Svenska designers

Svensk design har aldrig varit hetare när det kommer till brudkläningar. Wedding Stories listar stjärnorna som lyser starkast. Här är våra svenska bröllopsklänning designers att fortsatt hålla koll på.

Ida Sjöstedt

Kenza Zoutien i Ida Sjöstedt

Ida blev verkligen kvinnan på allas läppar när hon 2015 fick äran att designa prinsessan Sofias bröllopsklänning och med ens placerades svenskt brudmode på den stora modekartan. Ida blev även utsedd till årets designer 2016 och fick pris för detta på Elle galan. Idas vackra bröllopsklänningar karaktäriseras romantisk spets värdig en prinsessa. För den som önskar klä sig i en Ida Sjöstedt klänning kan antingen välja en ur hennes bröllopskollektion eller göra som prinsessan Sofia eller nu senast Kenza och få en helt egendesignad.

Fadi El Khoury 

Fadi el Khoury är couture designern vars namn blev på riktigt omtalat efter att ha klätt våra svenska prinsessor. Fadi har arbetat för de stora modehusen i Paris såsom Dior och Lanvin och hans egen design har liknats vid Elie Saab. Idag har han sitt alldeles egna märke FADI, namngett efter honom själv. Sedan 2012 huserar Fadi exklusivt på NK:s Rosenrummet i Stockholm. Den som vill ha en exklusiv haute couture eller bröllopsklänning signerad Fadi kan vända sig dit. Exklusivt för Rosenrummet har Fadis årliga kollektion gått att hitta just där. Om Fadis kläder kan man läsa att ”Märket omfamnar hantverk och couture, gjord för att berätta sagor och brodera ut berättelser med en modern tvist.”

Ida Lanto

Ida Lanto har blivit lite av en kändisfavorit där Tilde de Paula, Kristin Kaspersen, Prinsessan Sofia, Nikki Amini, Sanna Nielsen bara är några av namnen som burit hennes klänningar. Långa klänningar med öppna ruggar och mycket spets är vad som karaktäriserar Ida Lantos vackra bröllopsklänningar. Vad gäller bröllop var det Ida som gjorde Camilla Läckbergs vackra brudklänning.

Frida Jonsvens

Frida Jonsvens

Frida Jonsvens är designern på allas läppar. Hetare än Frida kan man knappast bli. Med nobelklänningar åt Ebba Busch Thor och Annie Lööv på sitt cv kan man lätt bli kaxig men detta gäller inte Frida Jonsvens. Alla klänningar sys för hand i Fridas lilla studio på Lidingö där hon lägger ner hundratals timmar på de perfekta klänningarna. Frida vill att alla kunder ska bli sina vackraste jag, alla ska få vars precis som dom är. Det som många anser som annorlunda ser jag som vackrast skriver Frida och vi kan inte annat än att hålla med. Karaktäristiskt för just Frida är böljande tyger, starka färger och hennes användande av applikationer. Den som bestämmer sig för en budklänning designad av Frida kommer inte bli besviken. För den som vill se mer av Frida kan ni kika på hennes Instagram där hon inlett året med att designa klänningar till modegalornas gala, Elle Galan där powerkvinnor som Martina Bonnier, Carolina Gynning, Jessica Almenäs och Jenny Alversjö bar alla Fridas kreationer.

Bubblare, By Malina

By Malina gör inga renodlade couture klänningar, därav står de med som bubblare på denna lista. Istället har de färdiga kollektioner som är så kallade Made to order vilket betyder att de sys upp efter beställning. En uppmätning av den blivande bruden görs på plats, men bara för att se vilken av deras storlekar som är bäst. För att få den perfekta passformen bör klänningen därför ses över av en skräddare. Räkna med fyra månaders leverans om du väljer en By Malina klänning. Bakom By Malina står Malin Andrén som 2010 startade sitt märke. Från början gjorde sig By Malina kända för sina långa maxi klänningar i silke i men de senaste åren har de visat att vad gäller brudmode är de någon att räkna med.

Upp