Klädkod

Äntligen har den efterlängtade bröllopsinbjudan kommit och genast börjar du fundera på vad du ska ha på dig.  Att klä sig enligt korrekt klädkod är a och o när det gäller kommer till bröllop men vad betyder egentligen klädkoderna och vad är det för skillnad mellan mörk kostym och kavaj? Wedding Stories guidar dig rätt i kläddjungeln och ser till så du kommer komma korrekt klädd.

Frack eller högtidsdräkt

Är den mest formella och uppklädda klädkoden vi har i Sverige. Anges ingen klädkod på inbjudan och det är ett eftermiddagsbröllop är frack det som gäller. Frack innebär alltid frack för män. Fracken är alltid svart eller mörkt marinblå. Viktigt till frack är vit väst och vit fluga. För kvinnor gäller lång aftonklänning eller balklänning. Glittriga accessoarer och långa handskar kan du också passa på att bära vid denna uppklädda tillställning. Urringat är också okej så länge det kan ses som anständigt. Vid frackklädsel är även uniform och folkdräkt tillåten.

Smoking

Smoking eller Black Tie som de säger utomlands är den näst högsta formella klädkoden. Tänk James Bonds outfit så är du hemma. Smoking är en eftermiddagsklädsel och ska inte bäras förrän sent på eftermiddagen/kvällen. Smoking är den näst finaste klädkoden och ligger ett steg under frack/högtidsdräkt.

Till smoking bärs med fördel gördel eller väst. Smokingen ska till bröllop alltid vara svart eller midnattsblå. Smoking matchas alltid med svart fluga oavsett färg på smokingjacka. Tillskillnad från en vanlig kavaj har smokingen glansiga slag. Smoking är inte lika fancy som frack men finare än mörk kostym.

Damer matchar smokingklädda män med knäkort men helst längre klänning i finare material såsom siden eller sammet. Även tvådelat går bra. Smycken är inte av lika hög vikt som vid frackklädsel och är mer blygsamma i den bemärkelsen att du kanske inte tar både örhängen och halsband utan väljer det ena eller det andra.

Foto Karin Lundin

Mörk Kostym

Mörk kostym är förmodligen den vanligaste klädkoden när det kommer till svenska bröllop. Det är lagom uppklätt utan att vara för mycket. Med mörk kostym innebär det att det är en formell eller högtidlig tillställning där brudparet förväntar sig att alla kommer uppklädda.

För män gäller kostym som är marinblå, mörkgrå eller svart. Vit skjorta samt slips eller fluga i valfri färg förutom svart eller vit men gärna mönstrad. För kvinnor gäller elegant och festlig kort- eller långklänning, om det är ett eftermiddagsbröllop. Hatt är trevligt att komplettera sin outfit med men glöm inte ta av dig den då det är dags för middag.

Kavaj

Kavaj är en beteckning för den lägsta formella klädkoden och benämns ibland också som kostym. Män har vid klädkod kavaj en hel kostym i mörkare färg, inte blazer/kavaj med uddabyxor. Kavaj för kvinnor innebär att de ska klä sig finare än vardag, dvs festfina kläder. Klänning eller tvådelat med en kjollängd till knät alternativt en byxdress i finare material. Till kavaj kan också hatt bäras.

Vardaglig eller valfri klädsel

Är vanligare och vanligare. Vanlig klädsel vid bröllop innebär dock inte vardagskläder med jeans utan man ska klä sig fint. Välklätt men inte för uppklätt. Man tänker sig en viss nivå på ett bröllop som brudpar men man vill inte att det ska vara för strikt. Snygg kavaj med matchande eller udda kostymbyxa funkar. Slips och fluga är inte heller nödvändigt här utan kavajen ska kännas ledig. En kortare klänning strax ovanför knät passar utmärkt för kvinnliga gäster. Sparsamt med smycken, inte för mycket bling. Är man osäker på klädkoden ring och prata med brudparet.

Bra att veta

♥ Förmiddagsbröllop räknas de bröllop till som äger rum innan klockan 15.00 på dagen.

♥ Eftermiddagsbröllop räknas enligt tradition från 15.00.

♥ Med kort klänning bör den inte vara kortare än strax ovanför knät.

♥ Black Tie på inbjudan signalerar smoking klädsel.

♥ Täckta axlar. Inga bara axlar ska visas i kyrkan. Saknar klänningen ärm eller är axelbandslös är det en sjal eller kavaj/kofta som gäller att hänga över axlarna under vigseln.

♥ Brudparets föräldrar ska klä sig enligt samma klädkod som övriga gäster.

♥ Gästerna får aldrig vara mer uppklädda eller snyggare klädda än brudparet och speciellt bruden. Det är ett stort etikettsbrott om gästerna skulle vara mer uppklädda än brudparet då ingen denna dag ska konkurrera om deras uppmärksamhet.

Färger

Vitt är brudens färg och ett big no no och något ni absolut inte ska använda på ett bröllop. Bär inte heller färger som ligger för nära vitt som väldigt ljusrosa, ljusbeige eller ljusgul färg.

Svart är en sorgfärg och är bara okej att ha om du bär kostym men visst går det bra med en liten svart kavaj ovanpå din övriga klädsel som är i någon färg. Dock kan det vara bra att fråga brudparet vad de tycker om just detta då en del tycker det är upprörande med ett svart inslag.

Rött har också ett visst rykte om sig och ska enligt vissa signalera att bäraren om denna är en kvinna haft ihop det med brudgummen. Detta är såklart ett hittepå och inget vi tycker ni bör bry er om, men en del brudpar kanske skulle uppskatta om de blev tillfrågade innan gästerna sätter på sig rött.

Upp