Arlanda VIP-service

Klockan är knappt slagen 10 då jag rullar genom Grind 1 utanför Arlanda. Jag har fått föranmäla både mig och min bil inför besöket och fick dessutom ringa in ytterligare 20 minuter innan ankomst.

Stället jag ska besöka är inte för vem som helst. Här har många kända namn och inte minst vårt eget kungahus huserat mången gång.

Hit till VIP-service kommer också alla de cirka 150 par som årligen väljer att säga ja till varandra. Det kan vara både par som ska gifta sig utomlands som av juridiska skäl vigas innan i Sverige eller par som vill ha en annan upplevelse av sin vigsel än den traditionella.

Wedding Stories får en rundtur av Susanne och Emelie ansvariga för VIP-service, men inte utan att ha både fått bilen genomsökt och gått igenom säkerhetskontrollen såklart.

”Förutom enkelheten i att flyga härifrån är det ungefär tre par i veckan som också väljer att gifta sig här.”

Mottagandet på VIP-service är utöver det vanliga. De som väljer att använda tjänsterna här är oftast personer som vill slippa ifrån det “vanliga” flödet på flygplatsen i form av köer och väntan. Här är den röda matten alltid utrullad och gästerna får sitta i olika lounge-liknande rum i väntan på sitt flyg. Här finns också en alldeles egen säkerhetskontroll och för de som reser utanför eu också en passkontroll. När det väl är dags att ta sig till flyget blir du körd direkt ut till planet i flotta bilar av modell BMW 740LE hybrid. Självklart väljer du själv om du vill kliva på först eller sist av passagerarna. Väljer du det senare sitter du kvar på vip-service ytterligare en stund och njuter av de bekvämligheter som finns att åtnjuta.

Förutom enkelheten i att flyga härifrån är det ungefär tre par i veckan som väljer att gifta sig här berättar Susanne och Emelie. De som väljer att gifta sig här är alltifrån personer som varit tillsammans länge som bestämmer sig för att göra slag i saken eller par som vill slippa pappersarbete då de ska gifta sig utomlands. Då väljer de att gifta sig juridiskt här men har själva bröllopet utomlands.

Det finns tre varianter av vigslar att välja mellan. Vigsel inne på själva VIP-service där ni kan välja mellan att viga er samma dag som avresa eller så checkar ni in på något av de hotell som finns här och viger er dagen innan avresa. Den tredje varianten är en vigsel där ni säger ja till varandra 80 meter upp i luften i självaste flygledartornet. Ceremonierna tar ca tre minuter oavsett vilken ni väljer. Väljer ni att ha er vigselceremonin inne på VIP-service kan ni ta med er ytterligare sju personer medan det i flygledartornet “bara” går att ta med sig två vittnen utöver präst eller vigselförrättare. I priset ingår två timmar på plats på vip-service, en timme för vigsel dagen innan avresa och då har ni ett eget rum som ni fritt huserar i.

”I princip skulle vi kunna anordna en vigsel imorgon så länge paret har en giltig hindersprövning”

Priset för en vigsel på Arlanda varierar. Från 3 900 sek för vigsel dagen innan avgång till 9 900 sek för vigsel i tornet eller avresa samma dag. En 75 cl flaska Bollinger Special Cuvée ingår i priset. Eventuell övrig mat och dryck tillkommer. Vill man beställa mat, snittar eller liknande beställs dessa från Pontus in the Air som VIP-service samarbetar med. Givetvis går också bröllopstårta att ordna, då från RC Choklad, som sedan tre år tillbaka även huserar på Arlanda.

Hur ska man gå tillväga om man känner att ett bröllop på Arlanda lockar? Först och främst så är flexibilitet ledordet på vip-service, ingen förfrågan är konstig och att jobba effektivt är viktigt. I princip skulle vi kunna anordna en vigsel imorgon så länge paret har en giltig hindersprövning med sig berättar tjejerna. Det ultimata är dock två veckor till en månads framförhållning.

”Har man inga egna bröllopsvittnen ställer Susanne och Emelie mer än gärna upp.”

Det man också behöver göra för att kunna gifta sig på Arlanda är att kontakta en vigselförrättare eller präst. Allra enklast är att kontakta någon av de vigselförrättare som VIP-service brukar samarbeta med då dessa vet exakt hur det går till med vigslar här. Vill man hellre att en präst viger en har Arlanda en alldeles egen flygplatspräst i form av Unni Franck som tillhör Märsta Pastorat.

Vad gäller klädsel till själva vigseln gör man som man vill. En del kommer precis som de är i sina vardagskläder medan andra är lite mer uppklädda och en del kommer i brudklänning och smoking. Har man inga egna bröllopsvittnen ställer Susanne och Emelie mer än gärna upp.

Sammanlagt har de planerat ca flera hundratals bröllop och bevittnat ett tiotal. Känslan av att få vara en del av denna stora dag beskriver de som “Stort, jätteroligt och glädjefullt. Alla är så glada.”  

För att boka in er stora dag hos Susanne och Emelie kontaktas de enklast via bokningsformulär på alternativt på telefon 010-109 12 00.

 

Upp