Brudklänning

Att välja klänningen med stort K är något många blivande brudar gått och drömt om sedan barnsben. Kanske har du därför en väldigt tydlig bild om hur just din bröllopsklänning ska se ut. Kanske finns till och med en klänning inom familjen eller så har du redan bestämt dig för att sy upp. Oavsett lovar vi dig att detta är en upplevelse du sent ska glömma. Wedding Stories försöker här guida rätt i klänningsdjungeln.

Fotograf Karin Lundin

Fotograf Karin Lundin

När det kommer till att hitta den rätta klänningen är det viktigaste du ska tänka på hur du är som person. En brudklänning ska spegla din stil och den du är. Du måste också fundera på om den ska vara kort, lång, med ärm, utan ärm, vilka tyger? Med spets, i taft, crepe satin, ska den ens vara vit, vilken typ av vit och så vidare. Du måste också fundera på om funktion går före utseende. Kanske är ni i en lada på landet och en lång klänning med släp inte är det mest ideala. Du måste helt enkelt fundera på vad som spelar störst roll för dig.

För att hitta inspiration till just din klänning är återigen Pinterest väldigt användbart. Gå nuts och skapa ett klänningsalbum där du och dina tärnor kan skicka bilder till varandra. Vi rekommenderar sedan att du tar med dig dina tärnor eller någon/några ur din familj som smakråd och går till en eller flera bröllopbutiker för att få en känsla eller för att bekräfta den tanken på klänning du redan har. Oavsett om du redan bestämt dig för att sy upp en bröllopsklänning tycker vi inte att upplevelsen att prova klänningar med sina tärnor är något man som blivande brud ska missa.

Din åsikt är viktigast

När det kommer till att välja vad du vill ha för klänning så ska du alltid ha med dig att det är du som ska trivas i den och älska att se bröllopsfotona på dig själv i skapelsen. Viktigt är att du ska känna dig bekväm i din klänning. Sen spelar givetvis er budget också in och det är rätt bra att veta innan man börjar leta att veta vad man har att röra sig med.

Fotograf Karin Lundin

Fotograf Karin Lundin

Sy upp

Att sy upp en klänning kan vara smart av flera skäl. Dels får du en klänning som är exakt såsom du vill ha den och den kommer sitta som ett smäck. Det också vara ekonomiskt lönsamt eller åtminstone på samma nivå som att köpa i en brudaffär om det inte är en specifik designer du är ute efter. Ska du sy upp en klänning ta med dig inspirationsbilder som ni kan utgå ifrån och låt den som ska sy upp den få komma med förslag och idéer. Är det en utbildad sömmerska eller designer har hen koll på vad som passar olika kroppstyper och vilka material som är bra. När det kommer till brudklänningar lönar det sig att satsa på material av hög kvalitet. Innan du väljer ut den person som ska sy din brudklänning är ett tips att ha telefon och/eller mailkontakt med den person du tänkt dig ska sy upp den och utväxla idéer och tankar så du kan se att ni klickar och förstår varandra. En rak kommunikation är viktig. Ska du sy upp gäller det också att vara ute i god tid då det tar en stund att göra en klänningen från grunden. Har du tänkt träna och komma i bättre form inför bröllopet är det viktigt att du kommunicerar detta med den som ska sy upp så hen kan ta detta i beräknande.

Våga välja vintage brudklänning

Vintage är verkligen något som blivit populärt och marknaden av vintage brudklänningar har exploderat. Dels kan du själv fynda vintage eller också finns numera uthyrning av vintage brudklänningar i nästan alla stora städer. Varför ska man välja vintage? Brudklänningskostnaden tenderar bli en stor post i en för de flesta ansträngd budget, du kommer förmodligen bara bära din klänning en gång och sedan har vi också miljöaspekten så klart. Det enda som kan vara tråkigt är att du av nostalgiska skäl blir av med den klänning du bar under din stora dag. Ska du hyra en vintage klänning är det bra om du tar med de skor du tänkt bära på din bröllopsdag så ni hittar en klänning som blir rätt längdmässigt då det ju inte går att göra några sömnadsändringar på en hyrd klänning. Vi har listat våra favoriter bland vintagebutiker och uthyrare.

Nytt, gammalt eller hyrt, den brudklänning du än kommer välja kommer följa med dig som ett vackert minne resten av livet. För att komma ihåg det viktigaste har vi listat några punkter att bocka av.

♥ En brudklänning ska spegla din stil och den du är.

♥ Utseende eller funktion vad är viktigast?

♥ Använd Pinterest för att hitta inspiration till din brudklänning.

♥ Sätt en bröllopsbudget och håll dig till den.

♥ Var ute i god tid, minst 6 månader i förväg om du tänker sy upp en klänning.

♥ Satsa på material av hög kvalitét.

♥ Ta med dig dina bröllopsskor när du provar klänningar, speciellt sådana som inte tillåter några sömnadsändringar.

♥ Oavsett om du tänker köpa, hyra eller sy upp är det viktigt att prova klänningar av olika slag för att veta att du tänker rätt och får en känsla för vad du faktiskt vill ha.

♥ Din åsikt är viktigast. Du ska alltid ha med dig att det är du som ska trivas i den och älska att se bröllopsfotona på dig själv i framtiden.

Upp