Vår bröllopshistoria – Inas & Robins Sagobröllop

Året är 2009. Ina bestämmer sig för att gå på sin grannes 50-års fest. Robin som inte har något bättre för sig hänger på sina föräldrar på samma fest i sista sekunden. På verandan utanför huset möter han Ina. De kan inte glömma varandra och fyra år senare blir de ett par. Efter ytterligare fyra år befinner sig Ina och Robin åter på verandan de en gång möttes på, men nu för att säga ja till varandra.

Wedding Stories har fått ta del av Ina och Robins fantastiska bröllopshistoria som involverade både ett spontan frieri på Azorerna till ett överraskningsband under bröllopsfesten till första dansen som man och hustru då de dansade i beckmörker med självlysande kläder. Ett riktigt sagobröllop.

Fotograf melodifoto.se

Stort grattis Ina och Robin till ert bröllop! För hur länge sedan sa ni ja till varandra? Vi gifte oss den 2 september 2017 och har varit förlovade sedan 22 juni 2016.

Berätta om frieriet? Det var ett spontant frieri som kändes väldigt okonstlat, självklart och romantiskt. Vi var och snorklade ute vid en mindre ö tillhörande Sao Miguel, Azorerna. Vi klev i land på en plats som var oerhört vacker och Robin utbrast “om jag hade haft en ring nu så hade jag friat till dig”, varpå jag svarade “men det behöver du ju inte ha” (är inte traditionell av mig med sådant). I efterhand har vi insett att vi istället stod på en ring, då ön “Vila franca do campo” är formad exakt så, då det är en gammal vulkankrater. Jag blev såklart överlycklig och pyttelite snopen eftersom jag själv planerat att fria bara några veckor senare och blev “snyltad” på min plan 🙂

Hur​ ​träffades​ ​ni?​ ​Var​ ​det​ ​kärlek​ ​vid​ ​första​ ​ögonkastet? Vi träffades 2009 på Inas grannes 50 års fest. Robins föräldrar var vänner till grannen och Robin hade hängt på lite av en slump. Det var
hippie-tema så båda hade blommig klänning på sig 🙂 Stark ömsesidig förtjusning uppstod direkt och vi kunde inte slita oss från varandra under hela kvällen, men på grund av olika omständigheter i bådas tillvaro, blev vi inte ett par förrän 4 år senare.

”Kärlek är ju en väldigt bra anledning att ställa till med kalas!”

Är​ ​bröllop​ ​något​ ​du​ ​drömt​ ​om​ ​redan​ ​innan​ ​frieriet? Såklart har man tänkt på det, men det har liksom inte varit något som känts superviktigt eller att det måste vara på ett specifikt vis. Vi såg det
som ett utmärkt tillfälle att tillsammans skapa en dag och natt med extra allt. Kärlek är ju en väldigt bra anledning att ställa till med kalas!

Hur​ ​visste​ ​ni​ ​vilken​ ​typ​ ​av​ ​bröllop​ ​ni ​ville​ ​ha? Det som var mest givet för oss, var att vi ville ha borgerlig vigsel och en avslappnad stämning utan några formaliteter eller krav, samt att vi gärna ville att det skulle vara personligt kopplat till oss på något vis. Då jag älskar att pyssla var det också givet att mycket skulle knåpas ihop på egen hand. Vi ville att alla skulle känna sig totalt fria att klä sig i precis vilken färg de ville, ha hur kort eller lång kjol de ville och jättegärna få vara minst lika uppklädda som vi! Vi var också på det klara med att vi föredrog servering av mat framför buffé. Vi var runt och kikade på flera bröllopslokaler men fick inte riktigt feeling någonstans. Då kom vi på idén med att slå upp ett tält på platsen där jag är uppvuxen och som är kopplad till väldigt många fina minnen för oss.

Fotograf melodifoto.se

”Vi kombinerade ihop de saker vi tyckte var vackra till en bohemisk och personlig mix med lite “sagoaktig” vintagekänsla.”

Var​ ​ägde​ ​vigsel​ ​respektive​ ​bröllopsfest​ ​rum? Vi hade vigselceremoni på verandan som var den exakta platsen där vi hälsade på varandra allra första gången på 50-års festen. Det juridiska
pappersskrivandet har vi gjort efteråt då det för oss kändes som en sekundär bisak. Det var viktigt för oss att vi skulle få utforma ceremonin exakt så som vi ville och vi upptäckte att det var lite svårt att få till det
med “formella” vigselförrättare, som var mer inrutade i en viss repertoar. Vi anlitade därför en konstnär som arbetar med att skapa personliga ceremonier av olika slag. Vi är jättenöjda med valet och har fått mycket fin feedback just gällande att vigseln var annorlunda, personlig och en bra balans mellan allvar och skratt.

Bröllopsfesten hölls i 81 kvm partytält i mina föräldrars trädgård precis intill, samt till stora delar utomhus då vi hade väldig tur med vädret.

Hur​ ​påbörjade​ ​ni​ ​er​ ​bröllopsplanering?​ ​Vad​ ​var​ ​det​ ​första​ ​ni gjorde/beslutade​ ​om?
Det allra första vi var på det klara med, var att vi visste att vi ville att kocken Anders Ramsay som vi är bekanta med skulle laga maten, då han verkligen är en mästare på växtbaserad matlagning. Sedan när vi kommit fram till att vi ville ha festen i tält, spann vi vidare på allt praktiskt därifrån och kom fram till vad vi behövde hyra, införskaffa och styra upp för ytterligare prylar.

Hur​ ​har​ ​ni​ ​tänkt​ ​kring​ ​er​ ​bröllopsbudget?​ ​Vilka​ ​har​ ​varit​ ​de​ ​största posterna? Vi började med att komma fram till hur vår önskedag skulle se ut och vad kostnaderna för alla stora utgifter skulle bli. Vi undersökte kostnader för tält, fotograf, mat med personal, dryck, dekorationer, underhållning,
kläder mm och räknade i grova drag ut ett estimat på en slutsumma och avgjorde om det kändes rimligt och hållbart och då vi landade i att det var fungerande, körde vi på. Om man då kommer fram till att det blir för kostsamt får man klura kring vad som är mindre viktigt och vad man kan tänka sig att tumma på. Skulle råda till att aldrig underprioritera fotograf! Det som var mest kostsamt i proportion till hur “kul” det var, var golvet till tältet…haha, skämt åsido…Nej men tält med tillbehör och maten med tillhörande personal var de största utgifterna. Många tänker nog att tält är lite av en budgetvariant, men särskilt om man pga sluttande underlag behöver bygga upp golv i nivå, kan det absolut bli dyrare än att hyra lokal. Dock ett grymt alternativ om man vet en exakt plats man vill fira sin dag på och är beredd på att arbeta väldigt mycket själv med att få allt i ordning.

Ert​ ​bröllopstema​ ​ser​ ​väldigt​ ​drömmigt​ ​ut,​ ​hur​ ​skulle​ ​ni ​bäst​ ​beskriva det?​ ​ Vi gjorde inte så att vi bestämde typ några specifika färger vi skulle utgå från. Vi kombinerade ihop de saker vi tyckte var vackra till en bohemisk och personlig mix med lite “sagoaktig” vintagekänsla. Vi strävade efter att köpa så lite nytt som möjligt och använda befintliga saker eller köpa återbrukat.

Fotograf melodifoto.se

Era​ ​bästa​ ​tips​ ​i​ ​bröllopsförberedelserna? Tänk igenom dagen från början till slut i minsta detalj. Lägg tid på att ha en plan B för allt, instruera toastmasters, serveringspersonal och andra ansvarstagande noggrant i förväg och skapa tydliga körscheman.

Finns det något​ ​ni​ ​önskar​ ​att​ ​ni​ ​gjort​ ​annorlunda? Önskar att samtliga tal hade filmats. Det hade absolut inte behövt vara professionellt utan hade funkat fint med en mobilkamera, systemkamera
eller go-pro, bara man hade kunnat urskilja vad som sades/ sjöngs. Som tur är har vi flertalet dokumenterade, men det hade varit roligt att ha alla. Det hade även varit kul att ha fotograf närvarande hela dagen, men vi är samtidigt mycket tillfreds med de bilder vi har och det är ju också
lite av en prisfråga. Vi hade fotograf i sammanlagt 5h.

Vad​ ​hade​ ​du​ ​velat​ ​veta​ ​som​ ​du​ ​vet​ ​idag​ ​som​ ​du​ ​önskar​ ​att​ ​någon berättat​ ​när​ ​det​ ​kommer​ ​till​ ​bröllopsplaneringen?
Jag har en såndär överaktiv hjärna så jag hade nog tänkt ut alla “katastrofscenarion” under sömnlösa nätter redan i april… hehe… Om man inte själv är kunnig inom området eller vet med sig att någon
annan kommer ha fullt ansvar för det, skulle jag rekommendera att i så god tid som möjligt få koll på det ljudsystem som ska användas. Vem ska sköta det? Hur exakt fungerar det? Krävs olika inställningar beroende på om det ska användas för sång eller tal?

Fotograf melodifoto.se

Du Ina har gjort en hel del diy, kan du berätta lite om dem? ​Vilka​ ​är​ ​dina​ ​bästa​ ​tips vad​ ​gäller​ ​dem?Jag gjorde mycket på egen hand, bland annat flera skyltar av drivved och klippte till ett flaggspel av en rullgardin som annars skulle kastats. Vi skrev också ner vigselprogrammet på plankor som hängde vid vigselplatsen, som alla kunde se istället för att trycka upp program. Jag tillverkade min brudkrona på egen hand och gjorde även en krona som jag krönte Robin med under vigseln. Ett tips är att försöka ta till vara på befintliga saker och ge dem nytt liv.

Hur​ ​långt​ ​innan​ ​har​ ​du​ ​förberett?
Jag tycker om att vara ute i god tid och förberedde allt som kunde förberedas så lång tid i förväg som möjligt då jag var väl medveten om hur tight det skulle bli de allra sista dagarna innan bröllopet. Robin tyckte jag var galen som vikt servetterna typ en månad i förväg 🙂

Hur tänkte ni kring er bröllopsklädsel? ​Vad​ ​hade​ ​ni​ ​på​ ​er?​ ​Jag ville hitta något jag sedan kunde använda vid andra tillfällen, som helst köpts i andra hand. Fastnade mycket för 20-tals klänningar då jag kikade runt, men insåg efter att ha provat några live, att så gamla plagg var så sköra att de nästan gick sönder av att man tittade på dem. Jag hade jättetur och hittade en något mer “nytillverkad” 70-tals klänning i snarlik stil.

Fotograf melodifoto.se

Piffade sedan till den med en krage av pärlor och bollfrans i midjan. Kompletterade med guldfärgade skor, fingerlösa handskar, fotsid slöja och brudkrona. Robins inköp bestod främst av kavaj och fluga och där var det viktigt för oss att hitta passande varianter utan ull eller siden i.

Hur har ni tänkt kring vigselringar? Min föredetta klasskompis och numera superduktiga guldsmed Min
Zhong, har efter min design tillverkat min ring. Den är som ett “ihopböjt” evighetstecken tillverkad i roséguld med en kuddslipad herkimer diamond. Köpte stenen oslipad direkt av en privatperson som hade en egen gruva på sin mark och hade hackat loss den för hand. Ville vara helt säker på att inga människor eller naturområden farit illa i processen. Att se sin idé skapas steg för steg var en spännande och jätterolig process. Robins ring ser på avstånd mest ut som en guldring med någon slags relief, men när man tittar noggrannare ser man att det är en bläckfisk. Fungerande i alla sammanhang, men samtidigt klockren och personlig för honom.

Hade​ ​ni​ ​någon​ ​aktivitet​ ​för​ ​era​ ​gäster? Mellan huvudrätt och dessert var det tipsrunda i lag. Lagen var uppdelade efter bordet man satt vid med 6 personer i varje. Priset var en biobiljett till var och en i det vinnande laget. Frågorna var på endera vis kopplade till oss och vi satsade på att bjuda mycket på oss själva och att gästerna skulle skratta åt oss när de gick tipsrundan. I trädgården hade vi byggt upp limbo som gästerna kunde roa sig med om de ville. Vi hade även gjort små “stationer” i trädgården där man bland annat kunde läsa roliga citat om kärlek.

Fantastiska inbjudningskort som Inas syster designat

Vi hade också en happening precis efter att alla ätit upp förrätten.  En trollerishow som Robins duktiga pappa stod för. Då tältet i skymningen möblerades om från middagsplats till dansgolv
och vi passade på att byta klädsel, var alla gästerna ute på eldshow i trädgården. Då vi i ett tidigt skede diskuterade önskemål inför bröllopet, var Robins absolut högsta önskan att ett specifikt kletzmer-band skulle komma och spela och besvikelsen var -TOTAL- då de redan var bokade
då han ringde för att höra om de var lediga vårt datum. Tur att det var jag som bokat dem utan att han visste… det blev minst sagt en euforisk överraskning och j*klar vilket drag det blev! För att dra igång dansgolvet på nytt efter vickningen, framförde jag ett magdansnummer då jag tidigare dansat flitigt.

Bröllopsmenyn​ ​bestod​ ​av? Samtligt ät- och drickbart under hela bröllopsdagen var veganskt. En bra
sak var att allt ätbart fungerade för samtliga gäster oavsett ställningstagande, allergier etc. Vi har fått höra i efterhand, att det var så trevligt att alla fick samlas kring samma matupplevelse och inte delas upp i olika “kategorier”.

En dag då kärlek firas, fanns det för oss också en symbolik med en meny som är så kärleksfull som möjligt mot medvarelser och omvärld.

Maten tillreddes av Anders Ramsay som är en veteran i det växtbaserade köket. Han har bland annat gjort den vegetariska menyn till Nobel middagen. Flera ingredienser var skördade från hans egen odling.

Till desserten hade vi sötsaksbuffé. Vickningen bestod av sushirullar och till dansgolvet fick alla ta för sig av varsin bägare med popcorn och chips.

Fotograf melodifoto.se. Mat i regi av Anders Ramsey.

Do’s​ ​and​ ​dont ́s? Vi tänkte inte något kring hur man “ska” eller “brukar” göra på bröllop. Vi hade ett traditionellt upplägg som mall i bakhuvudet, men funderade snarare kring hur vi ville ha vår önskedag. Skulle rekommendera att strunta i formella bordsplaceringar med typ varannan kvinna, varannan man. Ta istället lite tid och fundera över vilka personligheter som kommer klicka med varandra.  Vi ville inte att någon skulle sitta och skruva på sig. Vi var också väldigt tydliga med att ingen skulle känna något som helst krav att hålla tal till oss. Vi ville inte att någon med fatal scenskräck skulle minnas vårt bröllop med fasa. Tänk efter ordentligt om det är något ni absolut inte vill ska hända under bröllopet och framhåll det tydligt till de som ska toasta. Jag ville exempelvis absolut inte ha den här leken där alla ska komma och pussa på mig ifall Robin gick på toaletten, så det fick våra toastmasters vara tydliga med, haha!

”Njut och skratta åt eventuella små missöden!”

Det blir extra roligt och minnesvärt om traditionella saker görs med en twist. Exempelvis hade vi totalt nedsläckt vid vår första dans. Det enda som lös var kläderna jag och Robin bytt om till som var gjorda med fiberoptik, samt glowsticks som alla gäster fått. Det var väldigt stämningsfullt. Låten vi dansade till gick sedan över till en upptempo-låt, samtidigt som alla ljuseffekter i tältet tändes. Då blev det fart och eufori på dansgolvet vill jag lova! 🙂

Några​ ​råd​ ​till​ ​andra​ ​blivande​ ​brudpar​ ​som​ ​du​ ​önskar​ ​att​ ​du​ ​fått? Det finns absolut inget planeringsmässigt som är värt att det ska gå ut över harmonin i relationen. Planera och tänkt igenom, men se inte på dagen som den ENDA i hela livet då man ska hålla en härlig fest. Det är en dag då er kärleken till varandra ska firas, inte perfektion. Njut och skratta åt eventuella små missöden!

Fotograf melodifoto.se

Om Ina och Robin

Ålder: 28 respektive 30 år.
Bostadsort: Bor i ett sekelskifteshus norr om Stockholm
Beskrivning: Två äventyrliga djur-, natur- och matälskare. Oss hittar man lika gärna tältandes inne i vardagsrummet en tisdag, på en vulkankrater på Azorerna, påtandes i trädgården, pysslandes i hemmet eller experimenterandes i köket där det tillagas vegansk mat.
Intressen: För Robin del befinner han sig helst under vattenytan och fridyker. Att snorkla i Sverige i februari är ett exempel på något han gör med största entusiasm medan Ina fryser ihjäl på stranden ;). Jag, Ina, blir extra lycklig av att pyssla och skapa saker med händerna, inreda och snoka loppisprylar.
Yrke: Driver ett företag tillsammans där  vi arbetar inom onlinemarknadsföring.
Gifta sedan: 2 september 2017
Antal gäster: 58 inklusive oss själva
Vi planerade vårt bröllop såhär länge: mars – september 2017

Upp