Vad är en bröllopssminkning och hur sminkar jag mig själv?

En bröllopssminkning skiljer sig en hel del från en vardagsmakeup. Inte för att färgerna kanske är annorlunda, utan för att den här sminkningen ska sitta i minst 12-18 timmar och se perfekt ut på bild. Vi har pratat med Hannah Lindoff, makeup artist sedan 15 år tillbaka, som sminkar ca 30 brudar årligen.

Hår och makeup Hannah Lindoff. Foto Emma Ivarsson.

Vi har frågat Hanna vad man ska tänka på och hur man själv kan göra en lyckad bröllopssminkning själv om man inte använder sig av en makeup artist. 

”För mig tar i regel en brudmakeup mellan 75-90 min, oavsett om bruden vill ha en naturlig look eller en mer festlig. Många tror att en festlook kräver mer tid, men det är egentligen endast färg- och produktval som skiljer sig åt.”

 

Först och främst är hudvård A och O för att makeupen ska smälta in så fint som möjligt, men man jobbar mycket mer med produkter och tekniker som gör att makeupen inte flyttar sig under dagen.

Exempelvis finns det primer och setting spray som förlänger makeupen, det finns även olika typer av puder som fixerar utan att se ”kakiga” ut och givetvis används vattenfasta mascaror och eyeliners, allt för att hålla för dagens alla glädjetårar!

För mig tar i regel en brudmakeup mellan 75-90 min, oavsett om bruden vill ha en naturlig look eller en mer festlig. Många tror att en festlook kräver mer tid, men det är egentligen endast färg- och produktval som skiljer sig åt. Jag är även hårstylist och gör bruduppsättningar, styling av hår till tärnor och övrigt brudfölje. För mig är det viktigt att hår och makeup är i harmoni. Det finns alltid en tanke med val jag gör tillsammans med bruden.

Håruppsättning och makeup ska stämma ihop med både klänning och färgval på bukett. I dagsläget finns det så många vackra uppsättningar, halvuppsättningar och lösa knutar så att många har svårt att välja, det är då extra viktigt att jag kan ge tips på vad som passar deras hårtyp och hårlängd men även vad som är smickrande för deras ansiktsform. 

”Det viktigaste för mig är att bruden känner sig bekväm i sin makeup och att jag lyfter fram det som är vackert och unikt med just henne.”

 

Hår och makeup Hannah Lindoff. Foto Michaela Klouda Photography.

Årets trender

Det går lika mycket trender i brudmakeup och uppsättningar som det går trender i brudklänningar, och jag tycker att det är så härligt! Den klassiska brudlooken kommer nog aldrig att försvinna och det förstår jag. Mjuka nougatfärger på ögonen och puderrosa kinder och läppar är alltid otroligt smickrande. I år ser vi mycket mer lyster än tidigare, både på ögon, kinder och läppar. En bronzig look är väldigt trendig, även mjuka rosa färger på ögonmakeupen har varit väldigt stort. Det viktigaste för mig är att bruden känner sig bekväm i sin makeup och att jag lyfter fram det som är vackert och unikt med just henne. Det här är kanske inte tillfället att bära röda läppar för första gången utan du ska känna att makeupen speglar din personlighet. 

Så gör du din egen bröllopssminkning

Om du vill göra din makeup själv på bröllopsdagen så finns det några bra tips som kommer göra att du lyckas.

  • Träna träna träna. På bröllopsdagen vill du inte känna dig osäker på att t.ex. lägga eyeliner. Träna många gånger innan så du vet att makeupen inte kommer bli ett stressmoment för dig.
  • Se till att huden är ordentligt återfuktad, makeupen fäster bättre och blir alltid snyggare på en jämn och återfuktad hy.
  • Använd en primer innan du lägger din foundation, den fixerar din bas och gör att din makeup står emot värme och kindpussar.
  • Arbeta in din foundation med svamp eller pensel, du masserar in produkten och den håller sig på plats.
  • Fixera med ett transparent puder där du är oljig i hyn, detta steg kan utelämnas där du har torr hudtyp.
  • Använd vattenfasta produkter så mycket som möjligt, men ett måste är att ha vattenfast eyeliner och mascara.
  • Läppenna och läppstift sitter kvar även när du dricker champagne eller pussas, det gör däremot inte ett läppglans..
  • Avsluta din makeup med några spray av en settingspray, det bildar en osynlig slöja som ger ett par timmars extra hållbarhet för din makeup. Fick frågan om de gamla klassikern hårspray istället för setting spray. Visst funkar det men det är inte speciellt bra för huden. 
  • Ha en sminkpolis! Jag rekommenderar alla att ha tex en tärna eller annan person som har lite extra koll på din makeup och hår, någon som diskret kan torka bort en tår eller ge dig ditt läppstift vid behov.

OM HANNAH

Hannah fotad av fotograf Emma Andersson.

För 17 år sedan öppnade jag portarna till himmelriket, eller ja Kicks för att vara mer exakt. För mig var det lika mycket ett jobb som en passion, och jag har helt ärligt inte kunnat tänka mig att arbeta inom någon annan bransch än just kosmetikbranschen. Idag driver jag mitt eget företag som frilansande hårstylist och makeupartist, och jag har under åren hunnit arbeta som bla resande säljare för Clinique och Lancome och som utbildningsansvarig för Lancome i Sverige.  Jag är bosatt i Mölnlycke utanför Göteborg, med min man, två småkillar och en stor lurvig Golden Retriever. 

Att göra makeup och hår för brudar har legat mig varmt om hjärtat i många år men det tog verkligen fart då själv gifte mig för 5 år sedan. Jag insåg vilken förmån det är att få vara med på en så fantastisk dag i livet! Glädjen, kärleken och den härliga stämningen gör verkligen att det är oslagbart att få arbeta med just bröllop. I dag gör jag ca 30 bröllop per år och reser i princip i halva Sverige för uppdrag, men även utomlands. Jag får bokningar 1-1,5 år i förväg och de populära sommarmånaderna blir snabbt fullbokade. Jag tar in bokningar via min hemsida men får även mycket via Instagram @hannahlindoff_makeupartist, våga alltid chansa på att fråga om datum för det rör mycket på sig i bokningarna.  

Är hår och makeup en viktig del för dig på din bröllopsdag så rekommenderar jag att försöka boka så snabbt som möjligt, helst ett år i förväg men iaf minst 6 månader för att säkra upp att du får den stylist du vill ha. 

Upp