Att vara brudtärna

Nu har det äntligen skett. Dagen du kanske drömt och fantiserat länge om med hjälp av ett antal romantiska filmer ska nu bli verklighet. Du har fått äran att vara brudtärna på din bästa väns bröllop.

Även om du sett alla romantiska filmer om hur det är att vara brudtärna är det inte alltid som på film och det finns en hel del grejer du inte bör glömma. Wedding Stories hjälper dig att göra dagen så minnesfull som möjligt och med våra tips kommer du ha koll på läget.

Shopping

Shopping är givetvis en stor del av att vara brudtärna. Som brudtärna får du räkna med att boka upp ett antal lördagar. Du ska tillsammans med dina medtärnor följa med då det är dags att hitta klänningen med stort K. Ni ska kolla skor, smycken, underkläder, brudtärneklänningar, ja allt ni kan tänka er. Alla tärnor kanske inte kan följa med vid varje tillfälle men är det någon provning alla ska med till är det givetvis den då ni ska hitta er väns brudklänning. Gör detta så minnesvärt ni bara kan och boka in er på ett antal ställen och prova både sånt hon älskar och avskyr så kommer det bli en fantastiskt upplevelse. Obs glöm inte att ha kameran i högsta hugg.

Tärnklänningar

Vad gäller tärnornas klädsel är det bruden som bestämmer. Däremot är det tacksamt om hon kan tänka sig en färg som ni alla faktiskt klär i. Något som numera är både populärt och väldigt uppskattat bland tärnor är att ni alla klär er i samma färg, material och klänningslängd men har modeller som är anpassade efter hur ni själva ser ut. Det är väldigt sällan som alla tärnor är exakt lika i kroppen och klär i samma modell. Enas därför om att alla till exempel ska ha en mörkblå, hellång klänning så utgår ni ifrån resten utifrån varje tärna. Många webbsidor som är specialiserade på just festkläder har ofta alla klänningar i samma tyg och färg för just dessa ändamål.

När vi pratar tärnornas klädsel måste vi också prata om ekonomi då det faktiskt kostar en hel del att klä sina tärnor. Vem som ska stå för kostnaden för dessa klänningar är en väldigt bra fråga och åsikterna går isär. Vi kan tycka att det är svårt att begära att tärnan ska betala sin egen klänning då de ju ställer upp att vara tärnor för någon annans skull oavsett hur hedrande det än är, inte får välja själva och troligtvis inte kommer använda klänningen igen. Däremot så är det fint om tärnorna kan tänka sig att bidra med något litet till klänningen då de ju får behålla dem och de oftast är skräddarsydda. Dock är detta inte något man kan kräva som brud av sin tärna tycker vi. Då pengar är känsligt var raka och öppna med denna dialog från start så blir allt mycket enklare. Är det så att man som brudpar inte har råd att köpa tärnklänningarna finns i vissa fall hyrklänningar alternativt så får man fråga om tärnan har något i sin garderob och kika på hur det kan passa in.

Vad gäller skor tycker vi däremot att dessa får tärnorna fixa själva och är det en lång klänning syns de ändå inte så mycket. Är klänningarna måttbeställda och de visar sig inte sitta helt hundra ändå så brukar tärnorna själva kunna lämna in och stå för den kostnaden i alla fall.

Möhippa

Ett stort och viktigt moment i ansvaret som tärna är att arrangera den blivande brudens möhippa. Här tycker vi att tärnorna ska ha en dialog med bruden och fråga vad hon tänker sig kring möhippan. Inte vad ni ska hitta på, för det är ju en överraskning, utan mer huruvida alla inbjudna kvinnor ska bjudas eller om det bara är närmsta tjejgänget hon tänker sig. Får vi tipsa tycker vi alla kvinnor ska bjudas in, dock brukar inte föräldrar, svärfäräldrar, äldre släktingar vara inkluderade här utan snarare den yngre generationen men glöm inte blivande makens vänners respektive. Vad gäller möhippan så brukar den vara ungefär 3-6 veckor innan bröllopet. Bruden betalar inte för möhippan utan alla deltagare delar på kostnaderna under dagen däribland brudens. Det är därför viktigt att från start kommunicera ungefär vad ni tänker er då ni ska höra av er till alla.

Som tärna brukar man också kunna vara med och få tycka lite om själva bröllopsfesten och smyckning av lokal. Brudparet brukar alltid uppskatta om ni vill engagera er med sådant. Bordsplacering och att hjälpa till att skriva om gäster om brudparet väljer att ha med sådan info i festhäftet är också sådant du kan få hjälpa till med.

Under själva bröllopsveckan, dvs veckan då bröllopet infaller är det inte omöjligt att brud och brudtärnor går och fixar naglar tillsammans. Det är en trevlig aktivitet där ni får chans att prata av er och lugna den troligtvis rätt så nervösa och förväntansfulla bruden.

FullSizeRender (4)Bröllopsdagen

Under dagen D är din viktigaste uppgift som tärna att vara ett stöd för bruden. Som tärna gör man sig iordning tillsammans med bruden och peppar henne inför dagen. Det är superbra om du som tärna ser till så bruden får i sig något ätbart då sådant brukar vara svårt och något som glöms bort av all nervositet en dag som denna. Glöm inte heller den obligatoriska champagnen medan ni gör er klara.

Fotograf Karin Lundin

Fotograf Karin Lundin

Tillsammans med bruden tar ni er sedan till kyrkan inför vigseln. Under själva vigseln är det ni som får rätta till släpet (om det finns något sådant), ni som håller i brudbuketten under ringväxlingen och som bistår med näsdukar till alla glädjetårar. Efter vigseln förväntas du oftast vara med på foton tillsammans med brudparet, du förväntas också mingla en hel del med alla gäster och självklart ska du också hålla ett tal för din nygifta bästa vän.

Som tärna är det bra att ha en liten bröllops första hjälpen väska med sig som vi tipsar om, så kommer du vara väl förberedd för eventuella missöden under kvällen.

Viktigast av allt. Ha kul och njut av denna dag tillsammans med din vän <3 .

Upp