Vett och etikett för bröllopsgäster

Att ha blivit inbjuden till ett bröllop är både hedrande och roligt. Tänk att just du blivit utvald att gå få på denna kärlekens fest. Vad gäller egentligen när det anges en klädkod och kan man inte få bära svart ändå? Wedding Stories guidar dig genom djungeln och talar om vilka frågor du inte bör ställa till ett blivande brudpar.

OSA i tid

Det viktigaste när det kommer till bröllop är att svara på inbjudan och huruvida du ska gå i tid. Det finns inget ohövligare än att låta brudparet jaga dig för att fråga om du ska gå.

Om ditt namn och bara ditt namn står på bröllopsinbjudan betyder det att bara du är bjuden. Även om du precis börjar dejta någon och du tror det ska bli allvar spelar det ingen roll. Man frågar inte om man får ta med någon om bröllopsinbjudan bara gäller en. Brudparet har redan som det är samvetskval för alla de velat bjuda men inte kunnat. Du är utvald och ska inte försöka få med någon som brudparet inte kommer kunna säga nej till även om de inte har råd. Så gör ingen bra bröllopsgäst. Detsamma gäller barn. Är barnen inte nämnda på inbjudan är det ett barnfritt bröllop. Undantaget brukar vara ammande bebisar men detta måste ni stämma av med brudparet innan.

Har du specialkost ange specialkost redan då du svarar på inbjudan. Inget svar om specialkost betyder att du inte kan räkna med att de fixar det på plats då bröllopsmiddagar ofta förbereds på annat ställe.

Klädkod

Vänligen respektera den klädkod som gäller. Ingen uppskattar en jeansbyxa på ett kostymbröllop, inte på något bröllop alls för den delen. Färgerna svart och vitt är ett big no no och något ni inte ska använda. Det finns också en myt som säger att den kvinna som bär rött ska ha haft ihop det med brudgummen men detta är helt och hållet en myt och inget som finns något stöd för. Svart är en sorgfärg och är bara okej att ha om du bär kostym eller tvådelat med färg på övrig klädsel. Vitt är brudens färg och ingen annan ska konkurrera med henne en dag som denna.

Bröllopspresent

Har ni blivit inbjudna till ett bröllop är det kutym att ha med sig en bröllopspresent. Det är inte alltid alla som ger en present till brudparet men vi tycker att om man blivit bjuden på ett bröllop som är en väldigt stor kostnad per person förväntar man sig någon form av present. Däremot förstår man som brudpar att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar. Har man inte råd att ge något och detta kan låta hårt bör man tacka nej till bröllopet. Det behöver inte vara någon stor present men något av symbolvärde bör du försöka ge. Om det så “bara” är en flaska champagne eller ett vin som går att lagra. Flaskan kan ni sedan slå in i en tidning från bröllopsdagen så blir denna en gåva i sig. Fäst sedan ett handskrivet kort på tidningen där ni talar om att denna ska sparas till en framtida bröllopsdag x antal år fram i tiden.

I de fall brudparet önskar sig ett bidrag till en framtida bröllopsresa är tipset att gå ihop ett gäng och ge ett bidrag tillsammans. Känns det inte som ett alternativ att ge bort pengar i gåva hör av er till toastmaster eller någon i brudföljet så löser det sig. De flesta brudpar förstår att alla inte är bekväma med att ge ort pengar.

Under bröllopsdagen

Anländ till bröllopet i god tid. Det finns inget mer respektlöst än gäster som smyger in under en pågående vigselceremoni. Se därför till att senast sitta på plats för vigseln 10-15 minuter innan den ska starta.

Var sparsam med mobilen under en dag som denna. Självklart får du ta kort och alla blir glada av bröllopsbilder men försök att inte missbruka den och ha den inte liggandes på bordet under middagen.

Även om det är fest vill inget ha ett fylleslag på sitt bröllop så varannan vatten är ett bra tips.

 

Upp