Barnfritt bröllop eller inte?

Barn eller inte på bröllop är en fråga som de flesta brudpar ställs inför. Tänk på att det inte finns några rätt eller fel. Detta är er dag och ni bestämmer själva hur den ska se ut. För att underlätta, var tydliga redan på inbjudan med hur ni ställer er till barn eller inte.

Det är dock allt vanligare att barnen får stanna hemma då det kommer till bröllopsfester. Dels då det inte är ett barnkalas, oavsett hur snälla och uppfostrade barn ni har blir det inte samma fest med barn på ett bröllop. Det blir inte samma avslappnade stämning och hur kul är det för barnen med alla berusade vuxna? Undantaget brukar vara ammande bebisar som är för små för att lämnas med barnvakt. De flesta brukar ha förståelse för detta men var beredda på att en del gäster kan få tacka nej till bröllopet då de kanske inte får tag på barnvakt.

Var konsekventa

Det kan vara gäster som säger till er att de inte får barnvakt och därför tar med barn. Har ni bestämt er för ett barnfritt bröllop får ni tyvärr vara hårda och vänligt men bestämt säga att de tyvärr får lämna återbud, alternativt om en i sällskapet kan vara hemma med barnet/barnen.

Några av de vanligaste formuleringarna då det gäller att tacka nej till barns sällskap på bröllop har vi listat nedan.

  • Vi tycker mycket om barn men denna dag firar vi enbart i vuxnas sällskap. Bebisar som ammas och inte kan lämnas med barnvakt är givetvis välkomna.
  • Vi önskar fira vår bröllopsdag utan barn.
  • Alla är hjärtligt välkomna till kyrkan men festen är enbart för vuxna.
  • Vi älskar barn, men just den här dagen vill vi bara fira med våra vuxna vänner.
  • Barn är en underbara men idag får de stanna hemma, givetvis är ammade barn välkomna.

Har ni egna barn ni vill ha med på er dag men i övrigt vill ha barnfritt ja då går det också bra. Ett alternativ kan också vara att tillåta barn på vigseln men låta festen vara enbart för vuxna. På så sätt kan de som eventuellt inte fått barnvakt också få vara med och fira en stund.

Är barn en självklarhet att ha med under hela dagen kan det vara skönt om det finns en avskild del eller ett bord bara för dem beroende på barnens ålder. Bra kan också vara att ta in någon som får ansvara för barnen så inte ni som brudpar behöver tänka på deras underhållning när ni ska njuta av er dag.

Upp