Lilla ordlistan

När det kommer till bröllop och bröllopsplanering använder vi oss en hel del av engelska ord och fraser. Vi på Wedding Stories har därför satt ihop ”Lilla ordlistan”.

Bestman

Vad gäller Bestman finns egentligen ingen riktig översättning. Bestman tillhör bröllopsföljet och är en av marskalkerna, om man har flera. Bestman är den av marskalkerna som har huvudansvaret och brukar också vara den som tar ansvar och initierar planerandet av svensexan.

Bridezilla

De flesta av er har säkert hört ordet Bridezilla. När man pratar om en Bridezilla pratar man om en brud som förvandlats från en vanlig brud till en Godzilla. En brud som nästan blivit manisk och som inte kan tänka på något annat än sitt bröllop. Som inte heller räds för att göra sig osams med personer i sin omgivning, sin partner inkluderad för att få sitt perfekta bröllop. Så vet du om du blivit en Bridezilla? – gör vårt test!

Golden Hour

Är ett uttryck som börjat användas flitigt på sistone. När man pratar om Golden hour i bröllopssammanhang pratar man om ett fototillfälle. Man refererar till den tidpunkt på dygnet precis innan soluppgång eller solnedgång. Det är vid denna tid på dygnet som som dagsljuset är mjukare och det nästan är rosa/rött på himmelen, detta då solen inte står så högt ännu. Golden hour brukar infalla ungefär en timme innan soluppgång och en timme innan solnedgång. Ett perfekt tillfälle att få riktigt vackra bröllopsbilder.

Honeymoon

Många säger Honeymoon när de i själva verkat pratar om sin bröllopsresa. Att säga Honeymoon även här hemma är något som numera blivit vedertaget.

Maid of honor

Att använda sig av benämningen Maid of honor är inte ovanligt, detta då vi inte har någon riktig översättning för just Maid of honor. Bridesmaids syftar på brudtärnor medan Maid of honor är en form av huvudtärna, den tärna som man anser ska ha lite extra ansvar och/eller glans. Att utnämna en av sina tärnor till Maid of honor brukar betyda att denna tärna har något av en mer framträdande/hedrande roll.

Mini moon

Här finns egentligen ingen bra svensk översättning men med Mini moon syftar man till en mindre resa, även den i kärlekens tecken. Många bröllopspar kanske har sin bröllopsresa inbokad x antal månader efter bröllopet, då har det blivit vanligt att man innan stora bröllopsresan åker iväg på en mindre resa, en sk Mini moon. Kanske tom i den egna staden eller på ett spahotell en bilresa bort.

Save the date

Save the date är ett sätt för bröllopspar att reservera sitt bröllopsdatum och tala om för sina nära och kära att de ska gifta sig. Ett save the date skickar man oftast ut så snart an bokat datumet för sitt bröllop men innan den officiella bröllopsinbjudan skickas ut. På så sätt får bröllopsgäster, långväga såväl som de i närområdet möjlighet att planera, ta ut semester osv. Genom att skicka ut ett Save the date hindrar man även andra i bekantskapskretsen som kanske också går i giftas tankar, att ta samma datum. Först tillkvarn..

Toastmaster/Toastmadame

Toastmaster/Toastmadame är den eller de personer ni utser att vara värdpar för er bröllopsmiddag. Värdparets huvuduppgift är att hålla i taktpinnen under bröllopsmiddagen. Organisera alla tal, hålla kontakt med kök och servering, presentera talare mm.

Wedding Blues

Wedding Blues även känt som bröllopsdepression. En bröllopsdepression kan som andra depressioner uppstå när man gått och väntat och laddat för något under en längre tid. Man har byggt upp förhoppningar, längtat och väntat. När väntan är över och man inte har något mer att planera för kan en känsla av tomhet, ensamhet och nedstämdhet uppstå. Det är då viktigt att inte bära runt på dessa känslor i sin ensamhet. Prata med din partner och sök hjälp om du tror att du drabbats.

Upp