Morgongåva

Är en gåva som från början var till bruden från hennes nya make. En gåva hon fick  på morgonen efter bröllopsnatten. Gåvan var till för att trygga en eventuell framtid utan mannen och hade därför ett stort ekonomiskt värde. Morgongåvan ansågs så viktig att den till och med under ett antal år var instiftad i lagen. Detta då det på denna tid var mannen som försörjde hushållet medan kvinnan var hemma med barnen. Skulle något hända med mannen stod hushållet utan inkomst och då skulle morgongåvan trygga hustrun och familjens framtid.

Senare blev detta mer av en symbolhandling och det blev vanligt med ett smycke, ofta en berlock med en hårlock från mannen inuti.

Morgongåva numera inte enbart för bruden

Numera är inte morgongåvan enbart till för bruden utan något som även brudgum brukar kunna få. Vanligt är också att morgongåvan överräcks på morgonen för själva bröllopet. Vanliga gåvor är ett smycke, manschettknappar eller klocka gärna med inskription som ens respektive kan bära under bröllopsdagen. Det är idag inte nödvändigt med morgongåva men många tycker det är en fin tradition.

Upp