Sandra Boart – konditor, En nypa socker

9Många har sett hennes otroliga tårtor som snarare är att betrakta som konstverk. När hon gjorde Kenzas bröllopstårta fullkomligt exploderade det och bilden på den spektakulära bröllopstårtan har sparats ned av 60 000 användare. Wedding Stories har träffat kvinnan bakom En Nypa Socker, Sandra Boart.

 

Sandra tillsammans med ena sonen.

Hej Sandra, vad roligt att vi får möjlighet att prata lite med dig. Du är är känd som kvinnan bakom En nypa socker som gör de mest fantastiska bröllopstårtor. Berätta, vem är du och hur kommer det sig att du blev just konditor? =) Tack så mycket, jag heter Sandra Boart, är 28 år, gift med min man Fredrik sedan 2011, tillsammans har vi två barn, Wilmer 4 år & Elton 2,5 år. Vi bor i Huddinge/Högmora söder om Stockholm, där även min tårtstudio ligger idag! Jag har haft En nypa socker sedan 2011, gjort böcker, tidnings/stylistjobb, och nog gjort över tusentalet bröllopstårtor sedan dess. Har ärligt talat tappat räkningen, men skulle känna igen brudparen jag haft och koppla ihop dem med deras tårtor jag/mitt team har gjort! 🙂

”Jag fick ofta sagt till mig både från lärare, klasskompisar, släkt och jobbkollegor ”att baka kan du göra på fritiden”. Jag visste inte ens att det gick att gå en konditorutbildning då.”

Jag har alltid älskat att pyssla, baka, DIY projekt, allt kreativt kan man nog säga, det var absolut inte självklart att jag skulle bli konditor, jag gick faktiskt naturbeteendelinje med kriminologi/psykologi inriktning gymnasiet. Jag fick ofta sagt till mig både från lärare, klasskompisar, släkt och jobbkollegor ”att baka kan du göra på fritiden”, jag visste inte ens att det gick att gå en konditorutbildning då. Så efter gymnasiet kollade jag upp lite mer kring yrket, och sökte in till en konditorutbildning på 1 år. Jag tänkte att jag måste pröva om det är något, jag fick högsta betyg av alla som gått utbildning, sista dagen då en ”gesäll” görs, vilket var oerhört kul då jag kämpade hårt! Jag hamnade via rekommendationer på väldigt fina ställen där jag lärde mig mycket. När det var dags för min man och mig att gifta oss 2011, fanns det inte riktigt den typ av tårtor och servicen kring bröllopstårta, jag ville ha, och där föddes idén till En nypa socker!

 

Hur länge har du hållit på? Att baka har jag gjort länge, jag har två föräldrar som är duktiga i köket, men utbildad och professionell nivå från 2009-2010, som egenföretagare sedan 2011. Ca 7-8 år med enbart i riktning på bröllopstårta och event!

”Jag tröttnade på att göra löpande band och storkonsumtions produkter, som alla ska se och smaka likadant ut.”

Spets och blomster. Bild från Instagram.

När kom du på att det var just bröllopstårtor du skulle hålla på med? Jag tröttnade på att göra löpande band och storkonsumtions produkter, som alla ska se och smaka likadant ut. Det var stressigt, tungt och enformigt, inte det kreativa jag behövde för att tycka att mitt jobb som konditor var roligt. Jag inriktade mig efter att jag själv gifte mig 2011. Det saknades företag som erbjöd provsmakning, skissa tårta och att skräddarsy special designade tårtor/dessertbord, som i USA, där jag även har släkt! Varje dag träffar jag olika par med olika referenser, smak och tema, det gör mitt jobb sååå mycket roligare & varierar från helg till helg!  Bröllopstårtor kräver att man dessutom är kreativ på detaljnivå, kan konstruktion, planering och hantera en viss stress!
 
Hur skulle du beskriva din stil? Vad kännetecknar dina bröllopstårtor? Förr var det nog mycket sockerpasta, sockerblommor och puttinuttigt, vilket jag till en viss mån gillar än idag. Men dag kommer folk till mig för att det är lite mer bohemiskt, avskalat, dessertbord, fortfarande amerikanskt, fast med svenska smaker! Naked cakes, semi, spacklat, drip, smörkrämsspacklat och färska blommor, gulddetaljer, spets, rufflesrosettes mm.

”10 tårtor brukar lämna studion i perfekt skick varje helg under högsäsong. Vad jag menar är, det är en stor ära att få göra en bröllopstårta, stor som liten..”

Bröllopstårtan är ju verkligen en av de symboler som man allra starkast förknippar med bröllopet. Hur känns det att få vara delaktig på det sättet, att skapa något så stort och viktigt? Förr, tyckte jag att fredagar/lördagar var väldigt ångestframkallande, måndagar är fortfarande bästa dagen på veckan för mig ? ångesten är mindre idag, men kan komma krypande, då man börjar övertänka saker. Mina kreationer ska avsluta ca 5-10 st brudpars bästa festkväll i livet (då vi har flera bokningar varje helg). 10 tårtor brukar lämna studion i perfekt skick varje helg under högsäsong, ibland hinner jag prata med paret när vi lämnar tårta, ibland får jag fina bilder och mail efteråt, tackkort och väldigt mycket kommentarer från bröllopsgäster/paret på sociala medier, det är det bästa som finns! Vad jag menar är, det är en stor ära att få göra en bröllopstårta, stor som liten. Jag älskar att träffa mina brudpar på provsmakning, höra hur det planerar och vill ha det, att jobba hårt, leverera en tårta av hög kvalité, med så där skarpa kanter, perfekt slutfinish, det är den bästa känslan som finns!

”Under en högsäsong spenderar jag och min man 40-50 mil om dagen varje helg i vår kylbil och kör tårtor, det är helt sjukt, vi har en lunchdejt i bilen med McDonalds, för det är de vi hinner med under högsäsong.”

Hur ser en dag ut i ditt arbete? Under ”lågsäsong” träffar jag nästkommande års kunder/brudpar, jag jobbar som stylist/receptkreatör och har ganska mycket sådana jobb inbokade under lågsäsongen nov-april! En vanlig dag under högsäsong, svarar jag dagligen på ca 50-70 st mail om dagen(!), jag går igenom beställningar, kollar om det tillkommit allergier på kunders osa lista, gör inköpslista för råvaror, checkar av mitt lager, bokar upp blommor till de par som beställt sådant genom oss, jag ringer alla festlokaler/koordinatorer och avtalar leveranstider och sätter körschema. Under en högsäsong spenderar jag och min man 40-50 mil om dagen varje helg i vår kylbil och kör tårtor, det är helt sjukt, vi har en lunchdejt i bilen med McDonalds, för det är de vi hinner med under högsäsong. Vi gör spellistor och lyssnar på poddar! Utöver detta bakas det bottnar/desserter, görs fyllningar osv!

Bild från Instagram.

 

Dina bröllopstårtor är ju helt fantastiska och jag förstår att det ligger bakom otroligt mycket jobb på en tårta. Hur ser arbetet ut kring att göra en tårta. Var får du inspiration från? Det beror lite på designval och dekoration. Jag har tagit tid på mig själv, och utifrån det prissatt dekorer/designval. Jag har dagar som är schemalagda med ”baka bottnar”, ”fylla”, ”spackla”, ”dekorera”, så allt sker rutinmässigt steg för steg under veckan! Generellt skulle jag nog säga att en bröllopstårta med lagom dekor tar ca 15-20 timmar om man slår ut dötid emellanåt, det kan givetvis ta längre tid om dekoren är mer avancerad osv, men däromkring ligger det för mig! Jag hittar främst inspiration från bloggar/Instagram och Pinterest , ibland även strukturer i tapeter, klänningsmönster, kläder, inredning, blommor osv!

 

Vilken relation har du själv till bröllop? Jag är ju gift själv, och älskade att planera vårt bröllop, min man var lika involverad som mig i allt, vi hade världens finaste dag, även fast regnet öste ned!

”..vi lever och andas det här.”

Jag och min man älskar bröllop överlag, vi lever och andas det här (jag kanske något mer än min man !), alltså själva planerandet, pyssel, kärlek mellan två personer, det är magiskt!

 

Hur såg din egen bröllopstårta ut? Den var ”en vanlig” typisk moussetårta på ställning. Min farmor och farfar hämtade tårtan, körde den från Sthlm till Rättvik där vi gifte oss. Den resan ska ta ca 3,5-4 timmar men jag tror det tog ca 6 timmar för dem!  Den var super god, konditorn (min förra chef) fick fria händer, det var hallonmousse, passionsfruktscurd, mjölkchokladkrisp, vitchokladkant och massa bär!

 

Minns du den första bröllopstårtan du gjorde? Hur såg den ut? När jag var lärling fick jag chokladglasera en bröllopstårta, ha på chokladdekor, färska blommor och bär! Min första tårta via En Nypa Socker var till Emily och Alex, 2012, de hade ett vårbröllop. Tårtan var vit i 3-våningar, fylld med rabarber/jordgubbar/lemoncurd med pistagebotten. Den hade körsbärsblommor i socker och ett brudpar som satt på tårtans topp och höll i alfapetbrickor med brudparets initialer.

 

Hur går det till när ett bröllopspar hör av sig och vill beställa en bröllopstårta? Många, runt 90% av paren hör av sig långt innan, 1-1,5 år, och reserverar sitt datum. Därefter bokar vi in en konsultation. Jag brukar vilja att konsultationen bokas när man helst har haft eller ska ha en provning med festlokal/cateringfirma och hunnit en bit i planeringen. Paren kommer på en konsultation/provsmakning ca 6-3 månader innan, det är lagom! Därefter får brudparen, offert/skiss/info/bokningsvillkor osv via mailen. Sedan godkänner de bokningen och betalningen sker ca 1 månad innan leveransdatum.

”Älta inte för mycket, och ha inte för mycket texturer/smaker i tårtan. Vissa vill ha allt i en tårta, men tre smaker brukar vara riktlinjen att hålla sig till!”

Kenzas bröllopstårta. Bild från Instagram.

Hur tycker du man ska tänka när man ska välja utseende och smak på bröllopstårtan? Att faktiskt skita i om din allergiska kusin, ska gilla fyllning ni vill ha, vad ska kompisen tycka? Det är ER dag, jag fixar sådant fall något annat till allergilistan ni skickar! Älta inte för mycket, och ha inte för mycket texturer/smaker i tårtan. Vissa vill ha allt i en tårta, men tre smaker brukar vara riktlinjen att hålla sig till! Våga lita på den expertisen er konditor ger er, jag blir glad när paret ger mig lite fria händer (det ska ni dock inte göra utan att se portfolio hos er valda leverantör)! Ni ska tänka på vad ni älskar, vill ha! Våga lite färger och annorlunda strukturer, våga ha lakrits eller en udda smak om ni gillar det! Våga även säga ifrån, vad ni inte gillar! =)

”Lyxigt Bohemsikt är trenden framöver!”

Förutom utseende är smaken väldigt viktig, får bröllopsparen provsmaka tårtor och fyllningar innan? Ja självklart och 99% väljer att göra det om de tex inte varit på ett bröllop där mina tårtor serverats tidigare.  En provning är ca 45 min lång och där får bröllopsparet provsmaka säsongens tårtmeny. Vi pratar också design, hur man skär en tårta, hur de fraktas, hur länge den kan stå framme osv.

 

Kan du se några trender i vilken typ av bröllopstårtor som är populära?
Lyxigt Bohemsikt är trenden framöver!

 

Vad tycker du om den nya trenden i att servera bröllopstårtan redan till brudskålen? Helt outstanding, älskar att många par gör så istället för snittar. Många lägger mycket pengar på tårtor hos oss, och de glöms lite bort i allt champgnerus och mätta magar på kvällen/natten! Förutom det, får man även fina bilder i naturligt dagsljus, vilket kan vara viktigt får många att föreviga tårtan då och inte med kamerablixtar i mörker!

En nypa sockers mest gillade bilder under 2017.

”Min drömkund är egentligen ingen känd eller som många ska känna igen, sådant spelar ingen roll för mig. En drömkund är egentligen någon som kanske följt mig och mitt företagande, som kanske valt att lägga lite extra på budgeten kring tårta för att få till det där lilla extra!”

Vilken typ av bröllopstårta är roligast att göra? Har du någon drömkund?
Alla är roliga på olika sätt, men jag gillar när paren tänkt till lite med färgsättning, detaljer som är viktiga för dem, som kanske gästerna sedan ser på tårtan, är kul! Min drömkund är egentligen ingen känd eller som många ska känna igen, sådant spelar ingen roll för mig! En drömkund är egentligen någon som kanske följt mig och mitt företagande, som kanske valt att lägga lite extra på budgeten kring tårta för att få till det där lilla extra! En drömkund är någon som tappar hakan när de ser min portfolio, bokar långt i förväg och är kanske lite medveten om vem jag är och vad jag besitter för kunskap… de som ger mig lite fria händer ligger högt upp på min drömkundslista.
 

Många har sett att du tex gjorde Kenzas bröllopstårta. Hur var det? Det var väldigt kul, så som det är med alla andra par jag träffar. Det är en av alla tårtor som jag gillade mest under 2017, då den krävde lite designjobb! Jag tror att ca 60 000 människor har sparat bilden på den tårtan via Instagram enligt statistiken, så många vill ha detaljer från den tårtan när de mailar ibland, vilket är kul, men jag brukar inte göra exakt samma tårta till nästa kund som frågar, utan tar lite delar och gör uppdateringar! =)

”Många kommer 1,5-1 år innan, reserverar, men det skadar absolut inte om det skulle vara en sista minuten, att fråga!”

Magiska detaljer. Bild från Instagram.

Många undrar såklart vad en bröllopstårta kostar? Finns det något prisspann man som par kan räkna på när man budgeterar och önskar beställa en tårta av dig? Det beror såklart lite på antal bitar och design, den dyraste jag har gjort kostade ca 56 000kr. Men generellt med ca 50-90 bitars, lagom design och frakt Sthlm/närliggande, skulle tårtan hamna mellan 5 500-15 000kr, brukar snitta på 7 000-10 000kr, plus konsultation på 450 kr.

 

Sist men inte minst, de par som önskar beställa en bröllopstårta från dig, hur går de tillväga och hur långt i förväg bör de vara ute? Jag brukar börja via mail för de som vill boka, jag vill ha uppgifter, så som datum, plats, antal gäster cirka, referens bild på något de kanske tänkt sig. Därefter kan få en offert och se att budgeten känns rätt, för vad de tänkt sig! Därefter bokas konsultation/provsmakning och resterande brukar skötas via mail efteråt, ibland hörs man via telefon om det är något brådskande! Många kommer 1,5-1 år innan, reserverar, men det skadar absolut inte om det skulle vara en sista minuten, att fråga!
Upp