Gästlistan, vilka ska bjudas?

När det kommer till frågan vilka som ska bjudas till bröllopet kan en del få ont i magen. Måste verkligen den där mostern eller farbrodern vi aldrig träffar bjudas och måste vi återgälda inbjudan om vi tidigare varit på en väns bröllop? Frågorna och funderingarna är många, vi hjälper er med vår syn på saken.

Först och främst måste ni ha klart för er hur många ni faktiskt kan bjuda utefter er budget. Gör sedan en dröm gästlista och skriv bara upp de på era respektive sidor ni faktiskt vill bjuda.

Det viktigaste sedan är att komma ihåg när det kommer till vilka som ska bjudas är att detta är ER dag och ingen annans. En tumregel när det kommer till bröllop är att man ”bara” bjuder de man faktiskt umgås med. Umgås ni inte med moster eller farbror bjud dem inte om ni inte känner att ni vill det själva. Ni ska aldrig bjuda någon för att ni får dåligt samvete å någon annans vägnar. Det är ni som ska gifta er och ni väljer vilka ni vill dela denna dag med. Vad gäller vänner vars bröllop man själv varit gäst på är det svårt att inte bjuda dem. Var deras bröllop för tio år sedan och ni därefter inte umgåtts ja då tycker inte vi att ni måste bjuda dem. Var deras bröllop för bara något år sedan, då bör de vara med på er gästlista.

Barn på bröllop?

Vad gäller barn är det vanligast att de får stanna hemma. Bröllop är en vuxenfest och de flesta uppskattar om de kan få slappna av utan barns sällskap. Har ni själva egna barn och känner att de ska vara med se till så det finns någon som kan ansvara för dem under kvällen så ni inte behöver vara mamma och pappa utan brud och brudgum. Ett barnbord är oftast att föredra till dem. Vad gäller bebisar brukar ammande bebisar vara tillåtna då dessa är svåra att lämna bort. Var tydliga i inbjudan vad som gäller så ingen blir besviken i efterhand.

Kompisbröllop

En del brudpar vill gärna att merparten av deras gäster ska vara vänner och inget konstigt med det. Var tydlig mot er närmsta familj från start och säg att ni kommer vara lite okonventionella och bara bjuda de närmsta, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar så vet de vad de ska säga till de släktingar som hoppas på en inbjudan.

Svårt att vara alla till lags

Hur ni än gör med er gästlista finns alltid någon som kommer bli besviken över att de inte blev bjudna (om ni inte har en obegränsad budget) men återigen har de flesta förståelse för att det finns en begränsning ofta både i budget och i hur många som ryms i en lokal. Var bara tydliga med hur ni vill göra och vad ni känner för så kommer det bli en fantastisk dag.

Känner ni ändå att detta blir jobbigt varför inte anordna ett eftersläpp till bröllopsfesten så kan resterande som inte var med på middagen komma och parta loss natten lång.

Upp