Prinsessan Diana

För 40 år sedan, den 29 juli 1981 blev den då 20-åriga Diana Spencer äkta maka och prinsessa av Wales. Diana gifte sig med den 13 år äldre prins Charles, nummer två i den brittiska tronföljden efter Drottning Elizabeth.

En 80-tals dröm!

Dianas brudklänning med puffärmar och volanger är 80-talet diana-bro%cc%88llop2personifierat. Klänningen som är i elfenbensvitt siden är prydd med inte mindre än 10 000! pärlor och ha ett 7,6 meter långt släp. Klänningen har under åren kallats för både marängen och glasstruten. För designen stod äkta makarna Elizabeth och David Emanuel.

Diana blev efter bröllopet med prins Charles snabbt älskad av alla och gick under namnet prinsessan av folket. Hennes värme och ödmjukhet gjorde prinsessan till en av de mest populära kungligheterna. Dianas och Charles äktenskap kantades av problematik tidigt och paret separerade redan 1992. Dock dröjde det ända till 1996 till skilsmässan gått igenom.

Tragiskt slut

Året efter skilsmässan, 1997, omkommer prinsessan Diana, likt Grace Kelly, i en tragisk bilolycka i en tunnel i Paris. Diana färdades tillsammans med pojkvännen Dodi Fayed, son till Mohamed Al-Fayed, ägare till det kända varuhuset Harrods i London. Dodi och bilens chaufför dödförklarades direkt på platsen medan Diana fortfarande var vid liv, men svårt skadad. Två timmar senare med omfattande skador gick inte prinsessans liv gick att rädda. Prinsessan Diana blev 36 år gammal och lämnade sönerna Harry och William efter sig. Ännu en gång visades det sig hur populär prinsessans var. Folk vallfärdade till både Buckingham Palace och prinsessans hem vid Kensington Palace för att lämna en sista hälsning. Begravningen tv-sändes över stora delar av världen och sågs av inte mindre än 750 miljoner människor.

I prinsessans testamente kunde man läsa att ett av hennes önskemål var att brudklänningen skulle skänkas till välgörande ändamål.

diana-brudkla%cc%88nning

Upp