Prinsessan Diana

Den 29 juli 1981 blev den då 20-åriga Diana Spencer äkta maka och prinsessa av Wales. Diana gifte sig med den 13 år äldre prins Charles, nummer två i tronföljden efter Drottning Elizabeth.

En 80-tals dröm!

Dianas brudklänning är 80-talet diana-bro%cc%88llop2personifierat med sina puffärmar och volanger. Sidenklänningen i elfenbensvit är prydd med inte mindre än 10 000! pärlor och har ett 7,6 meter långt släp. I folkmun har klänningen gått under namnen marängen och glasstruten. För designen stod de äkta makarna Elizabeth och David Emanuel.

Diana blev efter bröllopet med prins Charles snabbt älskad av alla och gick under namnet prinsessan av folket. Hennes värme och ödmjukhet gjorde prinsessan till den mest populära kungligheterna. Dianas och Charles äktenskap knakade tidigt i fogarna och paret separerade redan 1992 även om det skulle dröja ända till 1996 till skilsmässan var klar.

Tragiskt slut

Ett år efter skilsmässan, 1997, omkommer prinsessan Diana, likt Grace Kelly, i en tragisk bilolycka i en tunnel i Paris tillsammans med pojkvännen Dodi Fayed, son till Mohamed Al-Fayed, ägare till det kända varuhuset Harrods i London. Dodi och chauffören dödförklarades direkt på platsen medan Diana fortfarande var vid liv men svårt skadad. Två timmar senare var prinsessans skador för omfattande och hennes liv gick inte att rädda. Prinsessan Diana blev 36 år gammal och lämnade sönerna Harry och William efter sig. Ännu en gång visades det sig hur populär prinsessans varit. Folk vallfärdade till både Buckingham Palace och prinsessans hem vid Kensington Palace för att lämna en sista hälsning. Begravningen tv-sändes över stora delar av världen.

I prinsessans testamente kunde man läsa att ett av hennes önskemål var att brudklänningen skulle skänkas till välgörande ändamål.

diana-brudkla%cc%88nning

Upp