Brudklänningstrender

Varje år gifter sig nästan 50 000 par i Sverige och givetvis finns det därför starka trender som påverkar även er som bröllopspar.

Däremot när det kommer till brudklänningar och bröllopsmode ska man ha med sig att bröllopsmodet inte ändrar sig på samma sätt som övrigt mode. Trenderna inom bröllopsmodet är generellt mer långsiktiga och klassiska än vanligt mode.

Kungabröllopen har haft stort inflytande

Klänning i spets med fokus på rygg och klädda knappar.

Vi kan dock se en förändring av brudklänningsmodet under de senaste åren. En anledning till detta är med största sannolikhet att vi haft inte mindre än tre kungliga bröllop i Sverige under de senaste åren. Senast i form av Prins Carl-Philips och prinsessans Sofias bröllop 2015. En trend vi gissar att de kungliga bröllopen bidragit med är en slankare och kanske mer klassisk klänningssiluett. Gärna med lager på lager och mer fokus på rygg än på byst. Spets är också något som fått lite av en renässans de senaste åren och är en trend som håller i sig. Finns det något mer tidlöst? Ärmen är också något vi fått tillbaka som fortsätter hålla i sig. Inte minst sedan prinsessan Sofia tillsammans med designern Ida Sjöstedt anammade både spets, fokus på rygg och lång ärm. Ida Sjöstedt blev också i januari 2016 utsedd till årets designer då Elle-galan gick av stapeln.

Av de bröllopsmässor som ägde rum i början av året kan vi tydligt se att många designers tagit inspiration från just prinsessan Sofias bröllopsklänning, inte minst i av användandet av applikationer (spets klipps ut och fästs på kjolen) på brudklänningarna. Även den urringade ryggen och mycket lite 60-tals inspirerad spets, som ger ett virkat intryck är något som varit trendsäkert. En annan trend som vi sett allt mer och mer av är återbruk. Det vill säga brudar som köpt sin klänning på second hand eller som hyr sin klänning från någon av alla populära vintageuthyrare som idag finns runt om i landet med tex Elsa Billgren i spetsen.

Ytterligare en trend som inte riktigt etablerat sig ännu är byxdressen.

Upp