Placering under vigseln

En fråga som ofta dyker upp när det börjar närma sig dagen D är hur familj och gäster ska sitta under vigseln. Det är därför bra att man som gäst är påläst om vad som egentligen gäller. Det finns som med allt annat vad gäller bröllop en tradition i hur man ska sitta under vigsel.

Vad säger traditionen?

Enligt tradition ska brudens familj och vänner sitta på vänster sida om altargången, om vigseln är i en kyrka, men kyrka eller ej oftast brukar det ändå finnas någon form av gång som brudparet går fram längs med. Brudgummens familj och vänner sitter på höger sida. Enligt tradition sitter alltid familj och släkt i raderna längst fram, då med den närmsta familjen på den främre av dessa. När vi pratar om vänster och höger om altargången är det då ni står med nosen fram mot altaret. Vill de vars vigsel ni ska gå på inte ha en traditionell placering av er i kyrkan kommer någon på plats att informera om detta.

Många brudpar har idag också anammat den amerikanske bröllopstrenden där man sätter upp en skylt eller ställer upp en tavla på ett staffli där de skrivit en notis om just detta. Dock ska ni ändå ha i åtanke att traditionell eller icke traditionell sittning ska brudparets respektive familjer ändå ha förtur till de främre raderna.

Som bröllopsgäst är det viktigt att vara i god tid till vigseln, de flesta räknar med att alla gäster sitter på sina platser senast 10-15 minuter innan vigseln så brudparet kan smita in i lugn och ro utan att bli sedda.

Om ni ska på en kyrklig vigsel brukar brudparet och deras följe brukar stå i ett bakre rum och vänta in att kyrkklockorna ska slå. Klockorna förkunnar att tiden är inne för vigseln att starta. När klockorna tystnat startar brudmarschen och vanligast är att brudföljet kommer in först. Är det lika antal tärnor som bestmans/marskalker är det fint om de går in två och två.

När brudföljet kommit längst fram i kyrkan ställer de sig på varsin sida om altaret, tärnor till vänster och bestman/marskalker till höger. När följet står på plats är de brudparets tur att skrida in och vigseln kan börja.

Upp