Kyrka eller inte?

Historiskt sett har kyrkan varit den plats där bröllopen ägt rum. Det var bara prästerna som hade tillstånd att förrätta en vigsel och ordet vigsel innebär just att äktenskapet helgades genom kyrkans välsignelse.

I modern tid är borgerliga vigslar nästan lika vanliga som kyrkliga och man behöver varken vara troende eller ateist för att utesluta det ena eller det andra. Det som krävs för en kyrklig vigsel är att minst en ur brudparet betalar kyrkoavgift i övrigt är det fritt fram. Ni behöver inte heller välja en kyrka i er hemkommun utan kan välja fritt i landet utan att det kostar er något extra. Detta är en av fördelarna med just kyrkan. Även om man inte är troende tycker många att kyrkan är en vacker plats att starta sitt äktenskap på.

Personlig vigsel även i kyrkan

Bröllop i kyrka

Fotograf Karin Lundin

Som ickereligiös får du dock inte glömma att en kyrkovigsel innebär minst två psalmer, dock som ni själva får välja och ja det finns mindre religiösa varianter. Prästens välsignelse och läsning ur korinterbrevet hör också till men frågar ni prästen brukar alltid en anhörig eller någon vän kunna få läsa korinterbrevet vilket gör det hela mer personligt. Ni kan också ta med blommor i samma stil som de ni kommer dekorera er lokal med. Dessa brukar man kunna smycka altargången med för att få det lite finare.

Egen musik i kyrkan

Ni får själva också välja den eventuella bröllopsmarsch ni vill gå in till och för att inte tala om utgångsmusiken som faktiskt inte alls behöver spelas på orgel. Föredrar ni en härlig låt från Spotify går det minst lika bra. En del präster och kantorer kan rynka på näsan åt era förslag men vad gör det om de inte har samma smak som ni. Det är er dag och ni som ska bestämma hur den ska se ut, kyrka eller ej.

Borgerlig vigsel

Väljer ni att gifta er borgerligt är det Rådhuset eller Stadshuset som gäller beroende på var i landet ni bor. I en ceremoni som finns att få som lång eller kort, ingen av dem är speciellt lång, vigs ni av en av staden vald vigselförrättare. Denna ceremoni kan kännas lite mer intim då det ”bara” krävs två stycken vittnen till vigseln och har man inte egna vittnen kan man få hjälp med detta av Stadshuset. Under en borgerlig vigsel krävs inte heller något ringutbyte, om man inte vill, och klädseln kan vara så uppklätt eller vardagligt ni vill. Brudbukett är inte heller ett måste.

För att boka in en borgerlig vigsel i Stadshuset kan man i Stockholm numera boka en tid på nätet.

Kostnad borgerlig vigsel

Att gifta sig borgerligt medför i vissa kommuner en liten avgift och brukar ligga på runt femhundralappen. En borgerlig vigsel brukar också gå att få på engelska för de som önskar. Man brukar inte heller behöva vara ute i riktigt lika god tid vad gäller borgerlig vigsel om det inte är ett stort datum såsom pingstafton ni har i åtanke.

Borgerlig vigsel på annan plats

Önskar ni gifta er borgerligt på en annan plats än Stadshuset måste ni själva kontakta en vigselförrättare och göra upp med denna. På respektive kommun/stads hemsida brukar ni kunna finna kontaktuppgifter till de vigselförrättare som finns.

Ekotemplet i Hagaparken, Stockholm

Att gifta sig på en annan plats än i Stadshuset med en vigselförrättare ska i de flesta fall inte medföra några kostnader. Dock får ni inte glömma att vigselförrättaren kan ha utgifter i samband med er vigsel såsom för resa och eventuellt boende på annan ort. Dessa kostnader är något ni kommer få stå för och som ni bör ta med i beräkningen. En borgerlig vigsel kan med andra ord kosta även den om ni så önskar.

Hindersprövning

Vilket alternativ ni än kommer välja av dessa får ni inte glömma det viktigaste inför själva vigseln, hindersprövningen. Tidigast fyra månader innan vigseln kan ni skicka in ansökan om hindersprövning då ansökan enbart är giltig så länge. Hindersprövningen är till för att se så det inte finns några hinder för ert äktenskap. Det de tittar på är att ni båda är över 18 år, inte är nära släkt och inte redan är gift eller registrerad i ett partnerskap. Finns inga hinder mot äktenskapet utfärdar Skatteverket ett intyg som ni lämnar till er präst eller vigselförrättare inför vigseln.

Upp