Wedding Stories´s toastmasterskola

Har du fått den hedrande frågan om att vara toastmaster eller toastmadame!? Då kan ett grattis vara på sin plats. För att dagen ska bli såsom bröllopsparet önskar kommer här några tips på vägen. Att välja sin toastmaster eller toastmadame är stort och viktigt val då det är just ni som kommer sätta känslan för hela bröllopsmiddagen.

Kommunikation

Vad är då viktigt att tänka på som toastmaster eller toastmadame. Listan kan såklart göras lång men det allra viktigaste är så klart kommunikation. Först och främst måste ni ha en kommunikation med bröllopsparet. Vad förväntar de sig på sin stora dag? Varför har de just valt dig? Vill de att din spexiga sida ska vara tongivande genom middagen eller vill de ha din lite mer allvarsamma sida med glimten i ögat? Kommunicera med ditt bröllopspar om deras förväntningar på dig och hur middagen ska läggas upp. Mycket tal? Hur långa vill ni ha dem? Vill ni ha annat spex såsom ett dance break där toastmastarna får upp alla gäster och kör ett danståg genom lokalen?

Foto Karin Lundin

Den andra delen och kanske den viktigaste i kommunikationen är den ni kommer ha med bröllopsgästerna. Som toastmaster eller toastmadame är er viktigaste uppgift att informera. Glöm inte det!

Informationen ni ska tillhandahålla gästerna börjar redan innan bröllopet. Ni ska kommunicera med alla gäster så de vet vad som gäller kring tal och kring presenter. När en gäst anmäler att hen vill hålla tal är det er uppgift att informera och tala om när på ett ungefär gästen kommer att få hålla sitt tal (är det under varmrätten, mellan förrätten och varmrätten eller under efterrätten). Detta är jätteviktigt så inte bröllopsgästen behöver sitta på helspänn hela middagen och tänka ”att nästa gång kanske det är min tur” när så inte är fallet.

Körschema

Ni ska också kommunicera med de som håller i serveringen. Tillsammans gör ni ett körschema så de vet vilka hålltider de har att anpassa dig efter och hur de ska lägga upp middagen. Kök och servering ska också informeras om alla olika ev allergier och vilka som vill ha alkoholfritt till maten.

När det sedan är dags för dagen D är det ni som ska hålla i taktpinnen. Ni hälsar gästerna välkomna till vigseln och delar ut vigselblad. Talar om var de ska sitta om bröllopsparet haft något sådant önskemål.

När vigseln sedan är över är det dags för ert egentliga uppdrag att vara de som leder gästerna och bröllopsparet genom bröllopsmiddagen.

Dags för bröllopsmiddag

Det första ni bör göra är att hälsa bröllopspar och bröllopsgäster välkomna till den stora dagen. När ni gör detta, glöm för gudsskull inte att presentera er! Alla vet faktiskt inte vilka ni är och vilken relation ni har till brudparet.

Ett trevligt inslag brukar också vara när toastmaster och toastmadame går igenom kvällens meny. Finns något speciellt tema bröllopsparet går efter när det kommer till mat och dryck? Det är också bra att berätta var tex toalett och nödutgångar finns om det inte är uppenbart. Varför inte göra något roligt av det hela och berätta att gästerna är välkomna till bröllopet mellan x och x. Middagen beräknas ta 3? timmar och ni hoppas att den ska vara till belåtenhet för alla. Toaletterna är belägna bak i lokalen och nödutgångar hittar ni till höger och vänster. För tal som ej är föranmälda önskar ni gästerna kontakta er så snart som möjligt. Ni kommer garanterat få många härliga skratt och har redan här satt tonen för resterande bröllopsmiddag. Det kan bara bli en bra kväll med detta i bagaget.

Under middagens gång presenterar ni alla talare och talar om när det är dags för bensträckare, rökpaus osv. Om till exempel bruden lämnar lokalen för ett toalettbesök brukar det vara fritt fram för gäster att passa på att gå fram och pussa på brudgummen och tvärtom om brudgummen lämnar lokalen. Detta är information som ni såklart ska delge gästerna då inte alla har koll på vad som gäller.

Finns det en gästbok som bröllopsparet önskar att gästerna ska skriva i är detta också något som ni som toastmasters får påminna om under kvällen och gärna flera gånger. Likaså om bröllopsparet har en hashtag så ska ni såklart tala om att den finns och påminna gästerna om detta under middagens gång.

Foto Karin Lundin

När middagen sen är över och det blir dags för tårta och dans brukar toastmaster och eller toastmadames arbete vara slut. Ni tackar för er och önskar gästerna en vidare trevlig kväll. Glöm inte att tala om att tårta och dans och tårta är nästa moment innan ni tackar för er, om det nu är så. Finns det några restriktioner ur tex allergisynpunkt vad gäller tårtan (kanske är översta våningen tillägnad dem som är gluten- och laktosintoleranta) är nu ett ypperligt tillfälle att nämna det.

Med detta kan ni nu med gott samvete njuta av bröllopsfesten. Glöm dock inte att tacka bröllopsparet för det förtroende ni fått.

 

Upp