Vilka åtaganden har bestman, tärnor och toastmasters?
Under bröllopsdagen ska brudparet göra så lite som möjligt själva och bara kunna njuta av sin dag. Det är därför viktigt att alla andra vet vad de ska göra och vad som förväntas av dem.
Toastmaster och toastmadame
Toastmasters är de som är värdar för själva festen och de som kommer leda gäster och brudpar genom middagen. Vanligtvis brukar man ha två toastmaster och den korrekta benämningen om ni har kvinnlig toastmaster är toastmadame.
Toastmastrarna är de som lagt upp körschemat för dagen (ja ett sådant är av högsta vikt!) och de som hållit/håller kontakt med kök och servering och som påkallar uppmärksamhet när det är dags för tal och annat spex. Det är till dem alla talare anmält sig och de som gett förhållningsregler om vad som gäller. Toastmastrarna är också de som gjort upp med band eller DJ om när det är dags för dem att gå på. I kyrkan brukar toastmastrarna vara den som delar ut vigselprogram och visar gästerna till rätta.
Toastmastrarnas viktigaste uppgift är att informera så gästerna vet vad som ska ske och när. Tillsammans med brudparet har toastmastrarna gått igenom vilka förväntningar de har på kvällen och hur toastmasterns åtaganden ser ut. Viktigt här är att bestämma vilken roll brudparet vill att toastmastrarna ska ha. Vill ni att hen ska vara spexig, dela ut shotsbrickor etc. Allt som sker under kvällen kommer toastmastern ta hand om. Brudparet ska alltid lämnas lyckligt ovetandes om eventuella missöden/saker som inte blir exakt som det var tänkt. När bröllopsmiddagen är avslutad brukar toastmastrarna tacka för sig och deras arbete är också till ända. De får nu ledigt och kan dansa loss med resten av gänget. Ett litet strategiskt placeringstips är att toastmasters sitter nära utgång/kök så de enkelt och smidigt kan smita iväg när de behöver kommunicera diverse saker med kök och servering.

Fotograf Karin Lundin
Brudtärnor
Brudtärnorna är en del av brudföljet, dit bruden går går de. Tärnorna är också de som är ansvariga för att arrangera brudens möhippa. Under själva bröllopsdagen är deras roll att underlätta för bruden och hjälpa henne med allt ifrån att hämta frukost till att se till så hon dricker vatten till att ha ett nödkit med synål, huvudvärkstabletter med mera. Tärnorna tar också hand om brudbuketten när det är dags för ringväxling. Det är inget måste att ha tärnor men det är väldigt skönt att ha personer som passar upp och hjälper en under sin stora dag, då är tärnorna perfekta. Sedan är det ju väldigt roligt att få dela upplevelsen med sina bästa vänner. Det är också superroligt att ta med sina tärnor när det är dags att hitta brudklänning och skor.
Bestman

Fotograf Karin Lundin
Bestman och marshalker om brudgummen väljer att ha sådana har de liknande funktion som brudens tärnor. Bestman är den som brukar ansvara för svensexan och är brudgummens högra hand under hela bröllopsdagen. Bestman är också den person som ansvarar för vigselringarna och ser till så de kommer med till kyrkan, om ni gifter er i en sådan, och överlämnar dem under vigseln till präst eller vigselförrättare.
Brudnäbbar
Eller näbbar om ni väljer att ha det hör också till brudföljet och kan vara brudparets, syskons eller andra nära släktingar eller vänners barn. Näbbar kan vara både pojkar och flickor. De går oftast in i vigsellokalen allra först följt av tärnor och bestman sedan brud och brudgum. Det är väldigt fint och effektfullt om näbbarna till exempel bär med sig små korgar med rosenblad de kan strö längs med altargången.
Brudens far
Enligt tradition var brudens far den som bekostade kalaset och även om det inte längre hör till vanligheten har brudens far vissa åtaganden. Brudens far är alltid middagens första talare och den som brukar hälsa gästerna välkomna. Brudens far kan också vara den som initierar brudskålen, det vill säga den välkomstskål som hålls för brudparet när de anländer till festlokalen efter vigseln. Utomlands är det en vanlig tradition att brudens far är den som lämnar över bruden till sin blivande make i kyrkan. Något som blivit populärt även här, speciellt sedan prinsessan Victoria följdes till altaret av kungen. Något som omdebatterades kraftigt då vigselritualen i Sverige är väldigt jämställd.