Grace Kelly

Den 19 april 1956 gifte sig den 26 åriga Hollywood aktrisen och Oscarsvinnaren Grace Kelly med prins Rainier III av Monaco. Över 30 miljoner satt samlade vid sina tv-apparater världen över för att bevittna århundradets bröllop. En livslevande askungesaga där Hollywoodstjärnan blev en riktig prinsessa.

grace_kelly_wedding_dress

Världens kanske mest kända brudklänning

Prinsessans brudklänning är än idag en av tidernas mest kända brudklänningar. Klänningen tog sex veckor att sy upp och krävde 36 sömmerskors arbete. För designen stod kostymören Helen Rose som arbetat med prinsessan på filmbolaget MGM, dåtidens största och mest glamourösa filmbolag, med stjärnor såsom Grace, Greta Garbo, Clark Gable, Frank Sinatra. Några av bolagets kanske mest kända filmer är Borta med Vinden och Trollkarlen från OZ.  Klänningen fick prinsessan i gåva från filmbolaget.

Graces klänningen hade två underkjolar och bestod av inte mindre än 23 meter siden taft och 93 meter tyll. Det sägs också att det gick åt nästan 293 meter av den antika spets som används i liv och släp. Den kända brudklänningen med sin höga hals, långa ärmar och broderade liv med klädda knappar hade kunnat sitta på vilken modern brud som helst och än idag inspirerar den brudar världen över. Inte minst Kate Middleton som sägs ha blivit inspirerad av Grace Kellys klänning och visst kan vi se en hel del likheter.

Ett tragiskt slut

Brudklänningen skänktes efter bröllopet av prinsessan själv till Museum of art i Philadelphia, samma stad som prinsessan föddes i, och senast klänningen gick att beskåda var 2006, 50 år efter bröllopet.

Likt prinsessan Diana omkom prinsessan Grace tragiskt nog i sviterna av en bilolycka 1982, bara 52 år gammal. Flera filmer om prinsessans liv har gjorts, senast 2014, Grace av Monaco med Nicole Kidman i huvudrollen. En film som inte uppskattades av prinsessans barn.

grace_kelly

Upp