Kläder brudgum

Den vanligaste bröllopsklädseln för brudgummen är frack eller kostym. Men vad innebär det egentligen? Wedding Stories reder ut begreppen och berättar om vad det är som brukar avgöra klädseln på bröllopet.

Bildkälla Pinterest

Frack och högtidsdräkt

Frack eller högtidsdräkt (uniform eller folkdräkt) är den mest formella och uppklädda klädkoden vi har i Sverige. Anges ingen klädkod på inbjudan och det är ett eftermiddagsbröllop är det frack det som gäller. Frack innebär alltid frack och en frack kan man säga är som en mer rockliknande kostym som har ett sk skört baktill, dvs den är från midjan längre bak än fram. Fracken har slag i siden och är oftast svart eller mörkt marinblå. Viktigt till frack är vit väst och vit fluga samt helst en svart lacksko. Även en vit näsduk är att föredra.

Bildkälla Pinterest

Smoking

Smoking kommer steget efter frack på tjusighetsskalan och snäppet innan mörk kostym. Det som skiljer en smoking från en vanlig mörk kostym är att bäraren antingen har på sig en gördel eller väst under samt att smokingens slag är glansiga. Till smoking bär till skillnad från frack en svart fluga, detta oavsett om smokingjackan är svart eller blå. Till smoking bärs helst tunna snörskor av finare kvalitét alternativt även här en svart lacksko.

Mörk kostym

Mörk Kostym är vår vanligaste klädkod och den klädsel flest brudgummar väljer att ha på sig under sitt bröllop. Brudgummen har då på sig en byxa och kavaj i samma färg, oftast svart, grå eller mörk blå men detta är helt upp till brudgummen. Ljus kostym funkar även det om årstiden är den rätta. Undantaget brukar vara kritstrecksrandigt som inte anses lämpligt för ett bröllop. Till mörk kostym brukar brudgummen bära vit skjorta och fluga samt näsduk i en accent färg som brukar matchas med brudbukett eller den färg man har som eventuellt tema för sitt bröllop. På fötterna har brudgummen en tunnare snörsko i läder, gärna svart eller mörkbrun.

Foto Karin Lundin

Brudgummens klädsel avgörande

Den klädseln som brudgummen valt är också den som brukar sätta standarden för den klädkod som gäller på hela bröllopet. Det vill säga bär brudgummen frack är det frack som gäller, smoking innebär smoking och kostym blir just kostym.

Vad gäller eventuella bestmans eller marskalker bär även de samma klädsel som brudgummen. Det som skiljer brudgum och bestman från övrigt bröllopssällskap är att brudgum och bestman dels har corsage, den lilla blombukett man sätter i ett knapphål på kostymen, men också att deras näsdukar brukar matcha eventuella tärnors klänningar.

Något annat som genom historien varit avgörande för klädkoden på ett bröllop är själva tiden för vigseln. Stod inte en specifik klädkod utskriven i  bröllopsinbjudan och det handlade om en eftermiddagsvigsel, från kl 15.00, innebar det alltid frack som klädkod. Skulle så vara fallet på en bröllopsinbjudan som skickas ut idag är frack detta troligtvis klädkoden men vi råder dig ändå dubbelkolla för säkerhetsskull.

Upp