Vår bröllopshistoria – Amira & Martin, en pinterestdröm

Googlar man drömbröllop och trädgårdsbröllop skulle jag inte bli förvånad om det dök upp bilder från Amiras och Martins bröllop.  

Foto Emelie Bernborg

Deras bröllopsbilder signerade Emelie Bernborg skulle passa in i vilket lyxigt magasin som helst. Och att säga att deras bröllop är Pinterestdrömmen personifierad är ingen överdrift. På vackra Norrvikens trädgårdar sa de i augusti 2019 ja till varandra. Vi har fått oss en pratstund med paret som snart firar sin första bröllopsdag. 

Hur skulle ni bäst beskriva ert bröllop? Vårt bröllop beskrivs nog bäst som elegant med en exklusiv och lyxig känsla. Vi hade en borglig utomhusvigsel i den vackra trädgårdsmiljön på Norrviken samt middag i deras orangeri. Orangeriet dekorerades med blommor i ljusa pastellfärger (blått, rosa och vitt) med namnskyltar på borden i marmor. Bröllopet skulle nog kunna kallas för ett “Pinterest bröllop”.

Var ägde vigsel respektive bröllopsfest rum? Både vigsel och bröllopsfest ägde rum på fantastiskt vackra Norrvikens trädgårdar i Båstad. Vigseln hade vi ute i deras fenomenala trädgård för att sedan ha middag och fest i det vackra orangeriet.

Foto Emelie Bernborg

”Martin dök upp i en dejtingapp jag hade på telefonen och vi matchade. Efter några dagars chattande träffades vi och därefter var det vi, det kändes så rätt och allt gick sen fort. ”

 

Om vi går tillbaka lite i tiden. Hur träffades ni? Vi träffades första gången via gruppträning på ett gym där Martin var instruktör och jag deltagare. Då var ingen romans involverad utan det uppstod inte förrän flera år senare. Martin dök upp i en dejtingapp jag hade på telefonen och vi matchade. Efter några dagars chattande träffades vi och därefter var det vi, det kändes så rätt och allt gick sen fort. 

Hur länge var ni förlovade innan bröllopet? I drygt två år innan vi gifte oss.

Foto Emelie Bernborg

Var ett frieri involverat? Både ja och nej. Vi hade pratat om förlovning, giftermål och framtid och bestämt oss för att vi skulle förlova oss. Vi tittade på ringar och kom fram till att vi ville designa våra ringar själva med hjälp av en guldsmed, vilket vi också gjorde. När det sedan var dags att hämta ut resultatet av vår kreativitet hämtade jag ut Martins ring och han hämtade ut min. Vi fick alltså inte se vår egen ring. Här kommer frieri(erna) in. Vi planerade varsitt frieri till varandra och det var först då vi fick se ringen man själv skulle bära. Officiellt förlovade var vi inte förrän båda hade friat. Jag friade först medan Martin lät mig vänta ett par månader. Vi blev officiellt förlovade 2017-07-17, väldigt välplanerat då mina turnummer är just 7 och 17! 

Berätta gärna lite mer om er själva. Vilka är ni? Jag är en mäklare med intresse för inredning och styling med stor förkärlek för djur, något jag delar med Martin. Jag är utbildad Civilingenjör, men valde att byta karriär till något jag brinner mer för.

Martin är egenföretagare och mångsysslare. När han inte föreläser i juridik eller tränar, så åker han mc och spelar tv-spel med vänner. Ibland spelar han piano eller gitarr, och han spenderar mycket tid med att gosa samt pyssla om både mig och våra djur.

Foto Emelie Bernborg

Är bröllop något du drömt om innan ni förlovade er? Jag har alltid haft en tanke på att gifta mig, men det är inte så att jag drömt om bröllop och vetat precis hur jag velat ha det.

”När vi väl bestämt oss för att gifta oss i Sverige hittade vi Norrvikens Trädgårdar. Vi åkte dit och blev kära direkt så det blev ett enkelt första stora beslut. Där skulle vi gifta oss!”

 

Hur visste du vilken typ av bröllop du ville ha? Efter att ha varit på några bröllop och såklart gjort en hel del research och letat inspiration blev det snabbt ganska tydligt vad det var jag gillade och vilken stil jag ville ha på bröllopet. Även om jag kan tycka att andra typer av bröllop som t.ex. mer lantligt/bohemiskt är väldigt vackra så kändes det helt enkelt inte som jag utan jag ville ha det mer exklusivt.

När påbörjade ni er bröllopsplanering? Vad var det första ni gjorde/beslutade om? Vi påbörjade bröllopsplaneringen ca ett halvår efter förlovningen genom att börja leta efter en lokal. Vår första tanke var att ha ett destinationsbröllop. Vi började med att försöka välja land och hörde av oss till bröllopskoordinatorer i de länderna vi var intresserade av. Vi insåg snabbt att det var ett väldans merjobb i att planera allt på distans. Och såklart även en kostnadsfråga. När vi väl bestämt oss för att gifta oss i Sverige hittade vi Norrvikens Trädgårdar. Vi åkte dit och blev kära direkt så det blev ett enkelt första stora beslut. Där skulle vi gifta oss!

Foto Emelie Bernborg

Bokades lokal eller vigselplats först? Båda samtidigt eftersom vi hade allt på samma plats.

Hade ni någon priolista, dvs vad var viktigast för er på ert bröllop? För oss var plats och fotograf största prio och det vi bokade allra först. Så fort vi hade ett datum och plats hörde jag av mig till önskad fotograf och höll tummar och tår att hon var tillgänglig, vilket hon som tur är var!

Ni har varit snälla och delat med er av er bröllopsbudget. Hur gick tankarna? Vilka var de största posterna? Gällande budgeten så var plats, bra mat och dryck, fotograf, kläder samt ringar de saker vi la mest pengar på i samband med bröllopet. 

Hur länge planerade ni ert bröllop? Ungefär ett och ett halvt år. Vi bokade bröllopsplats och fotograf först för att sedan inte planera så värst mycket förrän ca åtta månader innan bröllopet när planeringen blev mer intensiv ju närmare dagen D vi kom.  

”Jag kunde stundvis känna att jag blev lite stressad över att jag inte var stressad haha.  Det blir vad man gör det till och behöver inte alls vara en påfrestande process att planera ett bröllop!”

 

Foto Emelie Bernborg

Era bästa tips i bröllopsförberedelserna? Försök göra det till något roligt som ni gör tillsammans, planera lite men ofta. Var ute i god tid för att slippa stressa med planering och detaljer. Utforma ett planeringsschema där olika deadlines finns med och sprid ut det så gott det går. Det är såklart mycket som inte kan göras förrän bröllopet närmar sig men allt annat kan man gott förbereda i förväg. Var inte heller rädd för att be om hjälp och våga släppa lite av kontrollen till andra.

Finns det något du önskar att ni gjort annorlunda? Nej, det tror vi faktiskt inte. Allt blev bättre än förväntat och vi hade ett helt underbart bröllop. Även förberedelserna och planeringsfasen gick väldigt bra. Vi kände aldrig att det var jobbigt eller stressigt.

Finns det något ni idag vet men som ni önskar att någon berättat när det kommer till bröllopsplaneringen? Egentligen mest att det inte är så jobbigt som jag tycker att de flesta säger. Jag kunde stundvis känna att jag blev lite stressad över att jag inte var stressad haha.  Det blir vad man gör det till och behöver inte alls vara en påfrestande process att planera ett bröllop!

Såhär långt innan skickade vi ut våra bröllopsinbjudningar? Ett halvår innan bröllopet. 

Hade ni någon aktivitet för era gäster? Förutom mingel hade vi en spexhörna där det fanns rolig rekvisita att fotograferas med samt en gästbok att skriva i.

Klädsel – Vad hade ni på er? Hur tänkte du i val av brudklänning? Martin hade en blå skräddarsydd smoking i egen design med våra namn och bröllopsdatum broderat på innerfickan. När det gäller min klänning blev den något helt annat än vad jag först hade tänkt mig, men jag är så nöjd! Det krävdes ett antal olika provningar i olika butiker för att till slut hitta rätt klänning, som jag modifierade något genom att sänka den lite i ryggen och sy på en liten nätt ärm. Valet av klänning baserades helt på känsla och inget mer vetenskapligt än så. Det blev en klänning från märket Justin Alexander och deras bröllopskollektion Sincerity Bridal. 

Ni gifte er på en fredag. Fanns där en speciell tanke med just det? Vi hade egentligen tänkt att vi ville gifta oss på vårt förlovningsdatum som förra året var en onsdag. Vi var därför inställda på ett vardagsbröllop från start. Dock var det datumet inte tillgängligt. Det blev ett datum som var ledigt men som ändå kändes bra 🙂 Som tidigare nämnt är ett av mina favorittal 17. 9 augusti blir dag 9 i månad 8, 9+8=17.

Foto Emelie Bernborg

Vår bröllopsmenyn bestod av?
Förrätt
Kräftsoppa – rökta pilgrimsmusslor – fänkål – tomat – krondill – forellrom
Dryck 2017 Lancewood, Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland

Varmrätt
ngmörad skånsk oxrygg – broccoli – morot – vaxbönor -bitterkrassingsky
Dryck 2015 Le Polaine, Ripasso, Bolla, Veneto, Italien

Dessert
Bakad chokladkräm – svarta vinbär – yoghurtglass – smulade trädgårdsskorpor
Dryck2016 Moscato Dásti, Albino Rocca, Piemonte, Italien

Foto Emelie Bernborg

Några do’s and don’ts när det kommer till bröllopsplanering? Klyschigt men att inte ta allt i sista stund och att göra det tillsammans. Man ska heller inte glömma ta hänsyn till varandra och att det faktiskt är ni båda som ska gifta er samt få vara delaktiga i beslut om hur bröllopet ska utformas. 

Hade ni gjort något annorlunda om ni skulle göra om allt idag? Något vi missade att göra var att filma alla talen så det hade vi gärna gjort om vi kunde ändra något. 

Några råd till andra blivande brudpar som du önskar att du fått? Det är ert bröllop så gör det till precis det bröllop ni vill ha och strunta i de “måsten/borden” som finns enligt diverse bröllopsseder. Kan också tillägga som tips till andra bröllopspar att man inte måste gifta sig på den typiska lördagen. De personer som man betyder tillräckligt mycket för kommer att se till att kunna vara med oavsett dag. Och är man inte värd en semesterdag så kanske personen i fråga inte bör vara med på bröllopet heller.

Sist men inte minst, har ni varit på någon bröllopsresa? Ja, vi var faktiskt på två. Ett par dagar efter bröllopet åkte vi till den grekiska ön Zakynthos där vi kopplade av och njöt i en vecka. Under december månad flydde vi den svenska kylan för bröllopsresa nr 2 som gick till Abu Dhabi.  

OM AMIRA & MARTIN
Ålder:
 Amira
29 och Martin 31.
Bostadsort: Malmö
Yrken: Amira arbetar som mäklare och Martin är egenföretagare.
Bröllopsdatum: 9 augusti 2019
Antal bröllopsgäster: 37 plus bröllopsparet själva.
Tema/ledord för bröllopet: Elegant och lyxigt trädgårdsbröllop.
Såhär länge planerade vi vårt bröllop: Ca 1,5 år
Bröllopsbudget: 200 000

 

Upp