Mormor Märthas porslin

Wedding Stories har pratat med Susann som för ett år sedan fick en affärsidé. Hennes intresse för vackra gamla ting resulterade i Mormor Märthas porslin, döpt efter Susanns egna mormor. Mormor Märthas porslin finns i Örebro och hyr främst ut vintageporslin.

Hej Susann, vad roligt att vi får chans att ställa lite frågor till dig. Du står bakom Mormor Märthas porslin som hyr ut fantastiskt vintageporslin och annat som hör bröllopsmiddagen till. Kan du berätta lite kort om dig själv och din verksamhet? Jag är egentligen musikterapeut men har främst arbetat som musiklärare och pedagog i skolan. Jag älskar bröllop och brukade förr sjunga på bröllop. Jag såg att någon startat en vintageporslinsuthyrningsfirma på Instagram och blev inspirerad av henne. Jag hade otroligt mycket gammalt porslin i mina skåp och fick nu plötsligt användning för allt. Givetvis fick jag köpa till en hel del men eftersom jag tyckt att loppisar är väldigt roligt så blev det bara roligt att åka runt och leta. Har också köpt en hel del på nätauktioner.

”Jag hade otroligt mycket gammalt porslin i mina skåp och fick nu plötsligt användning för allt.”

Vad har du själv för relation till just bröllop?  Jag är själv gift och älskar bröllop. Det är en sådan glädjehögtid och så mycket kärlek runt denna typ av fest.

Kan du berätta lite mer om hur länge har du varit verksam och hur det fungerar? Jag har bara hållit på i drygt ett år med själva firman men har ofta dukat och fixat till vänners olika fester och bröllop. Oftast får jag förfrågan via mail och önskningar av olika slag. En del har sett mig på Instagram eller Facebook och en del via hemsidan. Om man vill hyra porslin inför vår- och sommarbröllop så har jag insett från förra året att man bör vara ute minst ett halvår innan om man vill vara på den säkra sidan. Höst och vinter är det inte lika många uthyrningar.

”Om man vill hyra porslin inför vår- och sommarbröllop har jag insett från förra året att man bör vara ute minst ett halvår innan om man vill vara på den säkra sidan.”

Hur mycket vintageporslin och dekor har du? Svårt att säga men iaf till 150 personer plus dekor i form av ljusstakar, vaser, dukar, lyktor mm mm finns i ganska stor mängd men jag har lite dålig koll på exakt antal.

Hur stort upptagningsområde har du? Jag har haft mitt porslin på bröllop i Stockholm och i Hälsingland så det varierar. Mest är det såklart i Örebro med omnejd.

Varifrån kommer porslinet? Det mesta från loppisar och olika auktioner. Sedan från vänner och bekanta som fått ärva men inte har plats.

Kan du se några trender i det porslin dina bröllopspar väljer ut? De flesta tycker mest om gammalt benvitt porslin med blommor. Gärna mixat med tex förrättstallrikar i någon färg.

”Jag tycker om saker från naturen och man kan göra mycket fint med det material vi har i skogar och annan natur.”

Hur ser den perfekta bröllopsdukningen ut enligt dig? Jag gillar så många olika stilar men om jag måste välja så tycker jag ju mycket om mässingsljusstakar och linnedukar. Det är förbjudet med pappersdukar! Jag ser också gärna mycket blommor och levande ljus i olika höjder. Finns det gamla bord med vacker patina så är det väldigt fint att duka direkt på bordet med vintageporslin. Det beror också lite på lokalen vad man tycker passar in. Många vill ju ha festen i lador och då tycker jag den bondromantiska stilen passar ypperligt. Gärna lite höbalar, ljusslingor och annat som gör det ombonat och mysigt.

Vilka är dina bästa tips för att få till den bästa dukningen? Vad ska man tänka på? Som sagt inte pappersdukar och plastting. Jag tycker om saker från naturen och man kan göra mycket fint med det material vi har i skogar och annan natur. Inte bara blommor som man kanske först tänker på. Grenar, kvistar, stenar, mossor, snäckor, sand, gräs, ja, det finns oändligt med material.

Har du något prisexempel på vad det kan kosta att hyra porslin till ett bröllop om ca 50
gäster plus bröllopspar? För 50 personer kostar det 4250 kr. Då ingår förrättstallrik, huvudrättstallrik, desserttallrik, koppar och fat, bestick och kaffeskedar, vin och vattenglas,

Upp