Jenny Fors Gentele – Guldsmed

Att välja förlovnings- och vigselring är inte det lättaste. Den ring du säger ja med är det smycke du kommer bära för resten av ditt liv. Wedding Stories har pratat med Jenny Fors Gentele som arbetar som guldsmed under namnet Jewellry by Jenny. Vi har frågat om hur det egentligen är att få vara delaktig i en så stor och viktig del i andra människors liv. En vigsel- och förlovningsring är ju den ultimata kärlekssymbolen. 

Hej Jenny och välkommen till Wedding Stories. Du står bakom Jewellery by Jenny. Kan du berätta vad du gör för de som inte känner dig? Jag är guldsmed och driver Jewellry by Jenny. Specialiserad på att tillverka och designa smycken och tillverka förlovnings- och vigselringar efter önskemål. 

”En symbol som de kommer bära med sig varje dag. Det är en väldigt speciell och häftig känsla. ”

Förlovnings- och vigselringar ses av väldigt många som den ultimata kärlekssymbolen. Hur är det att få vara delaktig i att skapa något så stort och viktigt för folk?  Det är jättestort att få vara med. Jag får ta ett litet kliv in i parens liv och ta del av den här fina punkten. Jag får vara med och tillverka en symbol för det. En symbol som de kommer bära med sig varje dag. Det är en väldigt speciell och häftig känsla. 

Om vi börjar från början, hur kommer det sig att du blev just guldsmed? Hur länge har du hållit på? Jag är i princip uppvuxen i en guldsmedsverkstad då både min pappa och farfar var guldsmeder. Jag började mer seriöst att hjälpa till när jag var runt 16 och som 19-åring startade jag mitt företag, Jewellry by Jenny. Det är 13 år sedan nu. Jag kände att jag hade hittat rätt så då var det bara att köra. Det var inte självklart att jag skulle göra detta utan jag gick först på ridsportgymnasium men efter ett år där hade jag bestämt mig. Jag skulle sluta. Jag ringde upp min pappa och sa att jag skulle göra annat. Jag ska söka till guldsmedsskolan. Beslutet fick mogna fram men kompisar har sagt att de visste att jag skulle jobba med det här redan innan. Efter guldsmedsskolan var jag lärling ytterligare ett år och därefter satte jag igång med mitt gesällprov. 

Hur var det att starta eget som 19 åring då? Jag är uppvuxen med en massa egenföretagare i familjen så för mig var det naturligt och satt i ryggmärgen. Jag hade chans att kunna sitta hemma och öva, var också lärling i ett år och satte igång därefter. 

”Jag kände att jag hade hittat rätt så då var det bara att köra.”

Hur ser en dag ut i ditt arbete? Väldigt varierande, vilket jag tycker är roligt. Det finns ingen dag som är den andra lik då jag hela tiden tar fram nya saker till kunderna. Nya dagar blir nya utmaningar.  Jag tror jag skulle tröttna om jag skulle göra samma sak om och om igen. Det är kul med variation och som det ser ut nu är det blandat med tid i verkstan, design, fotograferingar och kundmöten.

Hur kom du i kontakt med just bröllop och tillverkning av just förlovnings- och vigselringar? Bröllop är ganska naturligt att komma i kontakt med då man jobbar som guldsmed i Sverige. Svenskar har överlag varit dåliga på att unna sig smycken så det främsta tillfället då man faktiskt unnat sig ett smycke har varit vid förlovning och giftermål. De passar på när de gifter sig. Sen är det väldigt roligt. Det är kul att träffa bröllopspar. Det är ju en väldigt lycklig del av livet jag får vara en del av. 

Det är fascinerande att man gör lite avtryck i folks liv.”

Har du själv någon relation till bröllop? Jag är inte själv gift men är förlovad. Jag var med på min pappas bröllop där jag också sjöng. Det är min egna relation men sen får man ta del av sina kunders dagar. Har vänner som sagt att när det är dags så ska jag göra deras ringar, som redan berättat vad de vill ha så deras respektive behöver inte fundera så mycket..

Dina smycken, speciellt förlovnings- och vigselringar sitter förhoppningsvis på bäraren för resten av dennes liv. Vad känner du när du tänker på det?  Det är fascinerande att man gör lite avtryck i folks liv. 

Minns du den första förlovningsringen du designade? Hur kändes det?  Jag har faktiskt kvar en ring i vår kollektion som jag designade när jag var 14 år. Den har silhuetten av ett hjärta. Sen har det utvecklats därifrån men det är väldigt kul att ha den kvar. Jag har alltid tyckt om att pyssla och göra saker rent kreativt. Det var likadant där, det föll sig ganska rätt att få formge. Det var en härlig känsla att få uttryck för det. 

Mitt största fokus är alltid att ta fram något utifrån de önskemål kunden har men också utifrån de förutsättningar kunden har.”

Har du gjort din drömring? Ja flera gånger. Men det ändras hela tiden. Jättejobbigt. Ena dagen säger jag att det här är det snyggaste ringen jag gjort sen tillverkar man något annat till en annan kund och känner att nej det här är den snyggaste ringen. Det blir jättesvårt för mig att bestämma mig för en ring.

Hur skulle du själv göra? Jag är ju förlovad så jag har en ring, men när jag jobbar har jag bara en slät ring av det skäl att den inte ska fastna i något när jag sitter i verkstan. Men klart jag har funderat på det men den där drömringen den ändras hela tiden.

Vad skulle du säga kännetecknar din design?  Jag tycker att jag har en design med en ganska feminin touch. Fokus ligger på att designen ska framhäva tex den stenen som sitter i eller att det funkar bra på handen. Mitt största fokus är alltid att ta fram något utifrån de önskemål kunden har men också utifrån de förutsättningar kunden har. Det handlar både om budget, utseende och händernas utseende. Sen är mitt nästa stora fokus att alltid leverera smycken av kvalitét. En ring som man köper av mig ska inte bara vara snygg nu när du köper den utan även om många år. Där är kvalitetstänket viktigt i alltifrån material och stenar till hur den tillverkas.

Feminina och ganska nätta modeller kännetecknar Jewellery by Jenny, vi försöker framhäva olika detaljer. En ring ska inte bara vara en ring som är snygg uppifrån utan den ska vara snygg från alla håll och vinklar. Vi har koll på både vad som funkar hållbarhetsmässigt men också vilka proportioner som är snygga ihop. Hur tjocka klor som behövs eller hur hög en fattning ska vara, det är sånt man lär sig, som växer fram av att man testar och provar. 

Hur ser arbetet ut med att komma på nya designer, vad inspireras du av? Jag har två olika arbetssätt. Dels när jag har en kund. Jag frågar vad de tänkt sig, vilken budget de har, om några stilar de gillar och därefter tar jag fram en mall och ritar upp förslag i mitt cad-program. Där kan vi se så vi pratar om samma sak. Jag ritar upp under tiden vi sitter och går igenom. 

”Jag inspireras av alltifrån en specifik sten och hur jag kan tillverka ett smycke som framhäver den på bästa sätt”

Ett besök i min ateljé tar därför 1-2 timmar. Har man inte möjlighet att ta sig till min ateljé har jag också online möten där vi chattar eller pratar i telefon.

När jag ska designa själv jobbar jag ofta utifrån en ädelsten jag köpt eller någon idé jag fått. Får prova mig fram. Det är en väldigt rolig process. Inte alltid så lätt eller att det blir rätt på en gång. Jag testar mig fram.

Jag inspireras av alltifrån en specifik sten och hur jag kan tillverka ett smycke som framhäver den på bästa sätt. Det kan vara ett konstverk eller något i naturen. Allt i livet egentligen.

”Det kanske inte alltid är en ring jag själv skulle bära men som däremot är jättesnygg på den personen.”

Säger du nej till vissa kunder? Ibland kanske kunden har en idé och jag kan känna att det inte blir en bra kvalitét eller något jag inte står för utseendemässigt, då kan jag säga nej. Anledningen till detta är att jag som guldsmed slår i en ansvarsstämpel i mina smycken och då måste de hålla en hög kvalitet.

Oftast kan jag råda kunden till en annan lösning om jag känner att det inte skulle fungera med deras ursprungsidé. Det kanske har hänt en gång under alla mina år att jag fått tacka nej. Vad gäller utseende så är det kanske inte alltid en ring jag själv skulle bära men som däremot är jättesnygg på den personen. Vi alla är ju olika, det är det som är så roligt. 

Många som går i giftas/frieritankar funderar säkert på huruvida de ska våga fria med en ring eller inte. Vad säger du? Vågar man, och om ringen inte passar vad gör man då? Det är fortfarande ganska ovanligt i Sverige att man friar med en ring. Det blir vanligare och vanligare men det finns svårigheter. Dels med ringstorlek, det är svårt att veta vilken storlek som är rätt. Hos mig ingår fri justering av storleken en gång under första året. Sen är det inte alltid man vet vad sin blivande gillar.

Man kan lätt tro att man har koll på sin respektives smak men det är inte ovanligt att man gissar helt fel. Alternativen är att chansa och fria med en ring man inte är helt säker på eller så kan man om man vill ha något fysiskt att fria med, fria med en sten. Stenen kan man sen sätta in i ringen. Faller inte stenen i smaken ja då gör man ett annat smycke av just den stenen. 

Man kan också fria med en skiss som man tagit fram hos oss. Då kan man justera skissen tillsammans sen innan tillverkning av ringen. Jag själv blev friad till utan ring. Det blev lite svårt för honom. Jag har inte själv gjort min ring då det betyder otur att göra sin egen ring, så den har en kollega till mig gjort.

”Jag tar emot alla dagar i veckan mellan 9 och 21, även helger.”

Hur går det till när tex en blivande brud hör av sig till dig och vill ha hjälp med att designa en ring? Jag tar bara emot bokade besök då jag vill kunna sitta ner i lugn och ro med mina bröllopspar och inte ha andra kunder som springer in. Jag tar emot alla dagar i veckan mellan 9 och 21, även helger.  Kan man inte besöka mig är det online-möte som gäller. Det är bra om man funderat lite innan mötet på vilken stil man tänkt sig och vilken budget man har. 

Kan alla oavsett budget designa en ring? Det är kanske inte alltid budget och det man tänkt sig går ihop. Istället för att kompromissa kan man göra en ring som man kan bygga vidare på. Till exempel fylla på med fler stenar i efterhand. Budgetmässigt går det alltid att justera, likaså i valet av sten.

Efter avslutat möte får man med sig skisser och en offert. Jag låter alltid kunden sova på saken innan beslut. Kunden hör sen av sig med beslut och jag sätter igång med mitt arbete. Leveranstiden för en ring med stenar är mellan 4-6 veckor och en slät ring ordnar vi på en vecka. 

Under bröllopssäsong är det skönt att vara ute i lite bättre tid men hör alltid av er och fråga.

Hur lång tid tar det att tillverka en ring? Det kan ta allt ifrån några timmar till ett par dagar beroende på modell. Är det ett smycke med stenar ja då är det också en juvelfattare som är involverad. Det är inte något som jag gör utan det är en egen specialisering.  Juvelfattaren är den som sätter fast stenarna i smycket. Det är väldigt små marginaler. Vi vill ge honom bra tid så han inte behöver stressa plus att han sitter i en annan del av landet och marginaler är alltid bra att ha. 

”Jag tycker också att kunderna är modigare nu med att välja något som är just deras stil. Man vill ha något personligt.”

Kan du se några trender i vilken typ av förlovnings- och vigselring som är hetast nu? Vilka typer av ringar tror du blir populära näst? När jag började hjälpa min pappa för 15 år var det väldigt breda kantiga ringar i vita ädelmetaller och de flesta hade släta förlovningsringar. Idag är det annorlunda. Vi är inspirerade av USA, många vill ha stenar även i sin förlovningsring. Samtidigt som vi håller kvar den svenska traditionen med att ha kvar stenar i vigselringen så vi vill ha stenar i båda. Idag är modellerna nättare och vi ser mer röd- och roséguld. Jag tycker också att kunderna är modigare nu med att välja något som är just deras stil. Man vill ha något personligt. 

Den häftigaste metallen att arbeta med tycker jag är Platina. Den är renare än guld och vitare än vitguld. Den är också mer svårarbetad då den som metall är mycket segare. Den oxiderar inte heller och beter sig helt annorlunda, den måste tex svetsas ihop. Det är en härlig tyngd i den.  

Tänk på att det är en  ring du ska använda varje dag. Tänk på vilken livsstil du har. Man måste välja en ring man inte kommer gå runt och störa sig på.”

Hur ska man tänka kring val av diamant? Många vill ha en stor sten men har kanske inte har de ekonomiska förutsättningar för de allra finaste diamanterna? Jag brukar säga så här att Top Vesselton, VS är det jag jobbar med. Det är min minimun kvalitét. Jag kan alltid ta fram högre men jag tar inte fram stenar med lägre kvalitet. Det är för att jag måste kvalitetsgarantera mina smycken.

Ett alternativ om man inte har råd med den kvaliteten kan vara att välja en annan typ av sten. En sten med en väldigt blek ton, blekrosa, blekgrön eller blekblå. Alternativt så finns det andra färglösa stenar. Jag brukar rekommendera andra ädelstenar i sådant fall, hellre än att ta en diamant med dålig kvalitet.

Det blir en dålig kompromiss med en stor diamant i dålig kvalitet. Ska man påverka priset på diamanten så mycket, kommer man se att den är av dålig kvalitet.

Vad tycker du man ska tänka på när man väljer sin förlovnings och/eller vigselring? Tänk på att det är en ring du ska använda varje dag. Tänk på vilken livsstil du har. Man måste välja en ring man inte kommer gå runt och störa sig på. En väldigt aktiv person ska kanske inte ha en ring som står upp mycket och som man fastnar i. Det är viktigt med kvalitet då du ska ha ringen varje dag. 

”Ett frieri kan vara vackert och fint även utan en ring tycker jag.”

Vilken typ av smycken har du annars och vad trivs jag i måste man också fundera på. Är mina andra smycken i vitt- eller röttguld? Vid val av förlovningsring är det bra att tänka på att det ju kommer bli en till ring. Vill jag ha två breda ringar, en bred och en smal ring, två smala ringar? Tänk på hur brett det blir totalt på fingret. 

Låt säga att jag blivit friad till men inte gillar ringen. Går det att ändra en befintlig ring på något sätt? Ja det går att göra om den, men det medför ju en kostnad. Därav kanske det är bättre att inte fria med en färdig ringen. Att man istället gör det till en grej och går iväg tillsammans och tar fram ett förslag. Ett frieri kan vara vackert och fint även utan en ring tycker jag.

Vilken ädelsten är mest underskattad och överskattad? Någon ädelsten du vill lyfta fram? Jag älskar färgstenar. Jag tycker egentligen att de är roligare än diamanter. När vi pratar diamanter pratar vi om de fyra c:na (cut, clarity, carat, color). Man kan hitta två stenar som är i princip identiska. Vad gäller färgstenar är det något helt annat. Färgstenar mer unika. Färg är ju något som alla upplever olika. Det finns så otroligt många ädelstenar som många inte känner till. Det är inte alla som lämpar sig i en ring men kanske i ett hängsmycke eller örhänge.

En av mina favorit färgstenar är Safir, den gillar jag. Den finns i flera färger och är en väldigt bra sten. Safir har hårdhet 9 och diamant 10 så den är väldigt bra om man ska ha den i en ring varje dag. Jag tycker också att Morganiter är väldigt vackra. De har en sån där härligt pastellig rosa färg som är väldigt lättburen. Det är en väldigt trevlig sten som också är ett bra alternativ om man vill ha ett smycke med större sten. Fortfarande med en blek ton. Jättesnyggt med lite små vita diamanter vid sidan av som framhäver stenen. Morganiten ligger på 7,5-8 i hårdhetsskalan. 

”Drömkunden ändrar sig på samma sätt som drömringen.”

Finns det några riktlinjer vad gäller hårdhetsskalan? Man ska inte ha en sten under 7 pga det kvartsdamm som finns i vår vanliga miljö. Har du en sten med en hårdhet under 7 riskerar du att den blir repig. Detta är specifikt för ringar som är så pass mer utsatta än tex ett hängsmycke.  

Vem är din drömkund att få designa en ring till? Oj det var ju en jättesvår fråga. Drömkunden ändrar sig på samma sätt som drömringen. Man ska ju ha nya mål hela tiden men ingen specifik som jag kan säga just nu.

Vad kostar det att få en specialdesignad ring? Det beror på så himla mycket om man ska ha en slät ring eller med stenar. Man får höra av sig och fråga helt enkelt. 

Sist men inte minst, hur går man tillväga om man vill anlita dig? Hur långt i förväg bör man vara ute? De flesta som ska gifta sig under sommaren brukar höra av sig februari/mars. Många som är vana vid att shoppa på nätet kanske tror det ska gå fortare men i alla fall 4-6 veckor beroende på hur bra man är på att ta beslut. Vissa kunder har svårare än andra att bestämma sig =)

Har du sprungit på någon med dina smycken? Ja det har hänt. Jag träffar ju alla kunder själv men det är inte alltid man känner igen personen på en gång men så ser man sitt smycke. Jag har också sprungit på både kunder till både pappa och farfar. Smycken de har man ju kvar och det är lite fascinerande att jag får göra avtryck i folks liv. 

 

Upp