Vår böllopshistoria – Ida & Mats picknickbröllop

Under en sen kväll på Göteborgs dansgolv för snart åtta år sedan fick Mats och Ida först upp ögonen för varandra. Hon var där med tjejgänget och han med sitt grabbgäng. Han en separerad tvåbarnspappa och hon knappt fyllda tjugo. Ingen av dem ville till en början tro att det skulle bli dem. Oddsen talade emot men efter ett halvårs intensiv kontakt gav de upp och insåg att de nog var ämnade för varandra. Det här är Ida och Mats bröllopshistoria.

Ni har snart varit gifta i ett år, vad tänker ni när ni tänker tillbaka på er bröllopsdag? Ida – Jag minns att jag kände ett väldigt lugn i kroppen. Jag trodde att jag skulle vara stressad och uppe i varv men jag har aldrig tidigare varit så lugn som kvällen innan och på bröllopsdagen. Det var en jätteskum känsla men allt kändes väldigt harmoniskt och fint.

”Att bli pappa är större men det här var den bästa dagen i mitt liv.”

 

Mats – Det är ren och skär lycka jag minns. Dagen blev så mycket bättre än vad jag kunde hoppas på. Jag gick på moln hela dagen och hade ett endorfinrus som varade till på onsdagen efter bröllopet!

Att få bli Idas man var helt underbart, men alla känslor blev så mycket större när vi fick fira vår kärlek tillsammans med våra fantastiska vänner och släkt. Att bli pappa är större men det här var den bästa dagen i mitt liv.

Kan ni beskriva ert bröllop och själva bröllopsdagen? Vi hade ett utomhusbröllop med picknick följt av middag och fest. Picknicken blev istället för det traditionsenliga minglet och vi hade fyllt picknickkorgar med bubbel och snittar.

Dagen inför själva bröllopet hade vi valt att sova på hotell för att få lite lugn och ro tillsammans. Direkt på morgonen delade vi upp oss. Ida begav sig till frisören tillsammans med sina tärnor. 

Mats begav sig till vigselplatsen tillsammans med musiker, tillika svägerska till bruden, för att göra iordning ljudanläggningen till vigseln. Efter det åkte han tillbaka till hotellrummet där marskalkerna och fotograf mötte upp. De bytte om och fotograferade på hotellrummet. Runt lunchtid fick killarna lämna plats åt tjejerna som skulle klä om på rummet. Även de tillsammans med fotografen. För oss var det viktigt att dokumentera stora delar av dagen.

”I korgarna hade vi bubbel och snittar så picknicken var vårt mingel.”

När vi alla var klädda, piffade och mätta fortsatte fotograferingen i Mariebergsskogen, ett friluftsområde i Karlstad. Eftersom vi prickade in den varmaste och soligaste dagen på hela sommaren var det en ganska tuff fotografering. Vi fotades först med brudfölje, för att de efter en stund skulle kunna åka till lokalen där de skulle fixa det sista inför den stora stunden och ta emot gästerna. Till sist fotades vi själva.

Sedan var det dags för vigsel. Den blev helt perfekt i en harmonisk blandning mellan högtidlig, avslappnad och trygg känsla. En svägerska sjöng och spelade, min (brudens) mamma och en av våra bäst vänner läste dikter och det var som en dröm. När vigseln var över hade vi picknicken på samma plats som vigseln. I korgarna hade vi bubbel och snittar så picknicken var vårt mingel.

Efter picknicken tog vi bilder med familj och gäster innan det blev middag som följdes av dans.

Dansen var inte heller av det traditionella slaget utan vi valde vår absoluta favoritlåt som följt med oss i alla år, ”You and I” med Lady Gaga. Alltså ingen vals utan en mysig tryckare. Efter det var det fullt ös.

Om vi går tillbaka lite i tiden, hur länge var ni förlovade innan bröllopet? Ca 1,5 år.

Var ett frieri involverat? Hur gick det till?  Yes! Eller på sätt och vis. Till saken hör att Mats innan vi bestämde oss för varandra berättat hur ett drömfrieri skulle gå till. ”Drömmen” innehöll en strand, solnedgång och romantik. Verkligheten blev inte riktigt likadan. Tanken var att vi skulle åka in ”till stan” och mina föräldrar skulle ha hand om vår gemensamma dotter för att vi skulle få lite egentid. Efter några tuffa nätter med dottern var det dock inget vi orkade med, vi gick i stället upp till ortens pizzeria för att komma iväg en liten stund. Väl på plats började Mats svamla om att det inte riktigt var som han tänkt och la samtidigt upp en ask på bordet.

Det hela var väldigt typiskt Mats, lite klumpigt men gulligt.”

”Det är ju inte din drömring, detta är en silverring, så jag tänker att vi fixar din ring senare” fick han ur sig. Efter ännu mer svamlande fick jag dra ur honom frågan och till slut, efter lång väntan, friade han. Det hela var väldigt typiskt Mats, lite klumpigt men gulligt.

Hur visste ni vilken typ av bröllop ni ville ha? Många timmars fantiserande långt innan vi ens var förlovade. Vårt bröllop var påtänkt under många år. Vår önskan och ambition var att ha ett avslappnat, mysigt och intimt bröllop. Dessutom skulle vi ha en borgerlig vigsel och ville inte ha den i två minuter på rådhuset. Vi valde därför att lägga mycket energi på ceremonin. Vi ville också skapa ett minnesvärt bröllop för våra gäster, något som stod ut lite.

Vad var det första ni beslutade om i er bröllopsplanering? Att det skulle vara en picknick. En gång när vi låg och fantiserade innan vi skulle sova för natten så studsade idéerna fram och tillbaka under mycket fnitter. I samma ögonblick som picknicken ploppade upp så var det bestämt att så vill VI göra.

Hur såg er bröllopsplanering ut? Hur länge planerade ni ert bröllop? I många år drömde vi om det men på riktigt och skarpt planerade vi i 11 månader. Idén till picknicken kom våren 2012.

”Vi hade panik en vecka innan då vädret förutspådde spöregn och i princip storm. På torsdagen kom hoppet om att vädret skulle vara okej och på fredagen visade väderleksrapporten strålande sol.”

Många skulle säkert fundera kring vädret och vara lite oroliga, hur tänkte ni? Hade ni någon back-up plan? Vi hade panik en vecka innan då vädret förutspådde spöregn och i princip storm. Vår back-up plan var helt enkelt att ha picknicken inne i festlokalen i stället då platsen fanns. För picknick var vi fast beslutna att ha. På torsdagen kom hoppet om att vädret skulle vara okej och på fredagen visade väderleksrapporten strålande sol. Det blev den soligaste och varmaste dagen på hela sommaren. Dessutom upptäckte vi att hela gräsmattan kryllade av myror på grund av TRE stora myrstackar. Med preppande veckan innan och några flaskor Myrr så var även det problemet borta.

Hur hittade ni er präst eller vigselförrättare? Träffade ni flera? Vi valde vigselförrättare direkt då vi kände personen i fråga.

Hur la ni upp själva ceremonin? Vi gillar upplägget på en kyrklig ceremoni men är inte troende och ville därför inte ha religiösa inslag. Vi försökte efterlikna en kyrklig ceremoni så mycket vi kunde. Vi hade ingång, dikter, solosånger och vigselakt. I stället för utgång stod vi kvar på vår plats medan gästerna ställde sig upp och viftade med ribbon wands som ersatte riskastning på kyrktrappan.

”Vi tillät budgeten att dra iväg och det har vi inte ångrat en sekund.”

Hur tänkte ni kring er bröllopsbudget? Vi hade satt en budget men vi kom till insikten att detta var sista gången vi skulle göra det här så då kunde vi lika gärna göra det rejält. Vi tillät budgeten att dra iväg och det har vi inte ångrat en sekund. Naturligtvis tänkte vi oss för och gjorde smarta val men vi valde inte heller bort något för att ”snåla”.

”Tillåt varandra att inte vara intresserade av ALLT men visa fortfarande engagemang.”

Era bästa tips i bröllopsförberedelserna?

 • Förbered väl, skriv listor.
 • Prata tillsammans och gör val ni båda känner er tillfreds med.
 • Hjälps åt. Tillåt varandra att inte vara intresserade av ALLT men visa fortfarande engagemang. Ex, Mats brydde sig inte om bordsdekorationer vilket jag fick sköta medan Mats engagerade sig mer i ljudanläggning och dylikt.
 • Använd korgar i stället för plastkassar till proviant under dagen för att få snyggare bilder om fotografen smygfotar under transport.
 • Ta hjälp av människor i er omgivning som ni litar på.
 • Gör det NI som brudpar känner är rätt. Lyssna inte på vad alla andra tycker. Det är ER dag!!
 • Sänd vigseln live på Facebook, det gjorde vi och det var väldigt uppskattat.
 • Vid möjlighet, anlita en fotograf för hela dagen. Det är värt det!
 • Kolla på hobbyfotografer, det viktiga är att kolla portfolion så att det är bilder och färger som ni gillar. Vi hade en hobbyfotograf och är supernöjda!
 • Filma!! Vi önskar att vi hade filmat mycket mer!
 • Gör ett schema för bröllopsdagen med mycket luft i för att hinna njuta av dagen i stället för att stressa.
 • Köp alkohol på Systembolaget, det är trevligt att kunna lämna tillbaka allt som blir över.
 • Sluta på topp! Vi hade satt sluttid för festen, vilken egentligen bara var preliminärt då vi fick hålla på hur länge vi ville för restaurangpersonalen. När klockan började närma sig ett på natten så var festen i full gång men det fanns ingen mer växel att lägga i och därför tog vi kvällen. Ett klok beslut då nästkommande timme garanterat blivit tröttare och allt hade börjat mista sin charm.

Något du önskar att ni gjort annorlunda? Önskar vi att vi hade filmat mer än vi gjorde och haft flera kameror som filmade. Tyvärr blev vårt material från den enda kameran vi filmade med förstört.

Vad hade du velat veta som du vet idag som du önskar att någon berättat när det kommer till bröllopsplanering? Med tanke på Idas intresse för bröllop sen många år tillbaka så hade vi hyfsad koll på det mesta.

”Det var ett ”halleluja moment”, sånt som man annars bara ser på tv.”

 

En stor grej är själva klädseln. Vad hade ni på er? Jag hade en klar vision av vilken klänning jag ville ha och det var också den jag kom hem med. Många! tusen över budget men när expediten stängde knapparna och jag såg mig själv i spegeln kom tårarna. Det var ett ”halleluja moment”, sånt som man annars bara ser på tv. Klänningen var ifrån Ladybird.

Tärnorna hade alla samma modell på sina klänningar men då de har väldigt olika utseende, blond, rödhårig och brunett funkade inte samma färg till alla. Vi kom därför överens om att de kunde ha samma modell fast i en färg som de själva kände sig fina i. På så sätt är vi också övertygade om att känslan under dagen och i bilder blev bäst.

Då knytfluga är ett av Mats signum och han ville ha en avslappnad klädsel valde han smoking istället för frack. Just av denna anledningen valde vi också att alla marskalker skulle ha flugor som färgmässigt matchade tärnorna.

Hade ni något speciellt tema eller stil på ert bröllop? Någon speciell dresscode?  Vi valde ”kavaj” som dresscode för vi ville ha det högtidligt men ändå avslappnat. Annars inget speciellt tema mer än att vi valde att göra en grej av vigseln i form av picknick.

”Vi plockade russinen ur kakan från de bröllop och andra ställen som inspirerat oss.”

Mats – Jag skulle vilja påstå att temat var vi. Vi hade tänkt, drömt och gått igenom hela dagen under flera års tid. Vi plockade russinen ur kakan från de bröllop och andra ställen som inspirerat oss. Vi delade med oss av det som är vi. Låter kanske självcentrerat men det var ändå vår dag och jag tror att det blev ett riktigt bra minne för alla gäster också.

Gjorde ni några diy till bröllopet? Jag Ida köpte in dekorationer som tex bordsnummer, dessa piffade jag till med färg och glitter. Skrapade etiketter från flaskor om vi använde som ljusstakar.
Sedan gjorde vi vigselprogram, festhäfte och bordsplaceringstavla själva. Annars hade vi väldigt enkel dekoration i form av vaser, ljus och blommor.

Vilka bestod ert brudfölje av? Brudföljet bestod av barnen och våra närmsta vänner, två av dem var även toastpar.

Hade ni någon bröllopsmiddag eller hur såg själva upplägget för picknicken ut? Ja som sagt picknicken var bubbel och snittar. Ett lagom mellanmål så att folk inte blev för hungriga innan middagen.

Förrätten var en fräsch räkcocktail och till huvudrätt hade vi kalkon, en potatiskaka och rostade primörer. Ida älskar att baka och Mats är en godisgris av rang så efterrätten var viktig, det blev en liten buffé bestående av chokladtårta, hallonparfait och småkakor.

”Vi skickade en ”Save the date” så fort vi bestämt oss i augusti året innan då bröllopet skulle vara mitt i sommaren. Detta var tur då det visade sig att Idas kusin egentligen börjat planera för samma datum.”

Hur långt/nära inpå bröllopet skickade ni ut er bröllopsinbjudan? Vi skickade en ”Save the date” så fort vi bestämt oss i augusti året innan då bröllopet skulle vara mitt i sommaren. Detta var tur då det visade sig att Idas kusin egentligen börjat planera för samma datum. Vi hade dock kommit längre i planeringen så de flyttade på sitt. Inbjudningarna gick ut i februari.

Några råd till andra blivande brudpar som ni önskar att ni fått?  Filma med flera kameror och se till att ha bra ljudupptagning av talen.

Åkte ni iväg på någon bröllopsresa? Vi åkte till Verona, Italien. En lite kortare tripp, vi hade då en 2 åringen som vi inte ville lämna hos mormor och morfar för länge men vi ville ändå åka själva. Vi var iväg i 3 nätter och det var alldeles lagom.

Sist men inte minst, ni firar snart ettårig bröllopsdag, hur ska ni fira? Vi har en flaska bubbel som vi fick i bröllopspresent från mitt (Mats) jobb. Den här vi sparat till första bröllopsdagen annars har vi ännu inga större planer.

OM IDA & MATS
Ålder: Ida 28 och Mats 43.
Familj: Gemensam dotter på 3 år och
Mats barn på 10 och 12 år.
Varit tillsammans sedan:
juli 2010.
Bostadsort: 
Karlstad.
Bröllopsdatum: 1/7 2017.
Antal gäster på bröllopet: 63 st.
Så här länge planerade vi vårt bröllop:
11 månader.

 

 

Upp