkte vi bort till stranden där vigseln ägde rum. Vädret var fantastiskt, det var varmt men fläktade. Jag, Johannes och barnen gick fram till Det är för oss solen går upp. En alldeles vanlig tisdag i juli, blev vår speciella dag när vi sa ja till varandra.

Efter ceremonin cruisade vi iväg på en Harley Davidson till Fabriken där vi mötte upp gästerna för ett litet stopp med svalkande dryck och familjefotografering.

Vi promenerade sen alla tillsammans hem till mina svärföräldrar där vi drack champagne, åt tilltugg, hade photo booth och lekte massa lekar. Alla fick ta med sig en sten från stranden och skriva en hälsning på som de sen fick lägga i en glasvas till oss.

Vi hade en hörna för barnen med pyssel och leksaker, och de åt middag och kalasade innan det var dags för nattning. En barnvakt tog över och vi och våra gäster kunde sätta oss till bords. Vi blev serverade en gudomlig middag. Det var tropisk natt, vi åt, skrattade, hade bordslekar och grät till fina tal. Jag njöt verkligen av stunden. Vi ville inte att dagen och kvällen skulle ta slut. Klockan 01 åt vi bröllopstårta och dansade till våran låt, Bruno Mars och Grenade, under stjärnhimmeln och viftande tomtebloss. När solen började gå upp igen festade vi vidare barfota på stranden till musik och släppte upp rislyktor.

Vilka saker var viktigast för er i er bröllopsplanering? Bröllopsbilderna. Mat och dryck!

Hur tänkte ni kring er bröllopsklädsel? Vad hade ni på er? Kläder var inget vi ville lägga massa pengar på. Vi ville såklart hitta något som vi kände oss bekväma och fina i. Jag åkte till Barcelona med en tjejkompis i juni. Där hade jag en förhoppning om att hitta en klänning. Tyvärr hittade jag ingenting. På väg hem missade vi vårt flyg och blev kvar några extra timmar på flygplatsen. DÄR,  i en butik hittade jag min klänning för 300kr. Jag tror på ödet, det var meningen att jag skulle ha den klänningen! Men egentligen får man väl säga att klänningen kostade 300kr + en ny flygbiljett hem.

”Det var fantastiskt att få se våra viktigaste personer i livet ha roligt tillsammans och prata om allt från stort till smått.”

 

Hade ni någon klädkod för era gäster? Alla fick ha på sig vad de ville. Men somrigt och avslappnat.

Hur många gäster hade ni och hur kom ni fram till vilka ni skulle bjuda?  Vi visste att om vi skulle ha ett stort bröllop skulle det inte bli av. I alla fall inte de närmsta åren. Små barn och nytt hus kräver mycket tid och pengar. Vi ville vara gifta, men vi ville inte heller bara skriva på ett papper i stadshuset eller vänta 4 år till. Vi var tvungna att dra en tydlig gräns och eftersom det inte fanns så många helger kvar att planera bröllopet på kände vi att ju färre gäster desto lättare. Gränsen drog vi vid syskon, föräldrar och gudföräldrar. Totalt var vi 20 vuxna och 6 barn.

När vi förlovade oss var tanken ett stort bröllop. Men när vi började prata om det i maj blev jag skrämd av tanken på ett stort bröllop. All planering innan, och även på själva bröllopsdagen. Jag har kontrollbehov så hur skulle jag kunna slappna av och inte känna mig stressad? Hur skulle jag hinna prata med alla? Jag var livrädd för att vakna upp dagen efter bröllopet och känna att jag inte hade kunnat slappna av, inte skulle minnas saker och skulle ha ångest för att någon kanske inte hade haft det roligt.

”Mitt råd är att inte tänka så mycket på hur man borde göra, utan följa sitt hjärta.”

 

När jag satt under middagen och tittade ut över långbordet, kände jag bara “Det här var SÅ rätt”. Alla hade tid att prata med alla. Det var fantastiskt att få se våra viktigaste personer i livet ha roligt tillsammans och prata om allt från stort till smått. 

 

Vad bestod bröllopsmenyn av? Eftersom mat och dryck var väldigt viktigt för oss hade vi en egen kock, Filip Fastén. Filip fick så gott som fria händer. Då våra egna och våra syskons barn var med under hela dagen planerade vi det som så att när barnen åt middag åt vi vuxna lite matigare snacks. Middagen åt vi ganska sent, men det var för att barnen skulle hinna somna så vi kunde ha fullt fokus på middagen. Det matigare snacksen bestod av grillad majs med parmesan, pinnbröd, Gotländsk melon, massa röror, oliver, saltgurkor, rökta bönor, chorizofylld tortilla m.m.

Middagen på kvällen lagades framför oss på öppen eld. Allt från kött och korv till kronärtskockor, kål, röror och sallader. Bröllopstårtan gjorde min grymma svägerska! Marängtårta med halloncurd, smörkräm, saltkaramell, jordgubbar, passionsfrukt och kanderade nötter.

Hur gick era tankar kring bröllopsbudget, vilka var de största posterna? Vi hade egentligen ingen budget, vi försökte hålla de så billigt och enkelt som möjligt. Men det drar ju alltid iväg. Maten och drycken var helt klart de största posterna. En sån lyxig måltid, av en sådan kock hade vi aldrig haft råd med på ett stort bröllop för 100 personer. Matupplevelsen blev även den ett minne för livet den här dagen.

Hade ni gjort något annorlunda i efterhand? Några råd till andra blivande bröllopspar? Mitt råd är att inte tänka så mycket på hur man borde göra, utan följa sitt hjärta. Det är eran dag, gör det på erat sätt. Tänk inte att allt måste vara perfekt, det blir bara en onödig stress och press.

Sist men inte minst, vad var det bästa med att gifta sig? Att det är en dag vi alla bär med oss. Ett otroligt fint minne för resten av livet.

 

Om Michaela & Johannes
Ålder: 33 och 33.
Vår familj består av: Michaela, Johannes, Levi 4 år och Vince 2 år.
Bostadsort: Dit hockeykarriären tar oss men med en bas i Huddinge utanför Stockholm.
Yrken: Michaela arbetar inom tv-produktion och Johannes är hockeyspelare.
Intressen: familjen, resa, sport.
Bröllopsdatum: 180717
Antal gäster: 26
Tema/ledord för bröllopet: Avslappnat, familjärt, enkelt och naturligt.
Såhär länge planerade vi vårt bröllop: 2 månader.

Upp