Bröllop genom historien
Människor har i alla tider ingått äktenskap och i stort har det handlat om två familjer som ska förenas. Man har gift sig av många olika skäl, inte alltid av romantiska sådana, att få en bättre position i samhället har under årens lopp varit en stor sådan. Oavsett anledning har det alltid varit ett festligt tillfälle och till festliga tillfällen hör en viss klädnad. Hur klädde man sig förr till bröllop? Har bruden alltid burit vitt och vad säger egentligen etiketten om att som gäst bära rött?

Brudpar från 1907, Gamla Vikmanshyttan
Förr i tiden hade man i borgerliga sammanhang alltid frack till en högtid som bröllop. Allmogen, det vill säga folket, hade hembygdsdräkt eller finkläder. Finkläder på denna tiden var för kvinnor svart klänning. Svart då svart var den dyrbaraste färgen, bara de välbärgade hade råd med ett tyg som färgats svart. Dock fick de flesta kvinnor just en svart klänning till sin konfirmation. Denna klänning skulle sedan passa till allt från begravning till dop och bröllop. Med en svart brudklänning visade man sin status. Till bröllopet gjordes den svarta klänningen festligare med ärmar av vitt tyg och färgrika blomdekorer.
Vit brud
I de förnäma kretsarna gjorde den vita brudklänningen intåg och blev modern redan på 1800-talet, men för vanligt folk skulle det dröja ända till 1920-talet. De som hade en svart klänning hade inte råd att byta ut den och den var fortfarande högt aktad. När modet med svart var stort hos adeln var det vanligare att de inte lika lyckligt lottade hade brudklänningar i ljusare färger. Detta då det inte hörde till vanligheten att de hade råd med svarta. När den vita väl blev populär hade inte de som äntligen sparat ihop till en svart klänning råd att byta ut den.
Vad gäller herrar var fracken så etablerad som festklädsel att den inte skrevs ut som klädkod utan det förutsattes att männen bar frack om det inte stod en annan klädkod på inbjudan.
Under 1800-talets slut gjorde smokingen sitt intåg och blev populär men klassmässigt var och är den fortfarande än idag steget under frack. Efter smoking kommer mörk kostym som nu är en etablerad klädkod, och sist kommer kavaj som är lite mindre formell.
Än idag är det fortfarande vitt som gäller, vitt menade förr att signalera något oskuldsfullt och bruden var i de flesta fall just oskuld då hon gifte sig och detta skulle alltså visas. Idag är det inte lika viktigt med vitt även om det är den mest burna färgen bland våra men det går att hitta brudklänningar i regnbågens alla färger för den som vill gå lite mot strömmen.
En skröna som tycks leva kvar än idag är att gästerna inte skulle få bära rött på bröllop. Detta skulle i sådant fall signalera att gästen bärandes rött (oftast en kvinna) haft ihop det med brudgummen men detta är något som helt saknar grund, därför vill vi snarare slå ett slag för röda klänningar bland gästerna. För säkerhetsskull kan ni stämma av med bruden om vad hon säger om rött då denna skröna kan vara något som är djupt rotat även i henne men vi förespråkar absolut mer rött åt folket. Svart däremot är något som ska undvikas då det är en sorgfärg så ladies inga svarta klänningar. Vitt är inte heller en färg du bär som gäst. Vitt och snarlika ljusa nyanser har bruden ensamrätt på denna dag då ingen ska konkurrera om hennes uppmärksamhet.
Viktigt att följa klädkoden
Klädkoden är viktig för att gästerna ska veta på vilken nivå de ska klä sig. Utan klädangivelse kommer en del gäster högt uppklädda i lång klänning och smoking kanske, eller något annat som de tror att man måste ha på bröllop, medan andra kommer i jeans och snygg tröja. Ingendera känner sig bekväm med att vara för fint eller för lite fint klädd.
Ett bröllop måste inte alls ha en hög klädnivå, om inte brudparet vill det. Undvik klädkoder som ”festlig” och ”valfri” och liknande vaga begrepp som inte hjälper gästerna. De etablerade koderna är: Högtidsdräkt (det är lika med frack respektive lång festklänning eller folkdräkt) Smoking som är smoking för män och knälång eller längre festklänning, Mörk kostym lika med en mörkblå, mörkt grå eller svart kostym och ljus skjorta respektive knä- eller vadlång festfin klänning, eller Kavaj som innebär lättsammare kostym eller snygg udda kavaj och fina byxor respektive en klänning/kjol/finbyxor/överdel ett par långa steg över vardagsklädsel. Vardag är den sorts klädsel som man kan välja till icke formell fest. För att ni ska veta mer specifikt hur ni ska klä er till dagens klädkoder och mer om vad de faktiskt innebär har vi skrivit ner det allra viktigaste, likaså vad som faktiskt gäller i klädväg när barn följer med på bröllop
Bröllop idag
Idag gifter sig varje år ca 50 000 par i Sverige, vilket är en ökning på nästan 20 000 par/år under 2000-talet. Sedan den 1 maj 2009 har man enligt svensk lag haft rätt ingå borgerligt äktenskap med en person av samma kön. 1 november samma år blev det först möjligt att gifta sig i kyrkan. Tidigare har man fått ingå sk partnerskap vilket tillåtits i Sverige sedan 1995. Först ut av alla länder med att tillåta samkönat äktenskap var Nederländerna där man sedan 2001 kunnat gifta sig med vem man vill, oavsett kön. Än idag tillåts inte samkönade äktenskap i flera länder men utvecklingen går tack och lov framåt och 2015 var det katolska Irlands tur. Denna omröstning fick stor medial uppmärksamhet och många utflyttade irländare åkte hem bara för att kunna lägga sin röst och få igenom lagändringen.