Planera Svensexa steg för steg – så här gör du

Att planera svensexan brukar vara bestman och marskalkers uppgift. Något som är både tidskrävande och roligt. För att det inte ska bli för mycket har vi samlat våra bästa tips på hur ni ska planera för en lyckad svensexa.

 

Gästlista – vilka tror ni brudgummen vill ha med på sin svensexa? Stäm av med brudgummens respektive alternativt brudgummen själv men då så pass långt innan att han hinner glömma bort att ni haft detta samtal.

Bestäm datum – vilket datum ni än väljer kommer alla inte kunna vara med. Vilket datum kan flest och vilket datum passar bäst in i bröllopsplaneringsagendan? Stäm av med brud eller brudgum för att dubbelkolla så det inte krockar med något viktigt. Vanligast är att svensexan äger rum ca 3-4 veckor före själva bröllopet.

Aktiviteter – börja planera in aktiviteter i tid och boka upp dessa. Välj aktiviteter efter brudgummens intressen. Utmaningar gillar de flesta men ingen vill ha en blåslagen brudgum någon vecka innan bröllopet så inget för farligt bara. Bodyflight och höghöjdsbanor kan vara en lagom nivå. OBS glöm inte att det under sommarmånaderna faktiskt kan bli fullbokat på populära aktiviteter och ställen.

Planera – Planers noggrant och börja i god tid. Skapa ett körschema för dagen. Blanda dock inte in för många i planeringen. Uttrycket ju fler kockar desto sämre soppa stämmer alltför väl i sådana här sammanhang. De som ansvarar för svensexan för sätta grunden och resterande deltagare får lov att köpa konceptet.

Save the date – Skicka ut save the date i tid och tala om att svensexan kommer bli av. Skicka också ut en ungefärlig summa som svensexan kommer att gå på. Tänk på att långväga deltagare behöver boka in sina resor.

Kidnappning – ingen svensexa är fulländad utan en riktig ”kidnappning” eller överraskningsmoment. Det bästa är att boka upp brudgummen på någon annan aktivitet dagen för själva svensexan, då är chansen för överraskning mycket större. Glöm inte göra upp en plan för hur detta ska gå till och vem som ska göra vad.

Ansvarsområden – en kan inte göra allt men alla kan göra lite. Dela upp mellan er vem som gör vad. En får ansvara för dryck och en annan för färdmedel. Glöm inte mat.

Oväntade utgifter – glöm inte ta höjd för oväntade utgifter såsom transport, dricks etc när ni budgeterar. Skulle det mot förmodan bli pengar över efter dagen är det enklare att swisha tillbaka än att få folk att lägga in mer pengar i efterhand.

Varannan vatten – hur tråkigt det än låter måste ni se till att hålla er brudgum på en sådan nivå att han inte blir uttorkad. Alla vill komma ihåg sin svensexa dagen efter. En glad brudgum är viktigt men en för berusad blir inget roligt minne.

Lekar och utmaningar – glöm inte att planera in och förbereda lekar och utmaningar för er brudgum under dagen.

Mat – glöm inte att planera in/boka/bestämma hur ni ska göra med mat och middag under dagen. Ska ni på restaurang boka bord i tid, ska den vara hemma – planera. Oavsett hur ni ska göra tänk igenom detta noggrant.

Festligt avslut – när middagen lider mot sitt slut vad händer då, Drar ni er tillbaka på ett hotell där ni övernattar, går ut och klubbar etc? Oavsett slutdestination se till att ha en plan och förboka även dessa aktiviteter. Ska ni klubba kolla innan om ni kan stå på gästlistan så ni slipper köa en kväll som denna.

Sist men inte minst, en oskriven regel är att ni håller igång så länge brudgummen håller igång.

 

Upp