Bröllopskläder förr

Människor har i alla tider ingått äktenskap och i stort har det handlat om två familjer som ska förenas. Man har gift sig av många olika skäl, inte alltid av romantiska sådana, att få en bättre position i samhället har under årens lopp varit en stor sådan. Oavsett anledning har det alltid varit ett festligt tillfälle och till festliga tillfällen hör en viss klädnad. Hur klädde man sig förr till bröllop? Har bruden alltid burit vitt och vad säger egentligen etiketten om att som gäst bära rött?

Förr i tiden hade man i borgerliga sammanhang alltid frack till en högtid som bröllop. Allmogen, det vill säga folket, hade hembygdsdräkt eller finkläder. Finkläder på denna tiden var för kvinnor svart klänning. Svart då svart var den dyrbaraste färgen, bara de välbärgade hade råd med ett tyg som färgats svart men de flesta kvinnor fick just en svart klänning till sin konfirmation. Denna klänning skulle sedan passa till allt från begravning till dop och bröllop, så med en svart brudklänning visade man sin status. Till bröllopet gjordes den svarta klänningen festligare med ärmar av vitt tyg och färgrika blomdekorer.

Vit brud

Vit brudklänning blev mode först på 1800-talet, då hade adeln blivit inspirerad av Parismodet. Vad gällde de mindre välbärgade hade de kanske precis sparat ihop till en svart klänning så för deras del bar de inte vita brudklänningar  förrän på 1920-talet. Dock hade allmogen tidigare då det var högaktuellt med svart hos adeln ofta brudklänningar i ljusa färger då de inte hade råd med det färgade svarta tyget. När de väl fick eller hade råd med en svart klänning skulle den kunna bäras vid alla tillfällen och var således inte utbytbar.

Vad gäller herrar var fracken så etablerad som festklädsel att den inte skrevs ut som klädkod utan det förutsattes att männen bar frack om det inte stod en annan klädkod på inbjudan.

Under 1800-talets slut gjorde smokingen sitt intåg och blev populär men klassmässigt var och är den fortfarande än idag steget under frack. Efter smoking kommer mörk kostym som nu är en etablerad klädkod, och sist kommer kavaj som är lite mindre formell.

Än idag är det fortfarande vitt som gäller, vitt menade förr att signalera något oskuldsfullt och bruden var i de flesta fall just oskuld då hon gifte sig och detta skulle alltså visas. Idag är det inte lika viktigt med vitt även om det är den mest burna färgen bland våra men det går att hitta brudklänningar i regnbågens alla färger för den som vill gå lite mot strömmen.

En skröna som tycks leva kvar än idag är att gästerna inte skulle få bära rött på bröllop. Detta skulle i sådant fall signalera att gästen bärandes rött (oftast en kvinna) haft ihop det med brudgummen men detta är något som helt saknar grund, därför vill vi snarare slå ett slag för röda klänningar bland gästerna. För säkerhetsskull kan ni stämma av med bruden om vad hon säger om rött då denna skröna kan vara något som är djupt rotat även i henne men vi förespråkar absolut mer rött åt folket. Svart däremot är något som ska undvikas då det är en sorgfärg så ladies inga svarta klänningar. Vitt är inte heller en färg du bär som gäst. Vitt och snarlika ljusa nyanser har bruden ensamrätt på denna dag då ingen ska konkurrera om hennes uppmärksamhet.

Följ klädkoden

Klädkoden är viktig för att gästerna ska veta på vilken nivå de ska klä sig. Utan klädselangivelse kommer en del gäster högt uppklädda i lång klänning och smoking kanske, eller något annat som de tror att man måste ha på bröllop, medan andra kommer i jeans och snygg tröja. Ingendera känner sig bekväm med att vara för fint eller för lite fint klädd.

Ett bröllop måste inte alls ha en hög klädnivå, om inte brudparet vill det. Undvik klädkoder som ”festlig” och ”valfri” och liknande vaga begrepp som inte hjälper gästerna. De etablerade koderna är: Högtidsdräkt (det är lika med frack respektive lång festklänning eller folkdräkt) Smoking som är smoking för män och knälång eller längre festklänning, Mörk kostym lika med en mörkblå, mörkt grå eller svart kostym och ljus skjorta respektive knä- eller vadlång festfin klänning, eller Kavaj som innebär lättsammare kostym eller snygg udda kavaj och fina byxor respektive en klänning/kjol/finbyxor/överdel ett par långa steg över vardagsklädsel. Vardag är den sorts klädsel som man kan välja till icke formell fest. För att ni ska veta mer specifikt hur ni ska klä er till dagens klädkoder och mer om vad de faktiskt innebär hjälper vi er självklart.

Upp