Den stora frågan

Att ställa eller få den stora frågan ställd till sig det är frågan

Ett frieri kan vara hur stort eller intimt du själv vill och utomlands finns till och med företag som specialiserar sig på att hjälpa till att skapa det perfekta frieriet för just dig.

När det kommer till frieri tycker vi ledorden ska vara att det ska vara så personligt och genuint som möjligt. Du som läser detta har förmodligen redan en tanke på att du vill fria men kanske inte ännu kommit på hur du ska gå tillväga. Kanske funderar du på om du ska köpa en ring eller inte och om man verkligen fortfarande går ner på knä.

Wedding Stories har svaren på detta till dig och hjälper dig att komma rätt i den stora frieridjungeln. Vare sig om du tänkt fria under den kommande utlandsresan eller om du tänkt smycka upp ert hem med rosenblad är detta en dag ni aldrig kommer att glömma.

Själva frieriet, att ställa frågan Vill du gifta dig med mig? är något som funnits sedan Vikingatiden då brudgummens familj, inte alltid i sällskap av honom själv, gav sig ut på frierifärd för att inleda förhandlingar om äktenskap. Det var absolut inte den romantiska gest vi idag förväntar oss vid ett frieri utan då handlade det ofta om ekonomiska fördelar och en synonym till frieri är just giftermålsanbud.

Vi ska också skilja på frieri och förlovning. Förlovning är det som förbinder två personer efter ett frieri men en förlovning kräver inte ett frieri. I Sverige är det vanligt med en överenskommelse att man ska förlova sig och behöver inte heller leda till ett bröllop. En förlovning som föranleds av ett frieri är däremot vanligare att den leder till ett bröllop tidigare än de som kommit överens att de ska förlova sig.

Traditionellt sett ska bröllopet ske inom ett år från frieri tillfället men detta är relativt ovanligt idag. Dels då det tar lite tid för de flesta att spara ihop till sitt bröllop men också då man behöver ha ganska god framförhållning vad gäller all planering.

Vem friar?

Vem som helst, man som kvinna får faktiskt fria nu för tiden. Det finns inga fel i hur eller vem som friar. Det viktiga, om ni har någon ni vill gifta er med, är ju att det faktiskt blir ni två i slutändan. Vänta inte på att er partner ska fria då kan ni tyvärr få vänta ett tag. Självklart har många drömt om dagen då de ska få den stora frågan ställd till sig och en del vill inte tumma på detta. Det man kan göra då är kanske att hinta lite till någon nära er förhoppningsvis blivande hälft men men sitt inte och vänta för länge bara så är det dags att ta saken i egna händer.

Huruvida den som friar ska gå ner på knä eller inte är också något att fundera kring. Finns en ring med vid själva frieriet (så är inte alltid fallet) tycker vi svaret är givet. Gå ner på knä!

Put a ring on it!

Och ska man ha en ring eller inte frågar sig många. Att fria är en väldigt romantisk gest så får vi bestämma är svaret ja. Du ska ha en ring. Ofta är det inte helt lätt med storlek men köper du ringen i Sverige brukar man få byta alternativ går det att förminska de flesta ringar om de inte har stenar runt hela. I en drömvärld skulle ett fantastiskt och otroligt romantiskt frieri gå av stapeln hos en juvelerare eller smyckesbutik där du går ner på knä och din blivande får välja ut sin ring själv. Nu inser vi att få är så ekonomiskt oberoende så detta är möjligt men hade inte det varit mångas dröm så säg.

Att välja ut rätt ring är inte lätt så ta hjälp av någon som har koll på din tilltänktas smak. Inte minst för att det är skönt att ha någon att bolla med utan då det blir mer på riktigt om någon mer känner till dina stora planer. Ett tips som ligger väldigt i tiden då det gäller ringar är att köpa en vintage ring till din blivande. En vintage ring behöver inte alls vara dyr utan är snarare något du tjänar in på och hur fin historia är det inte att du lagt ner tid och möda på att hitta den perfekta vintage ringen.

Vintage ringar går inte bara att hitta utomlands utan de svenska auktionshusen som Kaplans har en hel del att välja bland och där erbjuder de också öppet köp och kan hjälpa till med förminskningar och förstoringar.

Som ni hör förespråkar vi inte den vanliga traditionella skandinaviska förlovningsringen som är helt slät som försvunnit lite då det kommer till frierier. Vid förlovningar är den dock vanligast.

Är du lite mer spontan av dig och vill fria till din älskling redan ikväll så får du helt enkelt säga att ni tillsammans ska gå och titta på en ring. Att egen designa kan också vara ett alternativ som inte behöver vara för dyrt heller och vem har sagt att det måste vara just en diamant i ringen heller för den delen. Tänk dig en grön smaragd eller en blå safir hur tjusigt vore inte det!

Med dessa nyvunna tips hoppas vi att ditt frieri blir precis så fantastiskt du tänkt dig, och kom ihåg hur du än går tillväga är detta en dag ni alltid kommer minnas och tänka tillbaka på. Stort lycka till!

Upp