Körschema bröllop

Bröllop och körschema är två ord som är synonyma med varandra. För att få till ett bröllop med alla de ingredienser du vill ha behövs ett körschema. Körschemat görs nödvändigtvis inte av bröllopsparet själva utan brukar allt som oftast vara en uppgift som hör toastmasteriet till.

Vad ska ett körschema innehålla?

Toastmadame och toastmaster håller koll på kvällens schema. Foto Isis Sturtewagen.

Ett körschema till ett bröllop har några punkter som inte går att rucka på. Det innehåller alltid en vigsel och någon form av middag/mingel/fest (sen kan denna konstellation se olika ut beroende på vilket typ av bröllop just ni vill ha). Dessa två punkter utgår ni från när ni sätter ut alla tider. Vigseltiden går inte att förändra på något sätt och därefter får man räkna ut övriga punkter utefter den.

De flesta kan också lägga till dessa punkter på sitt körschema.

  • Hår/smink
  • Bröllopsfotograf anländer
  • Transport till kyrka eller vigselplats
  • Tid för vigsel
  • Grattishälsningar
  • Foto innan eller efter vigsel (bröllopsparet åker iväg)
  • Mingel
  • Middag startar
  • Middag tar slut
  • Tårta ska skäras
  • Första dans
  • Band/DJ börjar spela
  • Festlokal stänger

Tal ett måste i körschemat!

Tal är en sak som också ska in i ert körschema. Antal tal och längden på dessa är det som avgör hur lång själva bröllopsmiddagen blir. Tal ska föranmälas då köket måste ha koll på dessa för att kunna komma ut med rätter i rätt tid. Man vill ha en bra dynamik mellan tal, mat och prat med bordsgrannar.

Det finns också en tradition vad gäller talordning och denna kan man hålla mer eller mindre på. Vi tycker dock att traditionen med att brudens far eller mor håller det första talet och hälsar alla gäster välkomna är fin och något som bör tas fasta på.

Hur långt bör ett tal vara?

Detta är något som ni som bröllopspar får avgöra. Tre minuter är en bra hålltid, tal längre än så tenderar att bli långdragna och gästerna tappar fokus. Hur just ni vill göra är viktigt att ni kommunicerar med era toastmasters men det är vår starkaste rekommendation att  inte hålla talen längre än så.

Även om talen är föranmälda brukar det ändå alltid komma in spontantal under eller innan bröllopsmiddagen. Hur ni vill göra med dessa är upp till er men smart är att lämna lite luft i körschemat för att kunna klämma in ett spontantal ändå. Dock är det viktigt att ni kommunicerar ut detta under bröllopsmiddagen att de som inte föranmält tal men ändå får feeling måste fråga om det är okej att hålla ett tal och att ni ger ett ok på när det är lämpligt i just ert körschema.

Exempel på körschema

Tiderna justeras utifrån antal rätter som serveras, antal tal som kommer hållas samt om det är några andra spex eller lekar med. Kanske vill ni ha spontana snapsvisor någonstans osv.

OBS en sak man brukar vilja se till är att bröllopsdansen sker innan 00-slaget. Bröllopsdansen vill man få till på sin bröllopsdag.

KÖRSCHEMA

08.00 – Frukost bröllopspar

09.00 – Hår/Smink anländer

12.00 – Lunch

13.00 – Sista piff brud och tärnor

14.30 – Transport till kyrka

15.00 – Vigsel

15.40 – Grattishälsningar bröllopspar utanför kyrka

16.10 – Bröllopspar åker iväg för fotografering

16.10 – Gäster åker till festplats

16.30 – Mingel gäster i trädgården med bubbel och snittar

17.30 – Bröllopspar anländer

Brudskål

18.30 – Till bords

Vin fylls på 

18.30 – Välkomsttal toastmasters

18.45 – Presentation av mat

18.50 – Tal 1, Brudens far

18.55 – Tal 2, Brudgummens far

19.00 – Förrätt serveras

Vin fylls på 

19.10 – Tal 3, Brudgummens mor

19.25 – Tal 4, Brudens mor

Vin fylls på 

19.35 – Tal 5

19.55 – Kisspaus 

20.15 – Åter till bords

Vin fylls på 

20.20 – Varmrätt serveras

20.30 – Tal 6

20.40 – Happening/Lek/Snapsvisa

Vin fylls på 

20.55 – Tal 7

21.10 – Tal 8

21.20 – Happening/Lek

Bord dukas av. Vin fylls på.

21.35 – Tal 9

21.55 – Videohälsningar/Bröllopstelegram

22.05 – Kisspaus

22.15 – Åter till bords

Vin fylls på 

22.20 – Dessert serveras

22.30 – Tal 10 alt möhippe- eller svensexegäng

22.45 – Sista lek/Sista sång

23.00 – Toastmasters tackar för sig och hälsar alla välkomna till festen som kommer hålla till över gården/på ovanvåning etc.

23.15 – Bröllopstårta serveras

23.30 – Bröllopsvals

02.00 – Festlokalen stänger

Gästunderhållning kanske!?

I detta körschema har vi utgått från vigseltiden och därifrån får man räkna både baklänges och framlänges. Estimat för hur lång tid en brudsminkning och håruppsättning får ni allra bäst från den person som ska lägga den. Likaså hur lång tid er fotograf behöver/får med bara er. Vill ni ha färre tal/spex drar detta ned på tiden för själva bröllopsmiddagen. Många tal betyder lång middag och där måste ni som bröllopspar tala om vad som är viktigast/en prioritet för just er. Många vill satsa på själva festen efter middagen och då kanske man får hålla ner på antalet ta eller korta taltiden och tala om detta för bröllopsgästerna.

Inför själva bröllopsdagen är det för körschemats skull  bra att maila ut till alla bröllopsgäster och dubbelkolla om någon ämnar hålla tal som glömt föranmäla. Likaså till de som föranmält tal, maila ut och tala om att ni har x antal minuter på er och vi ber er respektera detta då vi har ett fullspäckat schema med mycket som ska in. Behövs något tillbehör i form av projektor etc är det också bra att kolla av då detta alltid tar någon minut extra att få fram.

Kontakt med kök och servering

På själva bröllopsdagen eller helst dagen innan kom i tid och stäm av så all teknik fungerar. Inför själva bröllopsdagen bör ni också ha ett möte eller avstämning med köket och gå igenom ert körschema samt kolla med dem vilka hålltider de tycker är lämpliga för att servera de olika rätterna. Har ert bröllopspar valt att servera en buffé se till så maten kan plockas från två håll då detta är något som tenderar dra ut mycket på tiden.

Med dessa råd i bagaget hoppas vi kunna underlätta planeringen av just ert körschema.

 

 

Upp