Vår bröllopshistoria – Andréa & Henrics New York bröllop

Från att ha planerat ett ”vanligt” traditionellt bröllop på hemmaplan väcktes en tanke hos Andréa. Tänk om vi skulle ta och gifta oss utomlands istället!? De började kika på bröllopsalternativ på olika varma platser men inget kändes helt hundra. En morgon vaknar Andréa med en tanke om staden hon redan besökt två gånger, en stad hon älskade vid första besöket, staden som aldrig sover, New York. Efter lite traditionellt googlande hamnade Andréa på en svenska bröllopsfotografen Michael Skoglunds hemsida och blev hänförd av hans bilder på New York bröllop. Valet blev helt plötsligt självklart, ett New York bröllop skulle det bli med Michael som fotograf.

”Vart skulle vi gifta oss om inte i världens bästa stad!?”

 

Andréa & Henric på Tof of The Rock. Fotograf Michael Skoglund.

Hur gick tankegången i er bröllopsplanering, var det självklart med ett giftermål utomlands? Nej det var inte självklart att gifta sig utomlands. Tanken hade i stort sett aldrig funnits hos någon av oss innan detta. Vi började planera ett bröllop på hemmaplan och var och tittade på olika lokaler osv men fastnade inte riktigt för något samt att det blev dyrt och allt bara växte. Ju längre planerna skred desto mindre kände vi att detta var ett bröllop som passade oss. Tankarna på att gifta sig utomlands började smyga sig på, ingen av oss minns dock hur de väcktes.

Hur föll valet på just New York? New York är en stad som framför allt jag Andréa älskar och trivs väldigt bra i. Även Henric gillar staden. När tanken om ett bröllop i New York uppstod och vi efter en del googlande insåg att det inte var mycket svårare rent juridiskt att gifta sig där mot att gifta sig hemma i Sverige så var det som om bitarna föll på plats, det kändes rätt. Vart skulle vi gifta oss om inte i världens bästa stad!?

 

”Ingen av oss hade någon direkt erfarenhet av bröllop och ingen av våra vänner var gifta.”

 

Hur såg er bröllopsplanering ut? Hur länge planerade ni ert bröllop? Vi började planera i slutet av januari/början på februari. Bröllopet hölls den 9 oktober. Ingen av oss hade någon direkt erfarenhet av bröllop och ingen av våra vänner var gifta. Vi visste inte riktigt vad vi skulle planera eller hur vi skulle gå till väga. Vi bestämde oss tidigt för att gifta oss i Svenska Kyrkan på Manhattan, något annat alternativ fanns inte för oss. Speciellt då vi båda alltid föreställt oss att vi skulle gifta oss i en kyrka. Vi bestämde att oktober var en bra månad, vi har båda varit där i oktober tidigare och temperaturen var lagom, ungefär som en svensk sommar, samt att månaden inte skulle hindra våra bröllopsgästers sommar semestrar. Vi började med att kontakta svenska kyrkan i New York för att höra efter hur det fungerade med bokning och vilka datum som var tillgängliga. Vid det laget var de flesta datum lediga. Vi, Andréa, bestämde att bröllopet skulle ske på en fredag, pga är bästa dagen i veckan och valet föll slumpvis på den 9 oktober. Kyrkan hade många kontakter i New York såsom fotografer, frisörer, florister och solister vilket underlättade planeringen mycket!

Foto Michael Skoglund.

”Vi hade aldrig någon riktig struktur i planeringen men i och med att vi gifte oss utomlands fanns inte så mycket vi kunde göra mer än att boka de olika delarna av bröllopet och sedan maila hur vi ville ha det.

 

Snabbt bokades fotograf Michael Skoglund på, vars bilder hade fångat Andréas intresse från första början. När kyrka och fotograf var bokade kändes allt lugnt. Då kunde vi i lugn och ro börja planera resten.

Brudklänningen var nästa prioritet, främst då leveranstiden var ca 3-4 månader. Jag visste inte alls vad jag ville ha berättar Andréa men efter ett besök i butiken Idéskrädderiet i Växjö var klänningen beställd. Jag plockade på mig åtta olika klänningar och gick in i provrummet. Efter en stund stack butikens personal in en helt annan klänning och sa ”prova denna istället” och där var den, drömklänningen som jag  fantiserat om sedan jag som barn ritat brudklänningar på varenda teckning. En vacker klänning med spetsbroderier och tyllkjol. Det fanns inget annat alternativ än att göra plats för drömklänningen!

Hårstylist och solist bokades genom kyrkans kontakter. Här var valet inte lika enkelt då ekonomin började springa iväg och vi kände att det kanske var en onödig kostnad med solist. Efter många om och men valdes detta bort från bröllopet men bokades sen på igen. Låtarna You raise me up och För kärlekens skull var de som framfördes. 

 

”Ett wedding certificate var det enda pappersarbetet som krävdes förutom de papper vi hade med oss hemifrån som även behövs vid en vigsel i Sverige.”

 

Foto Michael Skoglund.

Vi hade aldrig någon riktig struktur i planeringen men i och med att vi gifte oss utomlands fanns inte så mycket vi kunde göra mer än att boka de olika delarna av bröllopet och sedan maila hur vi ville ha det, resten kunde inte göras förrän vi var på plats i New York. Det som var lite svårt var restaurangbokningen. Då vi var ett större sällskap ville restaurangen att vi skulle skriva under bokningen för hand för att denna skulle bli giltig. Lite onödigt pappersarbete för både oss och dem men de ville väl ha den säkerheten för att reservera så mycket plats till oss.

Vi valde att åka till New York en dag tidigare än våra familjer, för att kunna spendera den extra dagen med ett möte med prästen och planera upp vigseln samt att hämta det papper i stadshuset som behövdes för att vigseln skulle bli giltig, ett sk wedding certificateEtt wedding certificate var det enda pappersarbetet som krävdes förutom de papper vi hade med oss hemifrån som även behövs vid en vigsel i Sverige. När våra familjer väl anlände kunde vi slappna av och umgås med dem. Allt var ordnat och klart.

 

”.. vi tackade nej till en bröllopstårta p.g.a ett förvirrande engelskt ord som gjorde att vi trodde den skulle kosta extra när restaurangen i själva verket ville bjuda på den men bara ville veta vilken smak vi önskade.”

 

Kunde ni förbereda saker hemifrån? Det enda vi egentligen kunde förbereda mer än bokningarna av personer, restaurang och kyrka var detaljer som vilka låtar vi ville ha, in- och utgångsmusik osv. Allt detta skedde genom kommunikation med solisten och kyrkans personal. Samt vilka platser vi ville fotograferas på, fotografen var väldigt bra att rådgöra med.  Vi kunde även förbereda de papper vi behövde ha hemifrån för att kunna gifta oss i New York, detta är exakt samma papper som man behöver vid en vigsel i Sverige, hindersprövning och ett papper från er församling vid kyrkovigsel. Brud- och tärnbuketter beställdes från Etsy av en tjej från Kina som handgjorde buketter av tygblommor. Superfina och inte ens vår fotograf kunde se att de inte var äkta.

Vad tycker ni är viktigt att tänka på när man väljer att gifta sig utomlands? Att man kollar upp vilket pappersarbete som krävs för olika länder. Detta skiljer sig mycket märkte vi när vi kollade olika potentiella länder att gifta oss i. Även viktigt att slappna av, man kan bara kontrollera saker till en viss gräns när man själv inte är på plats och kontrollerar allt. Samt att se över era språkkunskaper, vi tackade nej till en bröllopstårta p.g.a ett förvirrande engelskt ord som gjorde att vi trodde denna skulle kosta extra när restaurangen i själva verket ville bjuda på den men bara ville veta vilken smak vi önskade. Notera även att kyrkan ofta kostar utomlands, även om det är svenska kyrkan. Vi betalade ca. 4 000 för kyrkan.

Som på film. Bröllopsbilder på Times Square. Foto Michael Skoglund.

Vad krävs för att ert äktenskap ska bli giltigt här hemma? Vi hade en svensk präst från Svenska Kyrkan i New York. Efter vigseln registrerade han alla papper och skickade in dem. Efter några veckor kom det hem ett papper på posten som vi fick skicka vidare in till Skatteverket för att vårt äktenskapet skulle bli giltigt i Sverige. På så vis var vi gifta några veckor i USA innan vi räknades som gifta här hemma.

Hur gjorde ni med gäster och familj? Ett tag tänkte vi åka bara vi men det fanns en oro att vi i efterhand skulle ångra oss. Självklart ville vi ju ha våra familjer med oss så vi beslöt oss för att bjuda in dem. Vi var 15 personer som åkte över. Det var vi, våra föräldrar, våra bröder med respektive, Henrics mormor och Andréas bästa vän.

”Vi slutade räkna när vi nådde 100 000, men då var ju även resan inkluderat i denna kostnad.”

 

Hur såg själva bröllopsdagen ut? Var ägde vigsel respektive firande rum? Vi valde att inte sova ihop natten inför bröllopet. Jag Andréa sov med min bästa vän som också var brudtärna, och Henric med sina bröder. På morgonen kom min andra brudtärna till hotellet och vi åt frukost tillsammans innan hårstylisten  började på med mitt hår. Sminket skötte jag själv. Under tiden korkade vi upp en flaska champagne. Jag var oväntat lugn under hela planeringen och tiden innan bröllopet fram tills precis när håret började bli färdigt, då kom nervositeten som en slag i ansiktet men illamående och hjärtklappning. Då var det extra bra med två lugnande tärnor. Nervositeten fortskred fram tills jag fick träffa Henric, då blev jag återigen lugn. Vi träffade vår fotografen vid 12-tiden på bröllopsdagen och vi gjorde en first look fotografering där Henric och hans bröder stod med ryggen mot hotellets entré när jag och tärnorna skred fram. Henric blev så rörd när han vände sig om. Det enda  jag minns är att någon av Henrics bröder sa ”jävlar vilken klänning”. Vi hämtades upp av limousinen och första fotograferingsstoppet var på Times Square. Det var en annorlunda upplevelse att gå runt på times square i en stor brudklänning, många vände sig om och många fotograferar runt om. Därefter åkte vi vidare till Central Park för fotografering och sedan vidare till den fantastiskt vackra utsiktsplatsen Top of the Rock. 

Väl i kyrkan skildes vi åt och min pappa och jag gick in tillsammans med Henric väntades vid altaret. Efter vigseln bjöd kyrkan på champagne. Har en härlig bild på kantorn och prästen som står och häller upp champagnen.

Middagen hölls sedan på Restaurang The View på 48:e våningen, med som namnet antyder en fantastisk utsikt över New York. Restaurangen roterar dessutom långsamt för att man ska få se olika delar av stan under middagens gång.

 

”Välj att fokusera på de delar som känns viktiga för just er och tänkt inte på vad som förväntas av andra eller hur saker ”ska” göras.”

 

Foto Michael Skoglund.

Hur tänkte ni kring er bröllopsbudget? Vi hade ingen direkt budget att utgå från utan vi tog lite efterhand. Detta kan ha varit dumt i efterhand men ingen av oss visste hur man planerar ett bröllop. De största posterna förutom ringen var brudklänningen, fotografen, middagen och resan. Vi slutade räkna när vi nådde 100 000, men då var ju även resan inkluderat i denna kostnad. Vi kände att detta är något vi bara gör en gång (förhoppningsvis), vi lägger det vi känner är rimligt på olika delar, när något kändes för dyrt för vad man skulle få strök vi det.

Vad vill ni säga till andra bröllopspar som funderar på att gifta sig utomlands? Det är ett minne för livet och en upplevelse utöver det vanliga.

Era bästa tips i bröllopsförberedelserna? Behåll lugnet. Inget löser sig genom stress och oro. Välj att fokusera på de delar som känns viktiga för just er och tänkt inte på vad som förväntas av andra eller hur saker ”ska” göras. Gör det personligt.

Andréa du fick ju din drömbröllopsklänning men vad hade Henric på sig? Henric köpte sig en ny kostym samt hyrde en snygg väst och kravatt hemma i Växjö. Brudtärnorna hade lila långklänningar då det är min favoritfärg och marskalkerna hade svarta kostymer och lila slipsar.

 

”.. klänningen skulle vara större än de bagagemåtten som är godkända för handbagage.”

 

Att resa med en bröllopsklänning på reguljärflyg, hur funkar det? Det fungerade väldigt bra. Det var ett stort orosmoment innan och jag var i kontakt med SAS vid flera tillfällen och frågade om reglerna. Ett av svaren jag fick var att det är upp till aktuell flygpersonal på just det flyget och det andra svaret var nej, detta då klänningen skulle vara större än de bagagemåtten som är godkända för handbagage. När jag googlade kring hur andra gjort verkade det dock inte vara några större problem så vi testade att ta med den. Mycket riktigt var det inga problem. Personalen på flyget hängde in klänningen i en garderob och tog ut den lagom till vi skulle kliva av planet. 

Vigsel i Svenska kyrkan i New York. Foto Michael Skoglund.

Vad åt ni för bröllopsmiddag? The View har en fast kostnad för en trerättersmeny där gästerna själva välja varsin förrätt, huvudrätt och efterrätt. Således blev alla nöjda och glada. Vi hade av misstag p.g.a en missförståelse kring ett enskilt ord tackat nej till bröllopstårta men efter trerätters var alla proppmätta ändå. Restaurangen bjöd, liksom kyrkan, på champagnen till hela sällskapet samt att de gav oss en liten bröllopstårta ändå.

 

”.. gör som ni själva vill och skit i vad andra tycker.”

 

Hade ni gjort något annorlunda om ni skulle göra om allt idag? Vi skulle tagit med oss fler kompisar. Förvisso fick alla som ville följa med och betala sina resor själva. Tänker att vi hade kunnat vara mer tydliga med att vi verkligen ville ha med dem.  

Do’s and dont´s? Har inte så mycket att jämföra med men överlag, gör som ni själva vill och skit i vad andra tycker.

Hur länge var ni i New York? Vi var där i 9 dagar. Då resor är ett stort intresse för oss båda, och kanske mest för Andréa som ju konstant drömmer och planerar nya resor så var denna resa endast en resa av tre för bröllopet. Vi åkte på en pre-wedding-honeymoon ett par månader innan bröllopet. Detta var en kombinerad sommarsemster. Då åkte vi till fantastiska Santorini. Sedan var vi ju  i New York för själva bröllopet. Detta gjorde att vi inte behöver stressa iväg på en ”riktig” bröllopsresa. Sommaren efter, i juli 2016, åkte vi på den officiella bröllopsresan, ett safariäventyr i Sydafrika. Vi bodde i en lodge mitt ute i bushen. Tre helt olika resor men alla fantastiska på olika sätt. 

 

 

Foto Michael Skoglund.

Om Andréa & Henric
Ålder:
Andréa 26, Henric 28
Bostadsort: Växjö
Beskrivning: Restokigt par där Andréa spenderar
större delen av sin vakna tid med att fundera över nästa
resmål. Henric gillar att spendera fritiden med att
 snickra,
träna, titta på film och vara ute i naturen.
Yrke: Andréa arbetar som sjuksköterska och Henric som snickare.
Bröllopsdatum: 9 Oktober 2015
Antal gäster: 15 inklusive oss själva
Så här länge planerade vi vårt bröllop: februari-oktober 2015

SparaSpara

Upp