Svenska designers

Svensk design har aldrig varit hetare när det kommer till brudklänningar. Wedding Stories listar stjärnorna som lyser starkast. Här är våra svenska bröllopsklänning designers att fortsatt hålla koll på.

Ida Sjöstedt

Kenza Zoutien i Ida Sjöstedt

Ida blev kvinnan på allas läppar när hon 2015 fick äran att designa prinsessan Sofias bröllopsklänning och med ens placerades svenskt brudmode på den stora modekartan. Ida blev även utsedd till årets designer 2016 och fick pris för detta på Ellegalan. Idas bröllopsklänningar karaktäriseras av romantisk spets värdig en prinsessa. För den som önskar klä sig i en Ida Sjöstedt klänning kan antingen välja en ur hennes bröllopskollektion eller göra som prinsessan Sofia eller Kenza och få en helt egendesignad.

Fadi El Khoury 

Fadi el Khoury är couture designern vars namn blev omtalat efter att ha klätt våra svenska prinsessor. Fadi har arbetat för de stora modehusen i Paris såsom Dior och Lanvin. Hans egen design har liknats vid Elie Saab. Idag har han sitt alldeles egna märke FADI, namngett efter honom själv. Sedan 2012 huserar Fadi exklusivt på NK:s Rosenrummet i Stockholm. Den som vill ha en exklusiv haute couture eller bröllopsklänning signerad Fadi kan vända sig dit. Exklusivt för Rosenrummet har Fadis årliga kollektion gått att hitta just där. Om Fadis kläder kan man läsa att ”Märket omfamnar hantverk och couture, gjord för att berätta sagor och brodera ut berättelser med en modern tvist.”

Ida Lanto

Ida Lanto har blivit lite av en kändisfavorit där Tilde de Paula, Kristin Kaspersen, Prinsessan Sofia, Nikki Amini, Sanna Nielsen bara är några av namnen som burit hennes klänningar. Långa klänningar med öppna ryggar och mycket spets är vad som karaktäriserar Ida Lantos vackra bröllopsklänningar. Vad gäller bröllop har Ida bland annat gjort Camilla Läckbergs vackra brudklänning.

Frida Jonsvens

Frida Jonsvens

Frida Jonsvens har blivit en riktig favorit bland våra svenska stjärnor. Hon har klätt alltifrån Ebba Busch Thor och Annie Lööv på Nobel till Martina Bonnier, Carolina Gynning, Jessica Almenäs och Jenny Alversjö för att nämna några.  Alla klänningar sys för hand i Fridas  studio på Lidingö där hon lägger ner hundratals timmar på de perfekta klänningarna. Frida vill att alla kunder ska bli sina vackraste jag, alla ska få vara precis som de är. Det som många anser som annorlunda ser jag som vackrast skriver Frida och vi kan inte annat än att hålla med. Hon har även klätt gänget i Glada Hudik-teatern. Karaktäristiskt för just Frida är böljande tyger, starka färger och hennes användande av blomsterapplikationer som blivit något av ett signum. Den som bestämmer sig för en budklänning designad av Frida kommer inte bli besviken. För den som vill se mer av Frida kan ni kika på hennes Instagram.

Bubblare

By Malina

By Malina gör inga renodlade couture klänningar, därav står de med som bubblare på denna lista. Istället har de färdiga kollektioner som är så kallade Made to order vilket betyder att de sys upp efter beställning. En uppmätning av den blivande bruden görs på plats, men bara för att se vilken av deras storlekar som är bäst. För att få den perfekta passformen bör klänningen därför ses över av en skräddare. Räkna med fyra månaders leverans om du väljer en By Malina klänning. Bakom By Malina står Malin Andrén som 2010 startade sitt märke. Från början gjorde sig By Malina kända för sina långa maxi klänningar i silke i men de senaste åren har de visat att vad gäller brudmode är de någon att räkna med.

 

Cecilia Lang Couture

Vad vore väl denna lista utan att nämna vår egen favorit Cecilia Lang Couture. Cecilia har specialiserat sig på just brudklänningar och i hennes lilla ateljé på Österlen syr hon allt för hand. Med Guldbaggen och H&M på CV:t lär ni inte bli besvikna. Cecilias ledord är tidlöst och återbruk och hon tillämpade detta tänk a innan det ens var en grej. Denna otroliga designer jobbar efter mottot zero waste där allt material tas om hand om och återanvänds. Spillbitar blir hårsjalar, tygblommor eller knytflugor. Tyger växtfärgas förhand och som om det inte vore nog kan hon även väva sina egna tyger.

Cecilia Lang Couture

Upp