Lyxig bröllopstårta med choklad- och jordgubbsmousse eller syrlig körsbärskräm

Gör er egna bröllopstårta med smak av chokladkräm och  jordgubbsmousse eller varför inte byta ut jordgubbarna mot en syrlig körsbärskräm. Oavsett är  detta en tårta som kommer imponera på gästernas så pass att de aldrig kommer tro att den är hemmagjord.

Du behöver 3 tårtbottnar (även färdigköpta går bra) välj själv om ni vill ha choklad- eller vaniljbotten eller både och. Till tårtan behöva tre olika fyllningar chokladkräm, glasskräm och jordgubbsmousse eller chokladkräm, glasskräm och körsbärskräm.

Själva tårtan

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl (kan bytas mot Semper glutenfri mjölmix för glutenfri tårta)
  • 150 g smält smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao för chokladbotten
  • 1,25 dl mjölk

Sätt på ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och vänd ner de ihopblandade torrvarorna i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt smör och mjölk.

Häll smeten i en form med löstagbar kant som du smörat och bröat. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min. Känn efter med en sticka, när kakan är torr invändigt och inget fastnat på stickan är den klar. Låt svalna något innan du tar ut kakan från formen. När kakan tagits ut, låt den svalna under en handduk och dela sedan varje tårtbotten i två eller tre lager beroende på hur duktig du är på att skära.

Fyllning

Chokladkräm

  • 175 g smör
  • 1,25 dl kakao
  • 6 dl florsocker
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Låt smöret bli rumstempererat. Rör sedan ihop smöret med kakaon som siktas. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Rör ihop och häll sist på mjölken och vispa krämen fluffig. Häll på mer mjölk om krämen känns för hård.

Jordgubbsmousse

  • 4-500 g färska eller frysta jordgubbar som fått tina
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl strö- eller florsocker
  • 5 gelatinblad
  • Pressad citronsaft eller smak. Börja med 2-3 tsk.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under minst 5 minuter. Koka ihop jordgubbarna tillsammans med sockret. Smaksätt med pressad citron, vispa ihop och tillsätt sedan gelatinbladen som du rör ner till de smält. Låt svalna. Vispa grädden fluffig och tillsätt den kylda jordgubbsblandningen. Låt stå kylt ett tag så blandningen hinner sätta sig. Känns blandningen för hård kan ni tillsätta mer vispad grädde.

Körsbärskräm

  • 500 g mascarpone eller creme cheese
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 2 dl körsbärssylt eller körsbär som du kärnat ur och kokat ihop med lite socker till önskad syrlighet
Vispa ihop mascarpone eller creme cheese med grädde och socker tills det blir en fluffig kräm. Blanda i körsbärssylten. Om det blir för syrligt blanda i mer socker eller mer sylt för mer syrligt.
och blanda i körsbärssylten.

 

Glasskräm

  • 1 påse marsánpulver
  • 2 dl mjölk
  • 1-3 dl vispgrädde
  • vaniljpulver

Blanda ihop mársanpulvret med mjölken och låt stå i kylen ca 1o min. Vispa under tiden grädden fluffig. Rör ner vamiljpulver eller vaniljstång i grädden och blanda lite åtgången med mársan- och mjölkblandningen till önskad konsistens.

Garnering

Till garnering behövs vispad grädde som täcker tårtan. Häll sedan över en chokladganaché som du låter rinna ner över kanterna.

Chokladganaché

  • 175 g mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1/2 msk smör

Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädden. Låt smälta ihop på låg värme, det ska inte koka. Glöm inte röra under tiden. Då chokladen och grädden blivit en härlig smet tag av från plattan och rör ned smöret. Låt svalna.

Vispad grädde

  • 3-5 dl vispad grädde beroende på hur tjockt lager du vill ha på din tårta.
  • För chokladälskaren tillsätt kakao i grädden. För en rosa tårta häll i lite röd hushållsfärg eller varför inte lite jordgubbssaft.

Topping

  • Jordgubbar eller körsbär
  • Fikonhalvor
  • Vindruvor
  • Chokladrutor
  • Chokladpraliner
  • Kakor såsom chokladballerina eller Oreo
  • Färska blommor

Montering

När ni skurit tårtbottnarna och gjort alla fyllningar är det dags att montera er tårta. Varva de olika fyllningarna mellan lagren så varje fyllning upprepas helst 3 gånger. Tårtan kan med fördel monteras dagen innan och dekoreras samma dag som servering. För att tårtan ska bli extra saftig kan ni breda ett tunt lager grädde ovanpå tårtan redan nu och dra på ytterligare ett lager innan den ska garneras. Chokladganachén måste göras i anslutning till dekoreringen då den stelnar om det får stå för länge. Det är är dock bra om tårtan får stå svalt en stund efter att ganachén hällts på så den inte är rinnande vid servering.

Då ganachén stelnat är det dags att dekorera med frukt, blommor och choklad eller bara frukt. Ni väljer själva. En tårta räcker till ca 15-20 personer. Lycka till och njut av er fina tårta!

 

Upp