Vad kostar ett bröllop?

Ett bröllop kan kosta precis hur mycket som helst men tyvärr har de flesta inte obegränsade tillgångar utan man har en budget att förhålla sig till. Hur vet man att ens budget är rimlig? Vad är det som kostar mest och hur kan man göra för att hålla nere kostnaderna?

För er som vill ta del av en riktig bröllopsbudget, kan kicka mer på länken.

Antal gäster påverkar mest

För de allra flesta brudpar är det gästerna som kostar mest, dvs den mat och dryck ni bjuder på. Kuvertavgifter för runt 1 000 – 2 500 kronor per gäst är ingen ovanlighet. Med andra ord blir det en stor skillnad prismässigt med ett bröllop för 40-60 personer i jämförelse med ett för 100 personer. Ni måste därför bestämma er för vad som är viktigast för er samt om det är fine dining som gäller eller om ni kan be familj och vänner om hjälp med att fixa mat för att hålla nere kostnaderna.

Själva festlokalen kan också vara en stort kostnad, speciellt sedan det ofta är förenat med att ni måste ta både mat och dryck via dem. Kan ni hitta en lokal där ni inte har det tvånget kommer ni kunna hålla nere era kostnader lite och kanske prioritera annat ni annars inte skulle haft budget till som till exempel ett band. Väljer ni att gifta er lite utanför stan, speciellt om det är någon av de större städerna vi pratar om finns också där lite pengar att spara plus att ni kanske inte heller behöver boka 1 år innan.

Jämför priser och var ute i tid

En annan regel är också att vara ute i så god tid med allt som möjligt för att hinna jämföra olika leverantörer med varandra och på så sätt få ner era kostnader.

Många tycker det är bra att åka till exempelvis Tyskland och handla alkohol till festen. Tyvärr är det ganska svårt att beräkna hur mycket som kommer gå åt och ofta blir en hel del över. Det kan därför löna sig att handla på Systembolaget där ni faktiskt har öppet köp så länge ni inte öppnat drycken eller orsakat någon skada på etiketter etc. Det är oftast aldrig lönsamt att ha fri bar heller. Speciellt inte om ni är på ett ställe där ni inte får ta med egen alkohol. Dela istället ut 1-2 drinkbiljetter per gäst och tala redan vid inbjudan om att det därefter är gästerna som får bekosta alkoholen efter middagen. Middagsdryck plus avec brukar man alltid bjuda på.

Cava framför champagne

Att välja bort champagne till förmån för cava eller prosecco kan också spara en del pengar för det blivande brudparet. Bag in box är också ett sätt att hålla nere kostnaden och ser ni bara till att hälla upp vinet i tillbringare ute i köket blir det inga konstigheter utan känns snarare som en genomtänkt inredningsdetalj.

För att ni ska kunna hålla koll på just era kostnader har vi gjort en budgetmall där ni enkelt skriver in era kostnader post per post samt antal gäster så räknar mallen ut vad ni hamnar på.

Prioritera

När det kommer till er budget är det viktigt att ni som brudpar gör en prioriteringslista med saker som är viktiga och mindre viktiga för er så ni redan nu vet vad ni skulle kunna stryka.

När ni gör förhandlingar med olika leverantörer se till att få allt på mail så kan ingen komma i efterhand och påstå något annat än vad ni faktiskt kommit överens om. Kolla också så priserna är inklusive moms så ni inte får någon otrevlig överraskning sedan samt så eventuella resekostnader räknas med.

Glöm inte heller att eventuellt band, fotograf (om denna är med hela dagen) eller DJ ska ha mat vilket är förenat med ökade kostnader. De brukar ofta upplysa om detta men det kan vara bra att ha i bakhuvudet.

 

Upp