Planera bröllop, var börjar man?

Även om man gått och drömt om den stora dagen sedan barnsben eller aldrig ens tänkt tanken på giftermål innan den stora frågan ställdes så ställer sig de flesta blivande brudpar samma fråga. Var börjar man? Hur går ett bröllop till?

Bröllop i ladaDet första tipset är att titta in på Pinterest som blivit ett fantastiskt verktyg för att hitta inspiration till den stora dagen. Med hjälp av Pinterest kan ni få en känsla åt vilket håll ni vill gå. Vill ni ha ett bohemchict bröllop i lantmiljö, en härlig herrgård eller ett lyxigt slott? Valen är många och med Pinterest kan ni få en känsla för vad ni vill ha. Skapa ett gemensamt album som ni delar där både blivande brud och brudgum får lägga upp egna inspirationsbilder.

Platsen

Det ni sedan måste fundera på är platsen för ert bröllop. Hur viktig är platsen? Ska det vara där ni bor eller där ni är uppväxta om det inte är samma stad. Kanske vet ni redan innan att ni vill gifta er i en specifik kyrka, då kan ni börja där. Är inte kyrka eller vigselplats det viktigaste för er skulle vi tipsa om att först börja kika på lokal och därefter välja vigselplats. I Stockholm är vissa populära lokaler bokade ett till två år framåt i tiden så bokning av lokal om det är något specifikt ni söker bör bli en första prio.

Här bör ni också börja fundera på vilken säsong ni tänker er ert bröllop. Kan ni tänka er att gifta er utanför högsäsongen maj till början av september är chansen stor att den lokal ni vill ha är ledig. Det är minst lika mysigt med ett vinterbröllop i slottsmiljö som på sommaren och dessutom slipper ni orosmoment som väder. En del lokaluthyrare erbjuder dessutom något reducerade priser utanför högsäsong.

Budget


Budget bara ordet får många att sucka högt. Jättetråkigt men ack så viktigt är det
med budget när det kommer till bröllop. Vilken budget har ni? Är den realistisk i relation till antal gäster, mat, dryck? Budget är tyvärr något som ni bör börja fundera tidigt kring så ni inte får några överraskningar sedan. Så ni kan grotta in er ytterligare i detta härliga ämne har vi samlat våra bästa budgetråd.

Leja bort eller fixa själva?

Tipset är att ni under er lokaljakt planerar in att titta på olika sorters lokaler, även sådana ni tror att ni kanske inte skulle välja, bara för att få en känsla av att ni faktiskt är på rätt väg. När ni tittar på lokal måste ni också fundera på om ni vill vara med och fixa mycket själva kring mat och dryck eller om ni vill leja bort allt. Många ställen har färdiga bröllopspaket där man som brudpar får välja mellan x-antal förrätter, varmrätter, desserter och drycker. Fantastiskt tycker vissa men också ett sätt för lokalerna att ta mer betalt. Vet ni inte hundra hur ni vill göra i denna fråga så återigen kika både på lokaler som har paket och de som låter er ta med mat och dryck själva så ni kan jämföra och räkna.

När ni hittat er lokal är en stor del av jobbet gjort och ni kan pusta ut lite i alla fall. Lokalen är för många en stor fråga som kräver mycket mer tid och energi än vad man kan tro. I samband med att ni tittar på lokaler passa på att fråga ut uthyraren var tidigare brudpar gift sig. De brukar alltid ha tips.

Med dessa råd i bagaget kan ni nu andas ut innan det är dags för nästa rond.

Lycka till!

Upp