Klädsel brudfölje

Selfie innan vigselBrudföljet har både en viktig och symbolisk funktion under er dag. Viktig då de är där för att finnas till hand och hjälpa er med allt ni behöver under själva bröllopsdagen. Det är också era tärnor och bestmans som har i uppdrag att arrangera möhippa respektive svensexa. Det är också hedrande att ha fått frågan om att vara en del av någons brudfölje. De vanligaste funktionerna i ett brudfölje är tärnor, bestman/bestwoman och brudnäbbar (avser både pojkar som flickor). Vilka ni väljer att ha med är helt upp till er och det finns inte heller någon regel som säger att man måste ha ett brudfölje om man inte önskar. Dock är det ytterligare några som man delar denna speciella dag med och personerna i ert brudfölje vet ni kommer vara där till 100% bara för er under bröllopsdagen. Självklart är alla gäster där för er men brudföljet har som åtagande att passa upp och hjälpa er med allt ni kan tänkas behöva under er dag.

Klädsel till ert följe

Vad gäller klädsel till ert brudfölje brukar bestman/bestwoman vara klädda i liknande kläder som brudgummen. Har brudgummen en mörkblå kostym ja då brukar även hans bestmans ha det. Dock kan man ha en nyans ljusare eller mörkare på bestmans kläder om det kommer vara ett stort antal bestmans för att lyfta fram brudgummen. Har brudgummen fluga bör även bestmans ha det. Här kan man till exempel ha samma färg på fluga men olika färg på näsdukar. Brudgummen har en färg och bestmans en annan. Storleken på corsagen dvs bröstbuketten brukar också skilja lite mellan brudgum och bestman.

Bruden ensam om sin färg

Tärnorna brukar däremot inte ha samma färg på sin klädsel som bruden, den färg bruden bär, vanligtvis vitt, ska hon vara ensam om och ingen ska konkurrera med henne om den. Tärnorna brukar oftast bära samma färg, kanske finns ett färgtema för bröllopet som man vill ta upp i deras klänningar. Lång eller kort bröllopsklänning är helt upp till er men det kan kanske se lite tokigt ut om bruden bär kort klänning och tärnorna skulle ha lång. Har bruden lång brudklänning fungerar både kort och lång klänning på tärnorna.

Samma färg men olika modell

Angående modell på tärnornas klänningar rekommenderar vi er inte att välja samma modell till alla om de inte passar i det. De flesta ser så olika ut i kroppen att en klänning som sitter fantastiskt på en tärna ser ut som något helt annat på en annan. Välj därför samma tyg och färg till alla klänningar samt kom överens om en gemensam längd men välj modell efter hur tärnorna ser ut i kroppen. Då kommer både dem och ni i slutändan att bi lyckligast. Ni vill inte ha några bröllopsbilder med folk som inte känner sig bekväma i sin klädsel.

Ekonomi bröllopskläder

En annan sak som också måste tas upp då det kommer till ert brudföljes kläder är den ekonomiska aspekten. Vi försöker göra detta så lätt som möjligt och har skrivit ner lite om vad vi tycker gäller när det kommer till vad man bör stå för som brudpar och vad man kan kräva av sitt brudfölje eller inte.

En regel som vi tycker är viktig att tänka på är att brudparet inte kan ta för givet och kräva att andra ska spendera pengar på av brudparet utvalda kläder på deras dag.

Vill brudparet att alla bestmans ska ha på sig likadana dyra designer kostymer och inte själva stå för dessa ekonomiskt kan de troligtvis glömma dessa dyra kostymer.

De allra flesta brukar ha en kostym i sin garderob och har ni kostym som dresscode på bröllopet hade bestman fått skaffa en kostym oavsett om hen varit bestman eller inte. Kostym brukar bestman därför i regel kunna fixa själv men då kan inte brudparet kräva specifika dyra designerplagg. Färg däremot kan de få tycka till om.

Vill brudparet att alla kostymer på bestmans ska vara exakta och i samma kulör är kan vi rekommendera uthyrning.

När det kommer till skor är det något bestmans brukar fixa själva. Även skjorta medan fluga eller slips brukar vara något som brudparet står för då de brukar vara likadana för alla bestmans. Tänk på att det ofta inte är mycket dyrare att sy upp flugor om ni till exempel skulle vilja ha flugor i samma tyg som eventuella tärnklänningar.

Vem står för kostnaden?

Tärnornas klädsel kan också bli ett diskussionsämne. Vem som ska stå för kostnaden för dessa klänningar är ofta en fråga där åsikterna går isär. Vi kan tycka att det är svårt att begära att tärnan ska betala sin egen klänning då de ställer upp att vara tärnor för någon annans skull. De får troligtvis inte heller välja själva hur klänningen ska se ut och vet inte huruvida de kommer bära den igen.

Vi kan tycka det är fint om tärnorna kan tänka sig att bidra med något litet till klänningen då de ju får behålla den och de ofta är skräddarsydda. Dock är detta inte något man kan kräva som brud av sin tärna tycker vi. Fråga får man alltid göra men att säga att att någon annan ska lägga pengar på av er utvalda kläder är svårt och alla har inte den ekonomin.

Öppen dialog

Då pengar är känsligt var raka och öppna med denna dialog från start så blir allt mycket enklare. Är det så att man som brudpar inte har råd att köpa tärnklänningarna finns även klänningar till uthyrning, alternativt så får man fråga om tärnan har något i sin garderob och kika på hur det kan passa in.

Vad gäller skor tycker vi däremot att dessa får tärnorna fixa själva och är det en lång klänning syns de ändå inte så mycket. Är klänningarna måttbeställda och de visar sig inte sitta helt hundra ändå så brukar tärnorna själva kunna lämna in och stå för den kostnaden i alla fall.

Som brudpar får ni inte ta detta för givet och det kan vara så att man får begränsa sig och välja storlek på sitt brudfölje efter den budget man har. Lycka till och ju förr ni tar itu med den ekonomiska aspekten desto bättre så ni kan fortsätta njuta av er planering

Upp