Hudrutin blivande brud

Hannah Lindoff. Foto Emma Andersson.

De flesta blivande brudar vill se ut som sitt bästa jag på sin bröllopsdag. En glowig hy är något det pratas mycket om och för att nå dit är en bra hudrutin a och o. Vi har pratat med Hannah Lindoff, makeup artist sedan femton år tillbaka, som delar med sig av sina bästa tips.

”Om du ska påbörja en ny hudvårdsrutin, börja minst 3 månader innan för att du ska få bästa resultat. Det tar ca 1 månad innan man ser de första synliga förbättringarna på huden.”

 

Först och främst berättar Hannah vad vi alla kanske vet. Ingen makeup kan dölja en dålig hudvårdsrutin. Det vill säga, ta hand om din hy och din makeup kommer att se så mycket bättre ut! Gemensamt för alla hudtyper, oavsett om man är torr, kombinerad eller fet är rengöring och fukt. Däremot bör du se till att du hittar den rengöring och fuktkräm som är anpassad efter just dina behov.

”Att börja mixtra med nya krämer och masker en vecka innan bröllopet är ett big no no.”

 

En torr hy mår bra av en rengöringsmjölk och en rikare kräm. En fetare eller kombinerad hy ska ha en balanserande rengöring samt lättare fuktkräm. Fundera gärna igenom på vad just du behöver; är det lyster, mindre orenheter eller förebygga linjer? Jag rekommenderar dig verkligen att skräddarsy din hudvård efter dina behov. Här fungerar tyvärr inte ”one- size- fits- all”. 

Om du ska påbörja en ny hudvårdsrutin, börja minst 3 månader innan för att du ska få bästa resultat. Det tar ca 1 månad innan man ser de första synliga förbättringarna på huden. Att börja mixtra med nya krämer och masker en vecka innan bröllopet är big no no☺ Det sista du vill ha är en hy i uppror med finnar dagarna innan bröllopet.

Ansiktsmasker och peeling är jättebra komplement till din dagliga hudvårdsrutin. Även här tycker jag att du noga ska fundera igenom vilken hudtyp och vilket behov du har. Om du är tveksam, ta hjälp! Det finns många duktiga hudterapeuter och skönhetsexperter på exempelvis Kicks och Åhlens om du inte har möjlighet att gå på en ansiktsbehandling. 

”Peela 1-2 gånger i veckan”

 

En peeling kan göras ca 1-2 gånger i veckan och tar bort döda hudceller från hudytan. En peeling gör att huden får en fräschare lyster och mer glöd. Att lägga sin ansiktsmask direkt efter sin peeling ger en extra boost och huden har större möjlighet att ta till sig alla aktiva ämnen från masken utan en mängd döda hudceller som lägger sig som ett lager mellan masken och din hy.  

Steg för steg – Hudrutin för blivande brudar

  • Rengöring – Rengör ansiktet morgon och kväll med en mild rengöringsprodukt för din hudtyp.

  • Ansiktsvatten – Använd morgon och kväll. Återställer ph-balansen i huden men ger också fukt och förbereder huden för nästa steg.
  • Serum eller olja – Är underbart för huden. Ett serum används oftast för att ge en boost av aktiva ingredienser och tränger djupare ner i huden än vad en kräm kan göra. De oljor som används är ofta torroljor som ger en mjuk, smidig hy och fyller med fukt och näring. Tänk på att ett par droppar av en olja ofta är tillräckligt. Botanisera i fuktserum som fyller på fuktnivåerna, c- vitamin serum för ökad lyster eller en närande olja om du upplever att din hy behöver mer än bara fukt. 
  • Dag respektive nattkräm. Massera in hela ansiktet, och glöm inte hals och dekolletage. Lämna ögonområdet, här kommer du att använda en specifik kräm som är anpassade för den tunna huden kring ögat.
  • Ögonkräm! Något som många missar eller glömmer är just ögonkräm. Detta trots att det faktiskt är här som de första ålderstecken och trötthet syns. Partiet kring ögonen är tunnare och mer känsligt än huden i övriga ansiktet och kräver lite extra vård. Ögongel är underbart för trötta ögon och blir som en kopp kaffe på morgonen
  • Peeling och ansiktsmask. 1-2 gånger i veckan så är det dags för en peelande produkt och ansiktsmask. Välj mellan en klassisk peelande kräm med små korn i, eller de trendigare enzympeelingarna som löser upp döda hudceller med hjälp av olika typer av syror. Numer finns populära sheet masks som är väldigt enkla och effektiva att använda. Även nattmasker som du sover med finns i mängder.

 

 

Upp