Vår bröllopshistoria – Matilda och Pontus, ett grönt diy-bröllop vid Matildas barndomshem

Grönt, hållbart och vegetariskt var ledorden för Matilda och Pontus bröllop när de sa ja till varandra den där sista lördagen i juni vid sjön, vid Matildas barndomshem.

Foto Amanda Axelsson

Hej Matilda och Pontus! Stort grattis till giftermålet. Hur känns det? Tusen tack! Det är supermysigt. Vi har varit tillsammans länge och ”betett” oss som ett gift gammalt par sedan lång tid så rent praktiskt är det inte så stor skillnad. Däremot är vi lite extra nykära och allt känns verkligen rätt.

Berätta lite om dig och Pontus, jag har förstått att ni är varandras barndoms kärlekar? Vi träffades på högstadiet. Vi gick i sjuan och spelade i samma band. Pontus var lite rädd för mig då jag enligt honom var en väldigt tuff och cool tjej.  Jag tyckte Pontus mest var en underlig nörd med bandtröjor.. Efter att ha varit vänner några år bestämde jag mig för att Pontus var den typ av kille jag ville ha. En stabil och snäll kille som man alltid kan lita på och som aldrig skulle såra mig. Jag sa mer eller mindre till Pontus att han var kär i mig och på något sätt blev han det. Sen dess har det varit vi.

Skulle Pontus beskriva vad han föll för hos mig är det att jag är en stark tjej som vet vad jag vill och att jag är omtänksam. Det jag föll för hos Pontus är att han är den mest genuina människa jag träffat, han är så godhjärtad och varm. 

”.. det enda jag kommer ihåg från vigseln är våra egenskrivna löften. Allt annat är ett stort virrvarr av känslor.”

När vi var 17 och 18 år gamla kände vi att detta kommer hålla länge. Förhoppningsvis livet ut. Vi tog ett gemensamt beslut om att förlova oss och tanken var att gifta sig längre fram. Det tog fem år, men den som väntar på något gott..

Pontus att friade mer traditionellt också och gick ner på knä, vid bryggan där vi gifte oss. Hans tanke var att fria i soluppgången men han hade tänkt fel och solen gick upp fel sida av sjön. Där stod vi och väntade i 5 minusgrader den 1 December 2014 tills vi fattade att vi skulle få säga ja i skuggan. Något vi skrattar åt nu. 

Ni sa ja till varandra den 29:e juni? Var ägde ert bröllop rum? Hemma i vår trädgård, framför sjön där vi bor. Det är från början min mammas barndomshem och jag har har också mer eller mindre vuxit upp här. Nu bor vi här, en dröm jag haft sedan jag var liten. 

Foto Amanda Axelsson

Beskriv känslan när ni sa ja till varandra, vad tänker/känner ni? Det var helt fantastiskt! Men det enda jag kommer ihåg från vigseln är våra egenskrivna löften. Allt annat är ett stort virrvarr av känslor.

Hur skulle ni beskriva ert bröllop? Det var roligt, familjärt, avslappnat och fyllt med kärlek! Alla bjöd på sig själva och vi försökte få det så avslappnat som möjligt och skapa personliga detaljer för att göra det lite roligt. Gästerna har sagt efteråt att det är den roligaste fest/bröllop de varit på, så otroligt roligt att göra!

”Vi bad tex våra gäster att inte köpa nya kläder utan ta på sig något de redan hade, köpa second hand eller låna.”

På vilket sätt skulle ni säga att ert bröllop karaktäriserar er? Vi gjorde mycket själva. Miljön är otroligt viktig fråga för oss. Allt var hållbart och genomtänkt för att inte belasta miljon. Vi bad tex våra gäster att inte köpa nya kläder utan ta på sig något de redan hade, köpa second hand eller låna. 

Jag älskar att laga mat och familjen är viktig för mig. Att bjuda på stora familjemiddagar. Den känslan ville vi få in i vår bröllopsmiddag så allt serverades family style på stora fat, och att man skulle få äta till man var mätt.

Vi hade också detaljer såsom att alla bord var döpta efter Pontus favoritdjur, Capybara, Fiskmås, Emu, Qoukka, Manat, Alpacka, Manul och Murmeldjur. Han har en grej för ovanliga djur såsom  Man kan nästan kalla det en besatthet. 

Hur visste ni vilken typ av bröllop ni ville ha? Det var nog ganska solklart ifrån början att vi ville ha ett roligt bröllop där alla trivdes. Ett bröllop som skulle spegla oss. inte något uppstyrt och präktigt bröllop som blir bra på bild.

Foto Amanda Axelsson

Ni valde att gifta er vid Matildas mammas barndomshem, där ni också bor idag. Var valet av plats självklart? Helt solklart, framför allt för Pontus, konstigt nog. Han känner sig verkligen hemma här precis som jag alltid gjort. Det finns ingen vackrare och mer speciell plats i våra ögon.

Vi hade både vigsel och fest hade i trädgården. Vigseln skedde närmare sjön och festen hade vi på ängen vi har precis utanför huset. 

Hur påbörjade ni er bröllopsplanering? Vad var det första ni tog beslut om? När vi skulle gifta oss och vart. Sen satte vi en ungefärlig budget och en gästlista. Vi började med att prioritera vad som var viktigast och därefter har allt bara flutit på! 

Hur har ni hämtat inspiration till ert bröllop? Mycket av naturen. Vad gäller dekorationer har vi inte köpt något utan plockat allt själva ifrån trädgården och skogen. Jag lyssnade också mycket på bröllopspoddar i början för att få lite hjälp med hur man skulle lägga upp planeringen. Små tips och trix från bröllopsgrupper på Facebook har också varit guld värt! 

Hur länge planerade ni ert bröllop? Ca 1,5 år med lite uppehåll under tiden. 

Tema eller ledord för ert bröllop? Familjärt, hållbart, lättsamt och personligt. 

En mening som bäst beskriver ert bröllop? Vilken jävla fest! 

Vad skulle ni säga varit de största utmaningarna i er bröllopsplanering? Att få ihop det praktiska med tälten, och att hinna allt den sista veckan innan bröllopet.

Foto Amanda Axelsson

”Allt avslutades med ett nattdopp, nakna såklart i sjön! ”

Hur såg er bröllopsdag ut? Vi började dagen med frukost. Brudföljet tillsammans med några nära vänner hade sovit över här. Vi dukade och pysslade iordning det sista. Därefter sminkade vi oss och drack lite bubbel medan vi gjorde oss fina. När gästerna anlände stod jag i våra hus tillsammans med min mamma och pappa.

Pontus och brudföljet gick ner mot sjön och vår ingångsmusik, (en akustisk version av Kents Sverige) började spela. Jag gick ner till Pontus och våra gäster tillsammans med både mamma och pappa och därefter började vår vigsel. Efter det hade vi brudskål och middagen började direkt, tal varvades med spex och helt fantastisk mat. Våra toastmaster gjorde ett fantastiskt jobb och det var tyst en sekund.

Foto Amanda Axelsson

Tårtan serverades och sen öppnades baren. Vår entusiastiska bartender, min pappa, blandade drinkar hej vilt och festen var igång. Istället för brudvals spelade vårt band (det från högstadiet) som inte spelat ihop på flera år en av våra gamla låtar. Efter många timmar av dans och skratt serverades nattamat. Allt avslutades med ett nattdopp, nakna såklart i sjön! 

Till er vigsel gick ni in till en akustisk version av Sverige med Kent som era vänner spelade. Vad betyder den låten för er? Det är en av våra gemensamma favoritlåtar, melodin speglar svensk sommar och texten har ett fantastiskt fint budskap. Vår utgångslåt var en annan favorit, kampen och härligheten av Timo Räisinen. Ett udda val men den handlar om det finaste vi har, demokrati. 

Vilka saker var viktigast för er i er bröllopsplanering?  Att vi båda blev nöjda. 

Ni har gjort väldigt mycket själva, berätta! Vi har tillsammans med familjen gjort mycket pyssel själva. Festhäften, bröllopshemsida, byggt en bar, plockat alla växter till pynt, pappa gjorde brudbuketten med trädgårdens blommor, vi bakade tårtorna ihop. Jag tror det gjorde det extra personligt! 

Vad vet ni idag  som ni önskar att någon hade berättat för er när det kommer till bröllopsplanering? Att det mesta löser sig i slutändan, våga vara spontana!  Planera inte allt minutiöst. Det blir inte så ändå, då blir det vara jobbigt när det inte går som ni tänkt. Ha kul, skäm ut er, bjud på er själva och bry er inte om vad andra tänker, det är ert bröllop! 

Foto Amanda Axelsson

”Allt gick inte riktigt som planerat men det är också en del av charmen och nu något att komma ihåg som roligt. ”

Vad hade ni på er? Jag hade min mammas brudklänning som var omsydd nästintill till oigenkännlighet av en skräddare. Man ser att det är mammas klänning men den passar mig nu och min stil. Är så glad att jag valde hennes klänning. Pontus hade en linnekostym i mörkblått med bruna skor, hängslen och en linneskjorta, somrigt! 

Någon klädkod? Vi bad gästerna ta på sig något de redan hade, köpa second hand eller låna av någon. Annars hade vi ingen klädkod, allt ifrån badbyxor till smoking. Galaklänning till sopsäck. Däremot var vi noga med att skriva att de skulle ta med en tjockare tröja, inga klackar och badkläder till nattdoppet! 

Så här långt innan skickade vi ut våra bröllopsinbjudningar? Save the date  ett år innan och inbjudningar ca sex månader innan. 

Hur tänkte ni när det kom till bröllopsbudget, vilka poster var er prioritet? Har ni stött på några utmaningar? Maten var vår största prio. Vi ville ha mat som våra gäster skulle prata om efteråt. Då nästan ingen i vårt umgänge är vegetarian ville vi visa att vego är både gott och festligt! Nästa prio var att få gifta sig hemma i trädgården. Här stötte vi på mycket problem. Tält som skulle hålla i alla väder, vara tillräckligt stora, hitta ett golv som kunde läggas på en ojämn gräsmatta. Allt löste sig tillslut. 

Matildas mamma i bröllopsklänningen. Foto privat.

Hade ni gjort något annorlunda i efterhand? Allt gick inte riktigt som planerat men det är också en del av charmen och nu något att komma ihåg som roligt. 

”Vi hade så roligt, skrattade så vi grät, blev överrösta med kärlek, dansade till fötterna värkte och åt tills magen sprack. Vad mer kan man önska sig?”

 

Vår bröllopsmeny bestod av? Allt serverades Family style, det kom in på skärbrädor och fat till borden för att alla skulle få ta tills de var mätta. 

Förrätten var en chevré och päronpaj, Gazpacho och Foccacia med sallad. Huvudrätten var black eyed pea biffar med caponata, grönkålschips, vitlökscreme och rostade färskpotatis ar samt sötpotatis. Tårtan gjorde jag och min lillebror, en naked carrot cake med limefrosting. Allt var ekologiskt och väldigt närodlat, samt vegetariskt såklart! 

Foto Amanda Axelsson

Vad var det bästa med att gifta sig? Glädjen hos alla. Både gäster och oss. Det låter klyschigt men det var verkligen en kärleksfest! Att få träffa alla man tycker om, personer man inte sett på väldigt lång tid och att samtidigt få säga ja till personen man älskar mest är en helt otroligt känsla. Vi hade så roligt, skrattade så vi grät, blev överrösta med kärlek, dansade till fötterna värkte och åt tills magen sprack. Vad mer kan man önska sig? 

 

Foto Amanda Axelsson

Några snabba
Ålder: Matilda 23år, Pontus 24 (Han fick fira sin 24års dag vid tolvslaget på bröllopet!)
Bostadsort: Kungälv
Yrken: Matilda arbetar som sjuksköterska på akuten och Pontus är programmerare och utvecklare.
Intressen: Matlagning, inredning och trädgård, Pontus gillar trädgård och teknik.
Bröllopsdatum: 29/7 2019
Antal bröllopsgäster: 56 st
Tema eller ledord för bröllopet? Hållbart, ekologiskt, familjärt lite knasigt och naturnära!
Så här länge planerade vi vårt bröllop? Under ca 1,5 år
Vårt brudfölje bestod av: 2 tärnor; brudens moster och bästa vän. 2 bestmans; brudens lillebror och brudgummens bästa vän.
Bröllopsbudget: 60.000
Hit går vår bröllopsresa? Det blir ingen! Vi väljer att vara hemma för att spara på miljön och då vi bor i en sommaridyll behövs det inte riktigt. Någon gång i framtiden kanske vi tar oss ut på en tågluff.

Upp