Somrig bröllopsdessert med rabarber- och jordgubbskompott

Nu ska vi på Wedding Stories bjuda på ett av våra absoluta favorit recept. Detta är det perfekta receptet i alla avseenden. Det är gott, fräscht, somrigt, går att förbereda och gästerna tror det är mer avancerat än vad det är.

Här kommer det. Wedding Stories somriga bröllopsdessert med rabarber- och jordgubbskompott, rostad mandelmassa och en mousse av creme cheese och grädde.

Ni behöver följande till 4-6 personer

Kompott

  • 500 g jordgubbar, färska eller frysta
  • 6 stjälkar rabarber, även här funkar både färsk och fryst men låt den tina om den är fryst
  • Muscavado- eller kokossocker
  • Vaniljstång
  • En skvätt citron
  • Vatten

Rostad mandelmassa

  • 250 g mandelmassa
  • Rivjärn

Creme cheese mousse

  • 250 g creme cheese
  • 3 dl vispgrädde
  • Några nypor strösocker
  • En knivsudd vaniljstång

Sätt på ugnen på 225 grader. Börja sedan med kompotten. Ansa rabarber och skiva upp. Lägg i en kastrull. Rensa sedan jordgubbarna och dela dem i fjärdedelar. Rör ihop med rabarbern och häll på en skvätt vatten så det inte bränner fast. Både rabarbern och jordgubbarna kommer ge ifrån sig vätska men för att de ska mjukna och inte riskera att fastna i kastrullen innan de vätskar sig har man i en skvätt vatten. Låt koka upp. Ha i ca 3 msk socker, har ni inte muscavado eller kokossocker funkar strösocker minst lika bra. Ha i en vaniljstång som du delat på mitten och skrapat ur. Obs spara lite till creme cheese moussen. Låt koka ihop ordentligt tills rabarber och jordgubbar mjuknat. Det måste koka en stund för att vätskan ska försvinna, är det för vattnigt kan ni sila av och sedan hälla tillbaka kompotten i kastrullen och låta koka ihop ytterligare. Räkna med minst 15 min kokning. Smaka av med en skvätt citron och mer socker om det blir för syrligt. Häll upp i en glasburk och låt svalna. Denna kompott står 2-3 dagar i kylen utan problem.

Medan kompotten kokar ihop är det dags att rosta mandelmassan. Det enda du behöver göra är att riva mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Häll över den rivna mandelmassan på ett bakplåtspapper och sprid ut den. In i ugnen med plåten och vänta på att en ljuvlig doft ska sprida sig i rummet. Rör om efter ett par minuter så den blir jämnt rostad. Efter ca 5-10 minuter är mandelmassan klar.

Nu har det blivit dags för sista delen. Vispa grädden löst och fluffigt. Tillsätt creme cheesen, inte allt på en gång och vispa ihop med grädden. Smaka av med socker och om ni vill ha ett syrligare mousse har ni i resterande creme cheese. Rör till sist i den vaniljstång som ni sparat.

Varva kompott med creme cheese- och gräddmousse och toppa tillsist med den rostade mandelmassan. Serveras med fördel i lite lägre dricksglas så man ser de olika lagren. Dekorera med mynta som pricken över i:et.

 

 

 

Upp