FAQ

Här har vi listat några av de frågor vi fått både från er gäster och blivande brudpar som vi hoppas ska kunna hjälpa er i er planeringen. Hittar ni inte de svar ni söker, maila oss.


Inbjudningskort eller inte

Fråga:

Vi ska gifta oss väldigt snart och vet inte hur vi ska göra med våra inbjudningskort, är det värt att skicka ut eller inte och hur informerar vi annars våra gäster bäst? Hälsningar Sara

Svar:

Hej Sara, grattis till det stundande giftermålet. På frågan huruvida ni ska skicka ut inbjudningar eller inte beror såklart på exakt hur lång tid det är kvar. Normalt brukar inte inbjudningskort skickas ut förrän runt tre månader innan bröllopet. Är tiden närmre än så skulle jag rekommendera er att skicka ut ett save the date kort med en hänvisning till en enklare hemsida ni skapar själva där era gäster kan hitta all info de behöver samt osa till bröllopet. På till exempel wordpress kan man göra enkla hemsidor själv och med hjälp av mallar, teman och färger får ni en personlig känsla även på detta.


Även mörk kostym för mig som kvinna?

Fråga:

Jag har blivit bjuden på bröllop i sommar och enligt dresscode står det mörk kostym, innefattar det även mig som kvinna?

Svar:

Hej, vad trevligt med ett sommarbröllop! Mörk kostym som sådan är inget som kvinnor brukar bära utan mörk kostym definierar hur gästerna ska klä sig och av någon anledning skriver man ut mannens kläder då den manliga klädkoden historiskt definierat hur den kvinnliga sett ut. Detta kan tyckas väldigt förlegat men tyvärr finns än så länge inget annat officiellt sätt att signalera klädkoder. En anledning är att det också finns fler val av möjliga kläder för kvinnor medan det för män enbart är mörk kostym som gäller. Mörk kostym är idag den minst formella av de klädkoder som finns och är förmodligen också den vanligaste. För kvinnor innebär det elegant och festlig kort- eller långklänning, lång om det är ett eftermiddagsbröllop, klockan 15.00 eller senare. Hatt är trevligt att komplettera sin outfit med men glöm inte ta av dig den då det är dags för middag.


Dresscode även för barn?

Fråga:

Hela familjen har blivit inbjuden på bröllop och på inbjudan står mörk kostym vad gäller för barn? Måste de också följa klädkoden? /Anna

Svar:

Hej Anna, vad gäller små barn brukar man inte säga att de ska behöva följa någon klädkod om de inte redan har en passande kostym eller klänning hängandes i garderoben. Ingen förväntar sig att man ska lägga ner dyra pengar på kläder som de växt ur ett halvår senare. Fin klänning eller skjorta och byxa fungerar alldeles utmärkt om ni inte väldigt gärna vill följa klädkod då går det ju säkert att hitta något på second hand eller nätet. Vad gäller tonåringar och nästan vuxna är det trevligt om de kan följa klädkod i den mån det går men det viktigaste är att ni vuxna tar hänsyn till den.


Vem måste vi bjuda till bröllopet – är där några måsten?

Fråga:

Vi ska gifta oss till sommaren och brottas med det dåliga samvetet över vilka vi måste bjuda. Finns några måsten? Är alla släktingar självklara?

Svar:

Hej och grattis! Jag kan trösta er med att ni tyvärr inte är ensamma med dessa känslor. När det kommer till gäster finns inga måsten, ni måste inte bjuda någon som ni inte känner för att bjuda, släkt eller ej. Regeln brukar säga att man bjuder de man umgås nära med men det är inte heller självklart. En del väljer att ha kompisbröllop där man i princip bara bjuder föräldrar, syskon och ev mor- och farföräldrar. Jag förstår om det kan finnas påtryckningar och förväntningar från personer i er närhet men detta är ert bröllop och ingen annans. Det är också en kostnadsfråga hur många man kan bjuda. Alla lokaler rymmer inte hur många som helst heller. Försök stålsätta er så gott det går och lycka till!


Dresscode – vad gäller?

Fråga:

När det står mörk kostym på en bröllopsinbjudan är det då mörka kläder för alla som gäller?

Svar:

Hej, vad gäller mörk kostym signalerar den färgen på mannens kostym, svart, grå eller marinblå. Vad gäller damer är svart och vitt färgmässigt stora no no men i övrigt är alla färger ljusa som mörka välkomna. Tänk dock på att inte ha för ljusa nyanser som kan påminna om vitt då det är brudens färg.


Pengar i bröllopspresent

Fråga:

Hej! Jag och min man har blivit bjudna till några nära vänners bröllop senare i år. De önskar sig ett bidrag till sin bröllopsresa men vi är inte helt bekväma med att ge bort pengar. Hur gör vi? /Katarina

Svar:

Hej Katarina, att ge bort pengar är känsligt för en del. Jag skulle höra av mig till någon i brudföljet, toastmaster, tärna eller bestman och fråga dem om det är något annat de önskar sig. Förklara för dem hur ni känner så ska ni se att det löser sig på bästa sätt. Ett annat alternativ kanske kan vara om ni kan gå ihop med några andra gäster och ge ett bidrag tillsammans så kan det kännas enklare att ge ett bidrag om ni är flera. En flaska fin champagne eller ett vin som ska lagras för att öppnas på deras 10:e bröllopsdag kan också vara en fin gåva som brukar vara uppskattat. Ett tips är att köpa dagens tidning på själva bröllopsdagen att slå in flaskan i så får de ytterligare ett minne från bröllopsdagen. Vill ni ha ytterligare tips kan ni läsa om våra favorit bröllopspresenter. Lycka till!


Morgongåva – en gammal tradition

Fråga:

Hej, hur fungerar det egentligen med morgongåva? Förväntas jag köpa en sådan till min blivande och vad gör jag om jag inte får någon?

Svar:

Enligt tradition var morgongåvan något som mannen gav till sin blivande fru morgonen efter bröllopsnatten för att trygga en eventuell framtid utan honom. Det var till och med så att morgongåvan var något som var instiftat i lagen, så viktig ansågs den då kvinnan på den här tiden oftast inte arbetade. Senare blev detta mer av en symbolhandling och det blev vanligt med en berlock med en hårlock från mannen inuti. Numera är inte morgongåvan enbart till för bruden utan något som även brudgum brukar kunna få. Vanligt är också att morgongåvan överräcks på morgonen för själva bröllopet. Vanliga gåvor är ett smycke, manschettknappar, klocka eller liknande som ens respektive kan bära under dagen. Det är inte nödvändigt med morgongåva och inte heller alla som känner till traditionen. Känns det viktigt att få en morgongåva kanske du kan ge bestman eller tärna någon hint och att hen i sin tur kan viska något om detta till din brud eller brudgum.


Sysselsättning för gäster

Fråga:

Vi ska gifta oss i sommar och hoppas på en riktigt varm och härlig dag. Planen är att vi efter själva vigseln ska ta våra bröllopsbilder. Vi har funderat lite på vad våra gäster ska göra under tiden mer än att ”bara” mingla för att de ska lära känna varandra bättre. Har du några tips? Planen är att minglet ska vara utomhus för att vi sedan ska äta inne. Det finns ett stort grönområde där lokalen ligger.

Svar:

Vad härligt med ett sommarbröllop! Håller såklart tummarna för att vädret är på er sida. Oavsett så kommer detta bli en dag ni sent ska glömma. Vad roligt att ni tänker er en liten aktivitet för era gäster. Det blir himla lätt att de annars bara står och väntar ovetandes om när ni ska komma. Ett tips på aktivitet kan vara en tipspromenad med frågor om er. Hur ni lärde känna varandra, vem som tog första steget etc. Ett förslag om ni gillar denna idé är att dela in gästerna i lag enligt hur de ska sitta, ett lag per bord alltså. Det är också bra om tipspromenaden börjar med att de får lagindelning, papper och penna samt ett litet kit beståendes av något snacks och en öl, cider eller läsk så de kan få släcka törsten lite. Vinnande laget/bordet presenteras förslagsvis under kvällen och ett litet pris kan finnas i potten. Andra bra gästaktiviteter kan vara krocket, boule, kast med hästsko, fotobås de kan roa sig i. Viktigt när aktiviteten startar är att era toastmasters informerar gästerna om hålltider så ingen är iväg när ni kommer till festen.


Bröllopsplanering på bara 6 månader – ingen omöjlighet!

Fråga:

Hej Wedding Stories! Jag har precis blivit friad till och vi planerar att gifta oss inom 6 månader. Har vi tagit oss vatten över huvudet? Är det ens möjligt att planera ett bröllop så här snabbt? Var börjar vi? /Orolig blivande brud

Svar:

Stort grattis! Vad härligt! Först och främst nej det är inte omöjligt, ni behöver bara lite struktur och planering och ni måste våga bjuda in personer som hjälper er och delegera så kommer detta gå vägen alldeles strålande. Det jag undrar är om ni redan vet var ni vill gifta er? Om inte är det bra att börja där. Vad är viktigast, vigselplats eller lokal? Har ni redan en plats för er vigsel börja där annars rekommenderar jag er att hitta en lokal först. Go crazy och maila ut till många för att se om det datumet ni planerar gifta er på är ledigt och ta det därifrån. Ni måste också ha en ungefärlig uppfattning om antal gäster då det både påverkar budget och lokalutbud. Är det utanför högsäsong maj-början av september är chansen större att just den lokal ni vill ha finns ledig. Planera sedan in en helg då ni kollar på alla lokaler. När lokalfrågan sedan löst sig kan ni lösa vigselplatsen, på de flesta ställen går det att få till en borgerlig vigsel. Är kyrka ett måste finns säkerligen någon i närheten, fråga de som har lokalen, de har koll. Kika sedan på vår checklista och bocka av punkt för punkt så kommer ni inte att missa något. Save the date kort är också väldigt bra att skicka ut så snart ni kan. Ni kan sedan skapa en hemsida så behöver ni inte stressa nu med ytterligare trycksaker. En hemsida kan sedan uppdateras allteftersom med all info som behövs. Känner ni att ni vill ha ytterligare hjälp eller svar på frågor är det bara att maila. Vi gör även konsultationer. Stort lycka till nu och försök att inte stressa alltför mycket utan njut av planeringsprocessen.


Fri bar eller inte?

Fråga:

Hur gör man med öppen bar eller inte efter själva bröllopsmiddagen? Vi vill helst inte att det ska stå en massa halvfulla flaskor och drinkar om vi väljer att bjuda på alla alkohol.

Svar:

Det är tyvärr alltid lite svårt med fri bar. Hur man än gör tenderar det att stå öppnade ouppdruckna flaskor och drinkar lite varstans. Den vanligaste lösningen för att komma till bukt med detta problem är att gästerna får betala lite för sin dryck efter middag och tårta. Ska ni vara på ett ställe dit ni inte får ta med egen alkohol råder jag er inte till fri bar. Det lönar sig väldigt sällan, speciellt då många ställen tar ut en klumpsumma för den fria baren och så mycket dricker sällan folk. Ett annat alternativ kan vara om ni delar ut drinkbiljetter, 2-3 per gäst, och att de därefter får står för det de dricker själva. Då blir det förhoppningsvis inte lika mycket svinn. Tar ni ut självkostnadspris och skippar att dela ut gratis drinkbiljetter direkt är det bästa om era gäster kan köpa drinkbiljetter av t.ex. era toastmasters under förminglet så behöver ni inte hålla på med pengar senare i samma utsträckning. Ett tips är också att se till att ha swish.


Bidrag till bröllopsresa

Fråga:

Vi har redan allt vi behöver och önskar oss inga grejer då det dessutom är sådan stor kostnad med bröllopet i sig. Hur säger vi enklast till våra gäster att vi önskar oss pengar och är det okej att göra det?

Svar:

Hej, inte ska ni önska er saker ni inte behöver bara för att. Det är väldigt vanligt att brudpar önskar sig ett ekonomiskt bidrag, inte minst för att kunna komma iväg på en bröllopsresa. Det de flesta brukar säga är att de önskar sig ett bidrag till sin bröllopsresa, det känns enklare att säga så än att de önskar sig ekonomiskt bidrag p.g.a. att det är en stor kostnad med bröllopet i sig. Det ni kan göra är att upprätta ett gemensamt konto i era namn som ni ger till era toastmaster eller andra i brudföljet som de kan vidarebefordra till era gäster. Det är dock bra om ni tänker ut någon sak ni önskar er då ni måste respektera att alla inte är bekväma med att ge bort pengar i gåva.


Skicka ut inbjudningar vad gäller?

Fråga:

Ska gifta mig till hösten, när bör vi skicka ut inbjudningarna?

Svar:

Grattis till kommande giftermålet! Vanligast är att skicka ut inbjudningskort cirka 3-4 månader innan bröllopet. Det man kan göra innan som blir allt vanligare är att skicka ut Save the date kort till de ni vill ska komma på bröllopet så de redan nu kan boka upp datumet i sin kalender. För eventuella lång väga gäster är det bra om de meddelas så snart som möjligt så de kan söka ledigt samt boka prisvärd resa och boende. Stort lycka till!


Jag är bjuden på bröllop men har dålig ekonomi

Fråga:

Jag vet att jag kommer bli bjuden på en väns bröllop i sommar. Då jag är student och har dålig ekonomi vet jag att det kommer bli knapert bara att ha råd med kläder och resa till bröllopet då det är i en annan stad. Min fråga är om jag måste ge en present då jag kommer ha utgifter som jag inte hade haft om bröllopet varit i stan? Vad tycker ni? Mvh Sara

Svar:

Hej Sara, vi förstår att det kan vara lite knepigt att få ihop ekonomin som student. Det är inte alltid alla som ger en present till brudparet men vi tycker att om man blivit bjuden på ett bröllop som är en väldigt stor kostnad per person förväntar man sig någon form av present. Däremot förstår man som brudpar att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar. Har man inte råd att ge något och detta kan låta hårt bör man tacka nej till bröllopet. Det behöver inte vara någon stor present men något av symbolvärde bör du försöka ge. Ett tips är att försöka spara en hundring i månaden fram till bröllopet och ge dem en flaska champagne eller ett vin som går att lagra. Flaskan kan du sedan slå in i en tidning från bröllopsdagen så blir denna en gåva i sig. Fäst sedan ett handskrivet kort på tidningen där du talar om att denna ska sparas till en framtida bröllopsdag x antal år fram i tiden. Alternativt om du eller någon i din närhet är händig och ni kan göra en gåva själva? Det kan vara alltifrån att ta vackra gamla lakan som brudparets initialer broderas in på eller att ge dem ett presentkort där du lagar dem en middag. I vissa händiga bekantskapskretsar brukar man kunna byta gåvor/tjänster med varandra och på så sätt kan de hitta mindre kostsamma lösningar. Lycka till!


Hur många kan vi bjuda in?

Fråga:

Hej, ska gifta oss nästa år och börjar redan nu titta på vilka vi ska bjuda. Kan man bjuda in ett större antal än vad vi har råd med och räkna med att vissa kommer tacka nej? Hälsningar Frida och Martin

Svar:

Hej, tyvärr kan ni inte bjuda in fler än vad ni har råd med och räkna med att ett visst antal ska tacka nej. Det är i regel väldigt få som tackar nej till en bröllopsinbjudan. I de flesta fall kommer nästan alla som blivit inbjudna. De flesta älskar bröllop och tycker det är hedrande att ha fått en inbjudan. Är det väldigt nära inpå mellan inbjudan och bröllop kan det vara skillnad men då ni planerar så långt i förväg är inte detta något vi kan råda er till. Bjud de ni verkligen vill ska komma och strunta i de som föräldrar och släktingar tycker ni ska bjuda. Det är ert bröllop så välj med hjärtat vilka ni vill ska fira denna fantastiska dag med er.


OSA

Fråga:

Vad betyder egentligen OSA?

Svar:

OSA står för om svar anhålles vilket betyder att det datumet som anges bredvid osa är det datum som de som skickat ut inbjudan senast förväntat sig ett svar. När det kommer till bröllop ska man alltid svara på bröllopsinbjudan oavsett om man har möjlighet att gå eller ej.


 

Upp