Band till festen

Att anlita ett band till bröllopet är en verklig stämningshöjare och något som brukar få festen att hålla igång länge. Det behöver inte heller vara så dyrt som man faktiskt kan tro. Wedding Stories har listat tipsen för att hålla nere kostnaderna på denna post. Vi lovar, ni kommer inte bli besvikna.

Många blivande brudpar försöker hitta budgetposter de kan skära ner lite på för att få ihop det ekonomiska pussel det är att gifta sig. Huruvida man ska ha ett live band som spelar efter middagen eller inte brukar vara ett hett diskussionsämne och något som kan springa iväg budgetmässigt. Vill man ha en riktigt bra fest med gäster som stannar sent och dansar loss ordentligt är ett live band verkligen något som bidrar till stämningen. Hur bra DJ det än är blir det inte riktigt samma känsla. Men hur ska man göra för att få in kostnaden för ett band i den redan ansträngda budgeten?

För det första behöver ni vara ute i god tid så ni har tid på er att leta och jämföra bland olika band. För det andra kan ni redan från start börja tänka utanför ramarna, finns till exempel någon musikskola eller musikestetiskgymnasieprogram på orten ni ska ha ert bröllop på finns stor chans att någon av dessa har eller kan dra ihop ett band. För nystartade band handlar det mycket mer om att få uppträda än att dra in storkovan varje kväll.

När det kommer till bröllopsband är igenkänning a och o om gästerna får bestämma och coverband är oftast mycket uppskattat. Detta om ni och era gäster inte har en väldigt unison och utpräglad smak för då är det annat som gäller.

Annat att tänka på när ni hittat ert band är göra klart huruvida resekostnad ingår i priset eller tillkommer (om spelning på annan ort). Ni måste också vara tydliga med vilka tider som gäller för rigg och soundcheck. Ni vill inte att det låter en massa när gästerna är på plats.

Till sitt band brukar man också få bjuda på mat och dryck (dock ej alkohol då ni ju vill ha ett alert band). Bandet brukar i regel ha en nästan lika lång dag som ni om bröllopet inte är i samma stad då de måste in och rigga samt soundchecka i tid innan middagen börjar. Med andra ord blir det en hel del väntan för ert band innan det är dags att kliva på scenen.

Sammanfattningsvis kan ni tänka på följande.

  • Finns någon i er närhet som spelar i ett band?
  • Finns någon musikskola i stan är risken hög att det både finns ett eller två band som är sugna på att ställa upp och spela på ert bröllop för en billig penning.
  • Även musikestetiskt program som brukar kunna finnas på de flesta gymnasieskolor har band. Hitta studievägledaren eller maila rektorn och be dem vidarebefordra er förfrågan så ska ni se att ni kan få in en hel del svar om ni är ute i god tid.
  • Var ute i god tid. God tid = mer förhandlingsutrymme. Dålig tid = höga priser.
  • Var tydlig med vilka tider som gäller för soundcheck och rigg.
  • Finns någon sluttid för bandet? Kostar det extra efter en viss tid. Man kan aldrig vara för tydlig.
Upp