Toast med toastmasters

Är som det låter något väldigt viktigt. Hur ska ett bröllop kunna genomföras utan era toastmasters, och vad är bättre att bjuda på än just toast när det är dags för ert första planeringsmöte!? Självklart har vi samlat våra bästa recept på lyxiga bröllopstoast.

Vad gör en toastmaster?

Fotograf Karin Lundin

Toastmasterns funktion är att hålla ordning på bröllopsdagen och framförallt middagen. De, det brukar oftast vara två, är värdar för själva festen. Det är de som stämt av med kök när middagen ska serveras, de som har koll på alla tal och när de ska ske. Det är extra viktigt att alla tal därför anmäls till era toastmasters. Hänvisa vid inbjudan hur gästerna anmäler sina tal och skapa gärna en mail dit talen anmäls vilken toastmastern har tillgång till.

För att veta hur kvällen ska se ut behövs ett körschema upprättas och detta är något toastmastrarna kan upprätta först efter att de vet era förväntningar på kvällen.

Hur vill ni att känslan toastmastrarna förmedlar ska vara? Vill ni ha mycket spex och uppträdanden, shotsbrickor, allsång eller en middag med enbart tal? Hur långa får talen vara? Någon begränsning i antal tal, hur gör ni med de som anmäler tal på plats? Är det okej eller något ni inte vill ha. Vilka förväntningar ni har på era toastmasters är med andra ord a och o för hur middagen ska bli.

Vem kan bli toastmaster?

Den eller de som ofta brukar tillfrågas om att vara toastmaster/toastmadame är oftast nära vänner till brudparet. Kanske en vän från brudens och en från brudgummens sida. Att få frågan om att vara toastmaster är ett ärofyllt och viktigt uppdrag då det är de som ska sätta stämningen för kvällen. Den gemensamma nämnare toastmasters ofta har är att de är kan vara lite spexiga och bjuda på sig själva samtidigt som ni känner att ni kan lite helt och fullt på dem, att de gör kvällen till det ni vill ha.

Den kanske viktigaste av uppgifter för era toastmasters under själva bröllopsdagen är att informera gästerna. Hälsa alla välkomna i kyrkan, visa dem tillrätta och dela ut vigselprogram. Toastmastern informerar om när brudparet kommer komma tillbaka efter vigseln, de talar om när middagen förväntas börja etc. Gästerna ska inte känna att de lämnats åt sitt öde. Informera hellre än gång för mycket än för lite. Toastmastrarna brukar också vara de som minglar bland gästerna innan själva brudskålen och får de att känna sig bekväma. Kanske finns någon aktivitet för gästerna de också informerar om. Se era toastmasters som programledarna för kvällen där gästerna är likt en tv-publik.

Oroa er inte

Vad gäller saker som kanske inte riktigt går som det är tänkt under dagen så ska ni som bröllopspar lämnas lyckligt ovetandes. Alla eventuella frågor och problemlösningar står era toastmasters för och ni ska inte behöva oroa er. När middagen är till enda tackar era toastmasters för sig och festen kan börja.

Upp