Toast för toastmasters

Här kommer Wedding Stories´s recept på roliga bröllopstoast som är perfekta att bjuda på under ert första möte med era toastmasters eller när andan faller på.

Croque Monsieur

Denna franska klassiker passar utmärkt att bjuda på vid lite lyxigare tillfällen. Här kommer vår version.
Du behöver för 4 port.

  • 4-8 skivor vitt bröd, surdeg eller annan sort.  Välj 8 skivor för att göra dubbel mackor.
  • Smör
  • Dijonsenap
  • Lagrad ost, förslagsvis Gruyere
  • 4 skivor rökt skinka
  • 1 tomat

Sätt på ugnen på 225 grader. Bred smör på brödskivornas ena sida och därefter ett lager dijonsenap. Skiva upp tomaten. Lägg på en skinkskiva per smörgås, toppa med tomat och därefter ost. För dubbelmackor lägg även ost ovanpå. Gratinera i ugnen ca 10 minuter till smörgåsen fått färg och osten bubblar. Servera gärna smörgåsarna tillsammans med en grönsallad och ett glas rött.

 

Chévre Chaud

Eller som vi säger här hemma varm smörgås med getost toppad med honung och valnötter. Får det att vattnas i de flestas smaklökar.

Ingredienser 4 port

  • 4 skivor lantbröd
  • 1 rulle getost
  • Valnötter
  • Honung
  • Smör till stekning

Sätt ugnen på 225 grader. Rosta brödskivorna i brödrost alt smält smör i en stekpanna och stek brödskivorna så de får lite färg. Dela getosten i centimeter stora skivor som du lägger på brödskivorna. Lägg brödet på en plåt och kör in det i ugnen tills osten fått tillräckligt med färg. När smörgåsarna är klara ringlar du honung och strör valnötter över smörgåsarna. Passar perfekt ihop med en tomat- och grönsallad med balsamico eller varför inte addera lite kokta rödbetor till.

 

Ädelosttoast med karamelliserad lök

Ingredienser för 4 port

  • 4 st skivor surdegsbröd eller valfritt rostbröd eller formfranska
  • Ädelost
  • 3 st rödlökar
  • 4 st färsk- eller salladslökar
  • 1-2 msk balsamico
  • 1 tsk socker
  • Olja till stekning
  • Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader och lägg brödskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.

Klyfta rödlöken men försök få klyftorna att sitta ihop, dvs skär precis bort ”skägget” men låt roten vara kvar (obs är enbart för utseendets skull). Skölj och dela färsk löken på längden. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek löken till den mjuknat.

Häll på balsamicon och sockret och låt det smälta och koka in i löken. Salta och peppra efter tycke.

Fördela löken på respektive smörgås och smula ädelost över. Grädda i ugnen till osten smält och fått färg, ca 10-15 min. Eventuellt kan du få sänka värmen något de sista minutrarna för att inte bränna löken. Avnjuts bäst med ett tungt glas rött.

Upp