Darija och Dejan, en kärlekshistoria

 

Alla foton av AuthenticEmotion

Melodin till Linkin Park låten One more light spelas på cello. Omgiven av sina tärnor går en nervös Darija fram arm i arm med sin pappa till en väntande Dejan.  Det är den 4 September 2021. Darija och Dejan befinner sig i den Kroatiska staden Rovinj. Med en oslagbar utsikt över Adristiska havet får de efter två års planerande äntligen säga ja till varandra omgivna av sina närmaste. 

”Jag tänkte hela tiden att “Darija var här och nu” – inte bara under själva vigseln utan under hela dagen, men jag var så över, över, överexalterad och glad att jag ibland fick jag påminna mig extra mycket.”

 

Vi på Wedding Stories får ta del av deras historia. Berätta om er bröllopsdag. Vi vaknade upp på varsitt håll. Jag med mina tärnor och Dejan med sina bestmans. Vi tjejer började dagen med att åka till frisörsalongen direkt på morgonen medan killarna först tog det lite lugnt och åkte till Grand Park Hotel för att göra sig iordning och fotas. Vi sågs först innan vigseln då vi hade en First look , sen följde foton tillsammans med våra tärnor och bestmans.

Efter fotograferingen gick Dejan, bestmans och alla tärnor (utom en som var kvar med en för tidpunkten väldigt nervös brud) till ett första mingel som kickade igång bröllopet. Detta första mingel plus ceremonin ägde rum på en gräsplätt med utsikt över havet. När gästerna först anlände serverades vattenflaskor och Bakis-tabletter medan klassiska symfonier spelades i bakgrunden. Efter 30 minuters mingel var det dags att ta plats för vigseln. Min (Darijas) pappa hade smitit iväg för att möta upp mig och min tärna.  Tillsammans med min pappa omgiven av mina tärnor gick jag fram till en väntande Dejan.

Minns du känslan när ni sa ja till varandra? Vad tänker och känner du? Jag tänkte hela tiden att “Darija var här och nu” – inte bara under själva vigseln utan under hela dagen, men jag var så över, över, överexalterad och glad att jag ibland fick jag påminna mig extra mycket.

Vad händer efter er vigsel? Efter vigseln blev vi hämtade av en golfbil och fick en stund för oss själva medan gästerna gick över till den närliggande takterassen på Grand Park Hotell, där själva middagen skulle hållas. På terrassen stod alla gäster, det fanns en skylt med info om olika drinkar och viner som de kunde hämta hos bartendern. Dejans favoritjazz spelades och till drinkarna serveras  finger food. Efter ca 20 minuters mingel började våra tärnor och bestmans dela ut vita heliumballonger med vita snören (obs nedbrytbara) till de ovetande gästerna. Musiken stoppades och kärleksballaden Ako te pitaju (Om de frågar mig) av Petar Graso spelades högt.

Efter första refrängen går vi nedför en trappa som leder oss till terassen mot våra väntande gästerna. Vi har också ballonger med oss men i form av röda hjärtan. Så fort gästerna ser oss uppstår ett jubel. Precis när musiken blir lugnare släpper vi våra ballonger och gästerna förstår att de ska göra likadant. Därefter fortsätter gratulationerna och minglet innan själva bröllopsmiddagen börjar.

Vi bjöd på en 5-rätters middag med viner från lokala vingårdar i Istien som vi valt ut. Eftersom vi semestrar i Kroatien och Istrien varje år har vi hunnit hitta våra favoriter . Under middagen hölls helt fantastiska tal och vi blev gång på gång överraskade. Första dansen dansade vi till Ted Gärdestad och För kärlekens skull. Sen började festen! Under festen hade vi en DJ som var helt fantastisk! Vi hade förberett spellistor på Spotify för alla momenten under bröllopet men vi hade också bestämt att det skulle vara allas fest så vem som än ville fick gå fram till DJ:n och önska låtar. Bröllopet höll på till 02 eftersom vi inte fick ha det längre pga covid restriktioner, men vi var supernöjda.

”Vi tänkte inte så mycket på “vilket typ av bröllop” vi tänkte mer “okej, hur vill vi ha det”.”

 

Om vi går tillbaka lite. Hur kommer det sig att ni valde just Kroatien för ert bröllop? Mina (Darijas) föräldrar har ett sommarställe i norra Kroatien, Istrien som vi åkt till tillsammans i 9 år nu. Rovinj har alltid varit vår favoritstad i Istrien och vi har många fina minnen därifrån. Det är otroligt vackert och har allt från fina stränder till bra restauranger och många sevärdheter.

Berätta gärna lite om er själva. Vilka är ni? Vi är 30 år gamla båda två och bor i Norrköping. Jag, Darija är född i Sarajevo och kom till Sverige när jag var 1 år gammal. Dejan är född i Sverige men har en bakgrund från Serbien då hans pappa, farmor och farfar flyttade till Sverige från Belgrad på 60-talet. Båda två älskar att resa, åka skidor och båt samt umgås med familj och vänner. Dejan är väl den personen som är mest bil-, båt- och motorintresserad medans jag är mer intresserad av mode och inredning.

På vilket sätt reflekterade ert bröllop er? På många sätt, allt ifrån blomsterarrangemangen som var färgglada och vilda precis som jag älskar det, till Dejans favorit spellistor av jazzmusik vid minglet. Alla låtarna som spelades vid lite “speciellare” tillfällen under bröllopet var låtar som haft betydelse för oss under vår relation. Bland annat så spelades Danny Saucedos låt Delirious som utgångsmarsch. Både Dejan och jag älskade Linkin Park som ungdomar och det var en av de första sakerna vi pratade om när vi började träffas så ingångsmarschen i form av One more light var därför given.

”Charmen ligger i det operfekta och så länge alla har en riktigt rolig dag och kväll så är vi glada!”

Hur visste ni vilket typ av bröllop ni ville ha? Vi tänkte inte så mycket på “vilket typ av bröllop” vi tänkte mer “okej, hur vill vi ha det”. Vi sa också tidigt att målet är att alla ska ha det kul och om saker går snett så ska vi inte lägga ner så mycket tanke i det utan mer skratta åt det. Charmen ligger i det operfekta och så länge alla har en riktigt rolig dag och kväll så är vi glada!

Vi skulle egentligen ha gift oss  i september 2020 men pga covid så flyttade vi bröllopet till 2021. Tex så beställde vi en bok från Bookbinder som vi graverade med våra namn och bröllopsdatum. Eftersom bröllopet blev flyttat står det fel datum på boken, hehe. Men som sagt charmen ligger i det som är operfekt. Vi använde boken när vi spånade idéer, vi kladdade mycket i den, klistrade in bilder, inspiration och skrev “att göra” – listor. Den var rolig att skriva och dokumentera i och idag är det roligt att titta i den och minnas. Nu har vi den liggandes på vardagsrumsbordet som en prydnad.

AuthenticEmotion

”Lägg ner mer tid på saker som ni tycker är viktiga och se till att verkligen bli nöjda med dem.”

Vad skulle du säga varit de största utmaningarna med att planera ett bröllop utomlands? Det svåraste var ovissheten kring Covid restriktioner. Att behöva ändra bröllopsdatum med ett helt år. Vårt mardrömsscenario var att våra gäster skulle ta sig ner hela vägen till Kroatien och att det skulle tillkomma nya restriktioner precis dagarna innan bröllopet.

Vi valde tidigt att inte anlita en bröllopskoordinator utan att planera allt själva, eftersom vi båda tycker att sånt är väldigt roligt. Att planera allt själv till sitt eget bröllop är fantastiskt roligt och vi ångrar inte en sekund att vi gjorde det, men med covid restriktioner och förändrat läge konstant så blev det också en större utmaning att konstant ha koll på vad som händer och om alla kommer att kunna leverera om läget skulle komma att förändras.

Några do’s and don’ts när det kommer till bröllopsplanering? Gör prioriteringslistor och bestäm vilka saker som är viktigast för er och vilka som är lite mindre viktiga. Lägg ner mer tid på saker som ni tycker är viktiga och se till att verkligen bli nöjda med dem.  Njut av planeringen för den är en stor del av hela grejen efteråt. Haka inte upp er på att allt ska vara till perfektion. Alla bröllop är fantastiska på sitt sätt.

Några tips för att planera bröllop i ett annat land? Hitta personer som ni ska jobba med som är seriösa, har dokumenterad erfarenhet och är professionella. Vi har jobbat med helt fantastiska människor. Hade vi arbetat med människor som inte varit lika engagerade så hade det kunnat uppstå många fler stressmoment och oförutsedda missar.

”Vi gifte oss borgerligt i Stadshuset i Stockholm.”

 

Hur tänkte ni kring er bröllopsbudget? Vilka har varit de största posterna? De största posterna var maten, drickan och dekorationen. När vi planerade bröllopet för 2020 men fick tyvärr ställa in pga Covid tre månader innan hade vi en budget på 250 000 sek. När bröllopet blev flyttat bestämde vi oss för att höja budgeten. Vi landade i slutet på ca 320 000 sek.

Jag har förstått att ni för att lösa det rent juridiskt hade en vigsel i Sverige först? Vi gifte oss borgerligt i Stadshuset i Stockholm. Eftersom vi inte är Kroatiska medborgare var det enklare att göra så. Det var en väldigt enkel vigsel. Vi åt middag med våra familjer efteråt. Det riktiga bröllopet var i Rovinj med alla gäster och familj. Vi hade även en vigselförrättare i Rovinj. Den enda skillnaden var att vi inte skrev på något papper i Kroatien utan den biten gjorde vi i Sverige.

Berätta gärna lite om er klädsel. Du hade två bröllopsklänningar. Båda bröllopsklänningarna är uppsydda av en sömmerska. Det positiva och negativa med mig är att jag ofta vet exakt vad jag vill ha. Det kan bli väldigt svårt att hitta det jag vill ha, efter några månaders letande beslutade jag mig för att sy upp båda mina klänningarna. En som jag hade i Stadshuset och den i Rovinj. Dejan hade smoking med en vit skjorta som hade lite struktur samt ärmslut för manschettknappar. Han valde en svart och enkel fluga i silke för att urskilja sig från sina bestmans som hade liknande outfit fast med slips.

Sist men inte minst – hur långt i förväg var ni på plats? Och hur går era tankar kring bröllopsresa ? Vi var nere vid två tillfällen; en gång under våren för att provsmaka mat, dryck och dessert samt en gång till, 2 veckor innan bröllopsdagen för att träffa alla involverade aktörer och gå igenom planen.

Vår plan är att åka till Aruba, Jamaica och Kuba. Vi har ännu inte bokat något på grund av Covid. Just nu avvaktar vi med hoppas på att kunna åka i Januari.

 

Om Darija & Dejan
Ålder:
Båda födda 91
Bostadsort: Norrköping
Bröllopsdatum:
4 September 2021
Antal bröllopsgäster:
96 plus bröllopsparet
Här gifte vi oss:
Rovinj i Kroatien
Såhär länge planerade vi vårt bröllop:
Ca två år
Såhär länge var vi förlovade:
Sedan 2018-08-04
Bröllopsfotograf: AuthenticEmotion
Bröllopsbudget:
320 000

Upp