Vår bröllopshistoria – Caroline & Daniels härliga vinterbröllop

Bröllop på en måndag går verkligen det? För Caroline och Daniel spelade inte veckodagen någon roll, däremot var det viktigt att bröllopet blev just den 19:e. Nu råkade den 19:e infalla på en måndag men det hindrade inte detta härliga par från att säga ja till varandra.

Hej på er och grattis till bröllopet. Ni är relativt nygifta, när ägde den stora dagen rum? Måndag den 19 februari tidigare i år. 

Jag har förstått att det första ni tog beslut om var ert bröllopsdatum. hur kommer det sig att ni gifte er på just en måndag? I Carolines familj är datum kring den 9:e och 19:e speciella. Det är många som fyller år både den 9:e och den 19:e under årets månader. Den 19:e är extra speciell då Carolines mormor och morfar gifte sig den 19:e september 1953 och hennes föräldrar 19:e december 1987. Beslutet att välja den 19:e var därför enkelt. Månad var desto svårare. Vi hade redan i början när vi blev tillsammans pratat om att det skulle vara härligt med ett vinterbröllop.

 

”När vi släppt tanken på veckodag gick vi tillbaka till vår tanke om att liva upp februari eller mars.”


Caroline älskar värme och sommaren men vi tyckte att det under dessa månader redan händer så mycket roliga saker. Månaderna februari och mars tyckte vi båda var ganska dystra och grå. Att ha ett bröllop under dessa månader skulle inge lite ljus. Då vi ville gifta oss inom året efter förlovningen började vi titta på vilken månad den 19:e skulle passa bra att gifta sig på. Maj var den enda månaden som hade den 19:e på en lördag. Men maj är en födelsedagstät månad för oss.  Att klämma in bröllopet under denna månad kändes bara stressigt. När vi släppt tanken på veckodag gick vi tillbaka till vår tanke om att liva upp februari eller mars. Vi tyckte att februari kändes bäst och gick på det. Alltså blev bröllopet en måndag.

Om vi ska gå tillbaka lite i tiden innan vi går mer in på ert bröllop så är det säkert många som undrar om det var något frieri involverat? Daniel friade den 9 augusti 2017 vid min (Carolines) mormor och morfars port i Bilbao, Spanien. Han hade bestämt sig för platsen i december 2016 då vi var där och firade min mammas 60-årsdag. Platsen valde Daniel utifrån hur Carolines utstrålning blev varm och glad när de promenerade förbi där. Det syntes i hennes ögon att den platsen betydde väldigt mycket för henne berättar Daniel.

”De förbipasserande på gågatan började tjoa, vissla och klappa händerna.”

 

Hur gick själva frieriet till? Gick Daniel ner på knä? Efter en långlunch i Bilbao med min (Carolines) syster och sambo promenerade vi ner mot gågatan där mormor och morfar bodde då de levde. Vi stannade till och Daniel frågade om vi skulle ta en bild. Daniel börjar säga kärleksfulla ord och beskriver sin kärlek. Jag blev glad i hjärtat, och tyckte det var gulligt att Daniel var så romantisk i just denna stund. Så gick Daniel ner på knä och frågade om jag ville gifta mig med honom. Först då gick det upp för mig att Daniel friade. De förbipasserande på gågatan började tjoa, vissla och klappa händerna. Jag svarade JA och alla fyra gick till hotell Carlton för att skåla för förlovningen.  

Under hur lång tid planerade ni ert bröllop? 4 månader, oktober – januari. Vi var toastmasterpar på ett par vänners bröllop i september, så planeringen kring deras bröllop fick komma först. När det var i hamn började vi med planeringen av vårt egna bröllop.

Vad var det första ni tog beslut om förutom datumet? Lokalen, att det skulle vara centralt i Stockholm för att gästerna inte skulle behöva lägga tid och pengar på resa samt boende, dansgolvet/festen.

”Det ligger något lite magiskt, spännande och förbjudet över att festa mitt på dagen när det är ljust ute.”


Var ägde ert bröllop rum?
Skridskopaviljongen, Kastellholmen, Stockholm.

Hur såg själva bröllopsplaneringen ut? Visste ni vilken typ av bröllop ni ville ha direkt eller hur kom ni fram till det? Vi visste från början att vi ville ha en dagsfest. Det ligger något lite magiskt, spännande och förbjudet över att festa mitt på dagen när det är ljust ute. En känsla av frihet, av att ’vi gör som vi vill’ och ’vi njuter av livet’ samt ’vi vågar släppa loss’ vilket vi gärna ville ha på vår bröllopsdag. Vi ville inte ha någon sittning. Att sitta ner i flera timmar, äta stora mängder mat, dricka stora mängder alkohol och lyssna på tal kan vara trevligt i sig. Men vi båda tycker att det kan bli långdraget och lite segt. Vi valde därför bort hela sittningsbiten på vårt bröllop. Vi fokuserade istället på mingel och dans vilket är det vi uppskattar och njuter mest av på en fest. Tiden för bröllopet blev efter lunch och före middag, kan man säga, så under hela eftermiddagen. Vi bjöd på snittar, fransk cider och tårta. Talen framfördes i videoformat, med hjälp av en projektor. Det fanns lite aktiviteter såsom gästbok, datingtips, photo booth och bucket-list förslag att pyssla med under minglet. Efter tårtan drog dansgolvet igång.

Vi dansade först en klassisk vals följt av en salsa där brudföljet dansade med i refrängen. Efter detta följde låten Marry you med Bruno Mars likt en flashmobe där alla bröllopsgästerna intog dansgolvet för att dansa en koreografi som Caroline gjort som vi skickat ut till bröllopsgästerna några veckor tidigare. Därefter rullade dansgolvet på med blandad musik och med jämna intervall kom Marry you tillbaka.

Hade ni något speciellt tema? Temat på klädseln var ljusblått.

Då måste jag fråga vad ni hade på er? Caroline hade krämvit egendesignad jumpsuit med cape under vigseln, håret uppsatt i knut, mormors örhängen och ett par beiga Pigalle pumps från Christian Louboutin.

Daniel hade koboltblå kostym, marinblå väst, vit skjorta, fluga och bröstnäsduk med ljusblå blommor, håret uppsatt i en knut och bruna kostymskor med snörning.

Vilken klädkod valde ni? Cocktail – bröllopsinbjudan var på engelska för att alla gästerna skulle förstå.

Gediget körschema!

Hur såg helgen inför bröllopet och själva bröllopsdagen ut? Man kan säga att bröllopsförberedelserna startade redan på torsdagen med att packa och förbereda inför bröllopet. Under helgen blev det manikyr och pedikyr, spa på Selma City Spa och en Rehersal Dinner med min släkt från Bilbao på lördag kvällen. På söndagen checkade vi in på Diplomat, njöt av relaxen och beställde room service.

För själva bröllopsdagen hade vi ett gediget tidsschema redan från 06.35 då vi blev hämtade från vårt hotell och kördes till Skridskopaviljongen som vi hyrt från kl 07.00 till och med kl 20.00.  I Skridskopaviljongen gjorde vi iordning både lokal och oss själva. Våra bröllopsfotografer anslöt och följde oss genom hela dagen. Innan vigseln tog vi porträttfoton och när klockan var slagen 13 sa vi ja till varandra på råvinden. Detta följdes av en gruppbild med alla våra gäster och därefter serverades brudskålen i salongen. Efter familjebilder var det dags för snittar och tårta. 

Berätta mer bröllopstårtan och de snittar ni bjöd på! Snittarna som kallades ’Uppland’ bjöd vi på då vi träffades just i Uppland. De bestod av friterad böcklingpotatis, dill, kapris, äpple och majonnäs. Tårtan var som en modern variant av en klassisk svensk frukttårta med jordgubbsmousse, vaniljmousse och jordgubbskräm. Den dekorerades med italiensk maräng och färska bär. Som en riktig sommardröm!

 

”Gör upp sinsemellan hur ansvarsfördelningen av planeringen ska se ut. Har ni råd, anlita en bröllopskoordinator!”

 

Dina/era bästa tips till andra par som ska gifta sig. Några do’s och don’ts när det kommer till bröllopsplanering?
Do’s:

  • Gör något eget.
  • Fråga er själva vad ni uppskattar mest och tycker är roligast på fester, högtider, firanden och bröllop. Ta med de elementen!
  • Fråga er vad ni tycker mindre om, skippa detta om ni upplever det för tråkigt. Ert bröllop måste inte se ut som alla andras eller följa en bröllopsmanual.
  • Försök att fördela ansvaret av bröllopsplaneringen.
  • Avsätt tid för bröllopsplanering och bröllopsfix i era kalendrar, det tar mycket längre tid än man tror!

Don’ts

  • Planera inte bröllopet på mindre än 11 månader. Det blir väldigt stressigt 😛

Några råd till andra par som du önskar ni hade fått? Bröllopsplaneringen kräver mer tid och energi än vad man kanske tror. Räkna med att ni är de som får utföra det. Gör upp sinsemellan hur ansvarsfördelningen av planeringen ska se ut. Har ni råd, anlita en bröllopskoordinator! Det blir nästintill ett heltidsjobb att planera och koordinera alla inblandade. Och framförallt, försök ha roligt under tiden. Det är förhoppningsvis en gång i livet ni planerar ett bröllop, ert bröllop. Se till att njuta på vägen!

Hade ni gjort något annorlunda i efterhand? Faktiskt inte. Det enda som vi kanske hade gjort annorlunda hade varit att ha ett kuvertpris då bröllopskostnaderna blev betydligt mycket högre än vad vi först hade räknat med. Bröllopets tajming med badrumsrenovering i lägenheten och att Caroline blev sjukskriven var kanske inte den bästa ur ett ekonomiskt perspektiv 😛

Hur såg er budget ut? Vilka var de största posterna?
Ringar ca. 55.000 kr
Skridskopaviljongen  37.850 kr (901 kr/pers)
Fotograf 30.489 kr
Kläder 17.001 kr
Förberedelser med spa, duomassage, make-up och frisör 8.194 kr
Morgongåvor 7.724 kr
Hotell i anslutning till bröllopet 6.970kr
Blommor och vaser 5.712 kr
Övrigt (transport brudparet från och till hotellet, gästbok, skyltar, tomtebloss etc) 2.601 kr
Vigselförrättare 700 kr
Bröllopsföljet stod själva för kostnaderna för kläderna som brudparet valt ut vilket sågs som en
bröllopsgåva till brudparet <3
Bestman och marskalkar fick fluga och bröstnäsduk av brudparet.
Total kostnad 172.241 kr

Sist men inte minst, har det blivit någon bröllopsresa? I bröllopsgåva önskade vi oss bidrag till just en bröllopsresa. Med bröllopsgåvorna vi fick av våra gäster räckte det till en underbar resa i Italien som vi var på i augusti i år.

Vi flög till Milano och bodde två nätter i Stresa intill sjön Lago Maggiore, ytterligare två nätter i Arona också vid Lago Maggiore och tillsist tre nätter i en lägenhet i centrala Milano. Vi åkte tåg mellan de olika platserna och njöt av pasta och gelato varje dag. Resan med flyg, boende, mat och transport gick på strax över 19.000 kr. Lago Maggiore området är verkligen ett perfekt resmål för just bröllopsresor. Det ligger små pittoreska byar längs med hela sjön som har en väldigt romantisk aura över sig. Vi fick verkligen möjlighet att koppla av och njuta. Vi tackar våra bröllopsgäster för att vi fick möjligheten att åka iväg på denna härliga resa tillsammans! <3

 

Foto privat

OM CAROLINE OCH DANIEL
Ålder:
Caroline 28 år och Daniel 30 år. 
Bostadsort:
Nyinflyttade i Uppsala. 
Beskrivning:
Daniel älskar att träna och ta det lugnt. Han kallar sig själv för ’självutnämnd mästare i att göra ingenting’. Spenderar gärna sin fritid i Crossfit boxen. Caroline älskar att dansa, yoga, sjunga, umgås med familj och vänner. Vill alltid lära sig mer och gillar att diskutera allt mellan himmel och jord samt utforska olika tankegångar.
Yrke:
Daniel är lärare i idrott och hälsa samt historia från förskoleklass t.o.m. gymnasiet. Caroline är legitimerad dietist och diplomerad MediYoga instruktör.
Bröllopsdatum:
19 februari 2018
Antal bröllopsgäster:
42 vuxna, 4 barn och en bebis.
Vårt följe bestod av: Carolines lillasyster Astrid som maid of honor samt 4 tärnor. Bestman i form av Daniels lillebror och två groomsmen.

Upp