Bröllopssminkning – vilka färger ska jag ha?

Vilka färger ska jag ha? Detta är en fråga som makeup artist Hannah Lindoff ofta får ställd till sig. Det enkla svaret är egentligen en motfråga – vad tycker du själv om? Hannahs rekommendation är att alltid ha det man trivs i. Det finns faktiskt ingen rätt eller fel färg. Däremot finns det kontrastfärger som t.ex. framhäver en viss ögonfärg. Men vad hjälper det om du avskyr lila trots att du har gröna ögon?

Sminkning och hårstyling av Hannah. Foto Anna Maria Liljestrand.

En generell guide kan vara

  • Blå ögon framhävs fint av guld, bronze och bruna toner.
  • Gröna ögon kommer fram mer av plommonfärger och vinröda toner. 
  • Bruna ögon framhävs mer av blå/ grå nyanser.

När det kommer till foundationfärg däremot så ska du hålla dig till din underton i huden. Undertonen är antingen kall, varm, neutral eller en kombination av dessa. Därefter vill man se att personen i fråga får rätt mörkhet på sin foundation, dvs så att den smälter in utan att lämna synliga kontraster vid käklinjen eller dekolletage. För att hitta din färg är tipset att faktiskt ta hjälp när du handlar din foundation. 

Ha en vinterfärg och en sommarfärg

Ett smart tips från Hannah är att ha en vinterfärg och en sommarfärg på din foundation. Den ton du använder i januari kommer antagligen inte passa i juli och tvärtom. Har du två färger är det bara att blanda rätt ton under de månader du är ”mittemellan”. Se även till att du har en foundation som är anpassad efter just din hudtyp. Är du torr i hyn behöver din foundation ge dig fukt under dagen. Är du oljig vill du ha en matt version och är du kombinerad så bör du söka efter en som ger fukt till dina kinder men mattar ner i t- zonen. 

 

Upp