Blomsterverket

Strax norr om Östermalm längs med vattnet mot Lidingö hittar ni Norra Djurgårdsstaden. En ny och blomstrande stadsdel som sedan 2014 huserar blomsterbutiken Blomsterverket.

Bakom Blomsterverket står bästa vännerna och floristerna Michaela och Rebecka som förverkligade sin dröm om att få arbeta tillsammans. Ledorden i verksamheten är att arbeta med naturliga material och låta blommorna tala för sig själva. Wedding Stories har ställt lite frågor till tjejerna som har som specialitet att binda de vackraste brudbuketterna.

”Tänk att blommor och färger ska spegla dig som person och att de ska framhäva dig och inte tvärtom.

Vad är det bästa med att göra just bröllopsbuketter? Bara att få vara del av ett brudpars stora dag är en ära. Vi älskar när brudpar hör av sig till oss efter att dom hört gott om oss och vill att vi ska hjälpa dem.

Första mötet är spännande när man får höra om deras tankar och idéer och sedan knyta samman allt i blommor. Just att alla brudpar är så olika gör att vi får skapa många olika typer av brudbuketter, det är det roligaste att den ena inte blir den andra lik.

”Blommor har köpts in så dom ska slå ut lagom till just den dagen tex.”

Vad skiljer en brudbukett från en vanlig bukett? En brudbukett är mycket mer välarbetad. Det krävs mycket planering i inköp och vissa blommor måste specialbeställas för att de inte är i säsong eller finns i det vanliga utbudet hos våra grossister. Blommor har köpts in så dom ska slå ut lagom till just den dagen tex.

Vad ska man tänka på när det kommer till att välja ut blommor till sin brudbukett? Tänk att blommor och färger ska spegla dig som person och att det ska framhäva dig och inte tvärtom. Välj en tid på året för bröllop då dina favoritblommor finns. Många har tex pioner som favoritblomma och dom finns endast under vår och försommar. Ska man specialbeställa dem annan tid på året kan dom komma små som ärtor som aldrig slår ut och kosta multum. 

Vad bör man tänka på när man lägger en beställning av just en brudbukett  och bröllopsblommor? Fundera ut om om ni vill ha något tema för bröllopet som vi ska följa. Vi älskar när brudpar beskriver en känsla och låter oss ta fram de bästa blommorna för att nå känslan med blommor som är finast för säsongen. För bästa resultat, ge floristen fria tyglar. Man ska kunna lita på att vi lyssnar och skapar efter önskemål.

Hur ska man göra för att undvika missförstånd? Har man en tydlig bild av hur slutresultatet ska bli så ska man vara tydlig i sin beskrivning och gärna visa oss bilder på buketter som man tänker sig.

”Lägg hellre pengarna på härliga bordsdekorationer, som man faktiskt sitter och tittar på hela middagen.”

Vad är era bästa tips kring just brudbuketter och blomsterarrangemang kring bröllop? Bästa tipset är att tänka igenom vilken känsla man vill ha på sitt bröllop. Dessutom vara realistisk och inte tänka att man ska ha värsta blomsterväggen om man inte har en hög budget för just blommorna. Många blir chockade när dom får höra vad en en blomstervägg kan kosta. Lägg hellre pengarna på härliga bordsdekorationer, som man faktiskt sitter och tittar på hela middagen.

”Vi rekommendera alltid att ha en vas eller liknande nära sig för att ställa buketten i så fort man inte håller i den.”

Hur vet jag att min brudbukett står sig hela dagen? Vi rekommendera alltid att ha en vas eller liknande nära sig för att ställa buketten i så fort man inte håller i den. Tex vid fotografering så tar man små pauser eller kanske bilder utan brudbuketten också, ställ då blommor i vasen så länge.  När det kommer till corsage så kan man ha två stycken så man byter ut efter halva tiden ungefär.

En vanlig fråga som många blivande brudar har är att de gärna vill ha en specifik blomma som kanske inte är i säsong då de ska gifta sig. Hur ska de tänka? Kan man ta in alla sorters blommor ändå? Man kan självklart få fram blommor som inte är i säsong men det är en kostnadsfråga. Är det viktigt med en viss favoritblomma kan det gå, men då får man vara bered på det kommer att kosta mycket. Oftast kan floristen komma med förslag på andra blomsorter som ändå förmedlar samma känsla.

”Självklart gjorde vi varandras brudbuketter.”

Hur går processen till när ni fått en beställning på en brudbukett? Provbinder man en bukett innan? När vi haft konsultation med brudpar så börjar våra hjärnor arbeta på en gång för att man då har allt färskt i minnet.  Offert skrivs och ett bildkollage med blomsorter och känsla sätts ihop av oss. Många brudpar väljer att beställa sina blommor genom endast mailkontakt. Då är det extra viktigt med bildkollage för att brudparen ska känna att vi har förstått deras önskemål och känslan dom vill ha.

Michaela till vänster och Rebecka till höger, in action.

Hur nära inpå mitt bröllop bör jag beställa min brudbukett? Många är ute ett helt år i förväg vilket vi tycker är lite för tidigt. Men man kan självklart träffa en florist då så man får se vad för sorts blommor som är i säsong när det är dags. Lägg din beställning tidigast 2-3 månader innan bröllopet så de flesta andra bitar för bröllopet är planerat.

Vad kostar en brudbukett? En brudbukett kan kosta allt i från hundralappar till tusenlappar. Det beror helt på form, storlek, blomsorter och om blommorna är i säsong.

Sist men inte minst, hur skulle era respektive drömbröllopsbuketter se ut? Våra egna brudbuketter är redan skapade då vi båda gifte oss år 2013. Rebecka valde en pionbukett i vitt, hennes absoluta favoritblomma som fick tala för sig själv. Michaela valde sin absoluta favoritfärg aprikost med blommor som hon älskar bl.a ranunkel, rosor, julros och eucalyptus. Självklart gjorde vi varandras brudbuketter.

Brud med sin bukett signerad Blomsterverket. Foto Matilda Söderström.

 

Upp