Vett och etikett för bröllopsgäster

Att ha blivit inbjuden till ett bröllop är både hedrande och roligt. Tänk att just du blivit utvald att gå få på denna kärlekens fest. Vad gäller egentligen när det anges en klädkod och kan man inte få bära svart ändå? Wedding Stories guidar dig genom djungeln och talar om vilka frågor du inte bör ställa till ett blivande bröllopspar.

OSA i tid

Det viktigaste när det kommer till bröllop är att svara på inbjudan och huruvida du ska gå i tid. Det finns inget värre än att låta brudparet jaga dig för att fråga om du ska gå.

Inbjudan gäller enbart den som inbjudan är adresserad till

Om ditt namn och bara ditt namn står på bröllopsinbjudan betyder det att bara du är bjuden. Även om du precis börjar dejta någon och du tror det ska bli allvar spelar det ingen roll. Bröllopsparet har som det redan är samvetskval för alla de velat bjuda men inte kunnat. Du är utvald och ska inte försöka få med någon som bröllopsparet inte kommer kunna säga nej till även om de inte har råd.

Detsamma gäller barn. Är barn inte nämnda på inbjudan är det ett barnfritt bröllop. Undantaget brukar vara ammande bebisar men detta är något ni bör stämma av med bröllopsparet innan.

Har du specialkost? Ange specialkost redan då du svarar på inbjudan. Inget svar om kost betyder att du inte kan räkna med att de fixar det på plats då bröllopsmiddagar inte sällan förbereds på annat ställe.

Klädkod

Vänligen respektera den klädkod som gäller. Ingen uppskattar en jeansbyxa på ett kostymbröllop. Vad gäller färgerna svart och vitt råder det delade meningar. Vitt bör man undvika då detta är brudens färg och ingen ska konkurrera med henne en dag som denna. Svart var tidigare ett big no no men är inte något så många skulle reagera på idag. De gamla vett och etikett reglerna menade nämligen att svart som är sorgens färg inte hörde hemma på ett bröllop.

Bröllopspresent

Har ni blivit inbjudna till ett bröllop är det kutym att ha med sig en bröllopspresent. Det är inte alltid alla som ger en present till bröllopsparet men vi tycker att om man blivit bjuden på ett bröllop som är en väldigt stor kostnad per person bör man ha med sig någon form av present.

Om det så ”bara” är en flaska bubbel eller ett vin. Slå in flaskan i en tidning från bröllopsdagen så blir denna en gåva i sig.

I de fall bröllopsparet önskar sig ett bidrag till en framtida bröllopsresa är tipset att gå ihop ett gäng och ge ett bidrag tillsammans. Känns inte detta som ett alternativ, hör av er till toastmastern eller någon i bröllopsföljet så löser det sig. De flesta bröllopspar förstår att alla inte är bekväma med att ge bort just pengar.

Under bröllopsdagen

Anländ till bröllopet i god tid. Det finns inget värre än gäster som smyger in under en pågående vigselceremoni. Se därför till att senast sitta på plats för vigseln 10-15 minuter innan den ska starta. Var sparsam med mobilen en dag som denna. Självklart får du ta kort och alla blir glada av bröllopsbilder men försök att inte missbruka den och ha den absolut inte liggandes på bordet under middagen.

Även om det är fest vill inget ha ett fylleslag på sitt bröllop så varannan vatten är ett bra tips.

Tal

Allt har planerats in i minsta detalj och ett spontant tal riskerar tyvärr att förstöra ett redan tight schema. Har du inte anmält ett tal eller en skål prata med värdparet och stäm av när under middagen det kan vara lämpligt.

Upp