Vår bröllopshistoria – Hanna & Andreas vinterbröllop

Den 21 november 2015 var ingen vanlig dag. Himlen var klarblå och luften sådär krispig som det bara kan vara då det är minus fem grader ute.  Klockan 15.00 denna kyliga vinterdag ringde kyrkklockorna, i kanske Stockholms vackraste kyrka, Katarina Kyrkan på Södermalm och Hanna och Andreas gick nedför altargången för att säga ja till varandra. Wedding Stories har träffat Hanna och fått tagit del av deras fantastiska vinterbröllopshistoria.

Vad känner ni när ni tänker tillbaka på den dagen? All nervositet inför själva vigseln är det jag minns starkast berättar Hanna. När vi väntar på att att gå in och sen när vi klev ut ur kyrkan en andra gång och möttes av alla vänner och familj. Det var så häftigt att alla var där för oss. Många hade rest långt. Det var himla häftig! Sen så var ju middagen och festen så kul! Jag lämnade aldrig dansgolvet.

”Vi gifte ju oss i årets tråkigaste månad. Gissa om våra gäster var taggade på bröllop och fest!”

Om vi ska gå tillbaka ytterligare i tiden. Hur började allt? Hur träffades du och Andreas? Min barndomsvän och hennes sambo bodde i lägenheten ovanför Andreas. Jag hade spanat in Andreas från mina vänners balkong ett halvår innan vi träffades. Då var det sommar och han stod och snickrade i bar överkropp. Jag tyckte han var så snygg och påminde om Heath Ledger från filmen 10 orsaker att hata dig. När vi sedan träffades var det vinter och massa snö. Då var det han som spanade in mig från sin balkong och tog på sig ytterkläderna och gick ut och gjorde mig och mina vänner sällskap ut på krogen. Sen dess har vi funnits i varandras liv men det tog drygt 2 år innan vi bestämde oss för att vara tillsammans på riktigt.

”Redan där i bilen började vi spåna hur vi ville att vårt bröllop skulle se ut.”

Andreas påstår att det var ett frieri involverat men du håller inte helt med honom?  Ja om man frågar Andreas så var det ett frieri som gick till så att jag frågade honom ”Ska vi gifta oss?”
Varpå han svarar – ”Jaa”.
Jag säger – ”Vadå Jaa?”
Han – ”Ja, du friade ju precis och jag svarar ja!”

Att tillägga var detta i hans skåpbil på väg upp till fjällen, mitt ute i ingenstans. Klockan var sent och vi var trötta och less på bilfärden men detta gjorde den ju genast roligare.

Redan där i bilen började vi spåna hur vi ville att vårt bröllop skulle se ut. Att vi ville ha med familj och släkt men även mycket vänner. Att det skulle vara en riktig fest och att vigseln skulle vara i en kyrka

”Den absolut största fördelen med att gifta sig i november är att inga andra gifter sig då. Du kan i princip välja och vraka när det kommer till bröllopslokal!”

Är bröllop något du drömt om redan innan frieriet? Ja, både och. Jag har sagt att om jag hittar den personen som jag vill bilda en familj med så vill jag att vi ska vara gifta.

När påbörjade ni er bröllopsplanering? Sommaren efter vår förlovning bestämde vi oss för att det var dags, och snart!  Det här var i augusti och vi hade semester. Andreas letade upp numret till bokning av kyrka och så ringde han och bokade den 21 november 2015.

Vi bodde på Södermalm då vi gifte oss och Katarina var den församlingen vi tillhörde så vi tyckte det var kul att gifta oss i Katarina kyrkan. .

Nu hade vi 4 månader på oss att planera. Jag hade läst att inbjudningskort bör skickas senast 2, helst 3 månader innan. Så det som blev vårt fokus efter att kyrkan var bokad var att hitta en ledig lokal som låg hyfsat nära kyrkan och kunde ta minst 80 gäster, så vi kunde skicka iväg inbjudningskort med lite information.

”Vi båda ville gifta oss i en kyrka och båda ville att festen skulle vara det vi la pengarna på.”

Hur tänkte ni kring er bröllopsbudget? Vilka var de största posterna? Vi ville bjuda på en riktig fest så det där vi la krut. Vi räknade med att varje gäst skulle kosta ca 1000 kr vilket gav oss en budget på 90 000. Det var en summa vi tyckte kändes rimlig.

Då det blev Långholmens Wärdshus festvåning där festen ägde rum insåg vi att vi inte hade möjlighet att bjuda på all dryck. Detta var något vi hade önskat kunna göra men då hade det fått blivit en lokal där vi själva kunde köpa in drycken. Nu bjöd vi istället gästerna på välkomstbubbel, 2-3 glas, och sedan utvalt vin till förrätten och varmrätten, 1 glas/rätt. Gästerna fick såklart dricka annat än vin om de ville. All dryck från middagen hamnande på en nota som vi betalde efter middagen. När gästerna beställde vid bordet så kunde de swisha beloppet till oss. Detta för att vi ville minska springet under middagen och göra det enkelt för gästerna. Vi höll såklart inte stenkoll på detta utan det fick bli som det blev. Efter middagen fanns en bar uppe på festvåningen med festvåningspriser som gick varm.

Vi la inte så mkt pengar på varken klädsel eller ringar. Smink och håruppsättning gjorde jag själv. Jag gick till en salong och gjorde fransar och naglar. Tror vi totalt la ca 20 000 på oss

Hur visste ni vilken typ av bröllop du ville ha? Jag och Andreas var väldigt överens om det mesta faktiskt. Vi båda ville gifta oss i en kyrka och båda ville att festen skulle vara det vi la pengarna på. Så det var aldrig några funderingar just kring det.

Ni gifte ju er vintertid, skulle du rekommendera att fler vågar gifta sig just då? Absolut! Så mycket fördelar skulle jag vilja säga. Vi gifte ju oss i årets tråkigaste månad. Gissa om våra gäster var taggade på bröllop och fest! En annan stor fördel var att det inte blev att gästerna hängde utomhus som det lätt kan bli under vår och sommar. De som rökte gick ut en sväng då och då men det var ju alldeles för kallt för att hänga någon längre tid där ute. Detta gjorde att det blev bra drag på dansgolvet och i baren.  Den absolut största fördelen med att gifta sig i november är att inga andra gifter sig då. Du kan i princip välja och vraka när det kommer till bröllopslokal!

Hanna gör sig i ordning inför vigseln.

Var ägde själva bröllopsfesten rum? Festen ägde rum i festvåningen på Långholmens Wärdshus. Kan jag varmt rekommendera!

”Jag är en nyfiken person och är inte rädd för att fråga vänner eller halvt okända personer om deras åsikter och tips.”

Hur tänkte ni inför bröllopet?  Vi räknade med att det skulle vara dåligt väder då vi gifte oss i slutet på november. Så allt planerades efter det. Nu hade vi extrem tur och hade blå himmel och 5 minusgrader. Vi valde att spendera natten innan bröllopet på hotell. En mindre svit för lite lyx. Det var så skönt att börja varva ner kvällen innan och gå ut och äta och få frukost på sängen på bröllopsdagen. Jag hade sedan min kusin, min vän som var toastmaster, min brudtärna och ytterligare en barndomsvän som kom till hotellet och fixade sig tillsammans med mig. Andreas cyklade hem (hotellet låg nära hem) och hade sin bestman och sin vän (den andra toastmastern) som kom hem till oss så gjorde de iordning sig tillsammans.

Hade ni något tema eller någon speciell stil på ert bröllop? Nä det skulle jag inte säga att vi hade. Vi hade ett klassiskt bröllop med klädkod mörk kostym.

Dina bästa tips i bröllopsförberedelserna? Fundera ut vad som är viktigt för er och lägg extra mycket fokus där och bry er inte om vad andra ska tycka. Det är Er dag. Prata igenom dagen från början till slut och se till att ha en eller två personer som kommer delta under dagen med under planeringen. Detta gör att ni sedan på dagen har en eller två personer som vet hur ni önskar att dagens ska se ut. Dessa kan då rodda och fixa så allt flyter på och ni kan bara njuta av Er stora dag.

”Våga fråga personer hur de gjorde. Om ni har vänner och bekanta som vart på bröllop, vad var det dem tyckte om och inte, våga fråga.”

Vad hade du velat veta som du vet idag som du önskar att någon berättat när det kommer till bröllopsplaneringen? Jag har faktiskt inget så som jag känner att jag riktigt missade. Jag är en nyfiken person och är inte rädd för att fråga vänner eller halvt okända personer om deras åsikter och tips. Så det är väl det jag kan tipsa om. Våga fråga personer hur dem gjorde. Om ni har vänner och bekanta som vart på bröllop, vad var det dem tyckte om och inte, våga fråga. Läs på hemsidor hur en tidsplanen för att planera ett bröllop ser ut i stora drag. Men framförallt, utgå från vad ni vill ha ut av dagen och hur vill ni att gästerna ska uppleva den.

Något du önskar att ni gjort annorlunda? Det är två saker som vi ångrar. Den största grejen är att vi inte filmade någonting. Det hade varit kul att ha en del av vigseln på film och alla tal. Det andra är att vi inte åkte iväg på en bröllopsresa tätt inpå bröllopet. Man är så fylld med kärlek där och då så det hade vart härligt att få befinna sig i den bubblan ett tag till istället för att återgå till vardagen. Dock så var ju vardagen extra kärleksfylld efter men ändå.

”Sen så fick jag ett råd som jag gillade, Köp en ny parfym, alltså en helt ny doft, för dagen till ära. När du sedan använder den så tänker du tillbaka på bröllopsdagen. Så mysigt!”

Hanna utanför kyrkan med sin vackra fuskpäls över axlarna. Ytterligare en anledning att välja att gifta sig under vintern.

Du är ju väldigt bra på att pyssla, gjorde du några diy till bröllopet? Det jag gjorde var att jag la stort fokus på bröllopshäftena. Det som tog mest tid var inte själva utseendet utan det var innehållet. Att få till en bra bordsplacering och beskrivning av alla gäster. Men visst, jag klippte och klistra en del för att få ihop alla 45 häften. Sedan pysslade jag ihop en bordsplacerings karta.

En annan viktig sak är själva bröllopskläderna, vad hade ni på er? Jag hade en klassisk brudklänning och Andreas hade en smoking som han köpt året innan då vi var på ett bröllop med just smoking som klädkod. Då vi ville hålla nere kostnaderna på kläder så gick vi emot ”vett och ettikett-reglerna” kring smoking på brudgummen och hade mörk kostym som dresscode. Min brudklänning köpte jag på en bröllopsbutik i slutet av sommaren. Det var helt perfekt att köpa efter bröllopssäsongen då de reade ut hur mycket känningar som helst. Jag fick min klänning för halva priset och den var precis det jag var ute efter. Jag köpte även en vit fuskpäls att ha över axlarna när vi var ute för att slippa frysa.

Några råd till andra blivande brudpar som du önskar att du fått? Be någon filma talen och vigseln. Sen så fick jag ett råd som jag gillade, Köp en ny parfym, alltså en helt ny doft, för dagen till ära. När du sedan använder den så tänker du tillbaka på bröllopsdagen. Så mysigt!

”.. vi skickade ut ett mail med information innan vigseln och skrev att vi undanbad mobiltelefoner”

Då vi ville att våra gäster skulle komma i feststämning efter vigseln så bjöd vi dem på shots (små Jägerflaskor) under busstransporten mellan kyrkan och festlokalen. Så kul och uppskattat.

Sen så ville vi inte att folk skulle fastna med sina mobiler så vi skickade ut ett mail med information innan vigseln och skrev att vi undanbad mobiltelefoner. Foton togs av fyra gäster som vi rustat med digitalkamera och fått uppgiften att fota hej vilt under kvällen och natten. Dessa bilder delade vi till alla gäster sedan via en länk. Detta var väldigt uppskattat, folk hade inte en tanke på telefonerna utan alla var ”här och nu”.

Om Hanna och Andreas

Ålder: 27 respektive 33
Familj: Sonen Frej snart 17 månader och en lillasyster i magen.
Bostadsort: Vi bor idag i ett hus söder om söder, i Trångsund i Huddinge kommun.
Intressen: Hanna älskar allt som heter inredning och håller just nu att förbereda huset inför ankomsten av Frejs lillasyster. Andreas älskar fiske men det forna fiskerummet har fått flytta för att att ge plats åt lillasysters rum.
Gifta sedan: 21 november 2015
Antal bröllopsgäster: 89
Såhär länge planerade vi vårt bröllop: Augusti tom november 2015, ca fyra månader.
Bonus: Följ Hannas instagram för hennes bästa inredningstips på @frejochlilla

Upp