Vår bröllopshistoria – Anna och Francescos medeltidsbröllop

Hej Anna, välkommen till Wedding Stories. Vi är så glada att vi fått möjlighet att höra mer om ert bröllop. Hej! Tack så mycket, det är ett nöje.

Först av allt måste vi fråga, hur länge har ni varit gifta? Vi har varit gifta i ett år nu. Vår bröllopsdag var den 16:e september 2017.

Kan du berätta något om dig och din man, vad arbetar ni med? Jag studerade klassisk filosofi och arbetar nu som arkivarie. Francesco är ingenjör och arbetar på ett företag som tillverkar el-drivna fordon. Vårt största intresse är historisk re-enactment, mer specifikt från 1400-talet.  Vi spenderar faktiskt den mesta av vår fritid till just hantverk och är med på olika event, här i Italien och ibland utomlands.

Hur träffades ni? Vi träffades 2005 på en medeltida fäktningskurs.

Var det något frieri inblandad? Ja ett väldigt enkelt. Francesco frågade om jag ville gifta mig med honom under en middag på vårt 10-års jubileum.

Under hur lång tid planerade nu ert bröllop? Under ungefär ett år.

Vart gifte ni er? Själva ceremonin hade vi på ett slott, Rocca som ligger i Imola i Bologna.

Vilka tre ord beskriver bäst ert bröllop? Först och främst Medeltid då detta var vår största inspirationskälla. Personligt då vi lyckades arrangera både ceremoni och fest precis efter våra önskemål och personligheter men också Naturligt då vi varken tvingade oss själva eller våra gäster att ställa upp på något konstlat.

Copyright © 2018 G&E Production Photographers

”Vi hade inte heller känt oss bekväma i traditionella bröllopskläder med vit klänning, kostym och slips.”

Berätta mer om temat för ert bröllop. Medeltiden blev den röda tråden för vårt bröllop. Våra kläder och assessorer var tvungna att  vara så tidstypiska som möjligt och vi ville kunna använda dem igen vid re-enactment. Men vi ville inte göra bröllopet i sig till en re-enactment. Det hade varit för komplicerat och det var inte rätta tillfället för en massa strikta regler. Av den anledningen ville vi inte heller att våra gäster skulle klä ut sig i medeltidskläder.

Vi hade medeltida element såsom handskrivna inbjudningskort som Francesco själv kalligraferat i medeltida stil. Bordsplaceringen var i form av en medeltida skyline och ramen till vårt photo booth var inspirerat av ett medeltida manuskript. Vi hade också en ceremoni och en meny som var medeltidsinspirerad.

Hur visste ni vilket typ av bröllop ni ville ha? Vi visste att vi inte ville ha ett traditionellt bröllop. Vi ville ha en borgerlig vigsel med kort ceremoni och middag. Vanliga italienska 16-timmars bröllop är inte vår grej och vi är inte heller några ”fest människor”.

Ingen av oss hade heller känt sig bekväm i traditionella bröllopskläder med vit klänning, kostym och slips. Nu fick vi möjlighet att göra något unikt istället och det fanns en väldigt speciell medeltidsklänning jag drömt om i flera år. Den klänningen fick vara utgångspunkten i vår planering.

”Vi var tvungna att hitta en person som kunde väva våra tyger med äkta guldtråd efter två olika originalmönster från 1400-tals fynd.”

Hur såg själva bröllopsplaneringen ut? Vilka prioriteringar hade ni? Det allra första vi behövde planera för och som krävde en hel del av vår tid var våra kläder och accessoarer. Vi var tvungna att hitta en person som kunde väva våra tyger med äkta guldtråd efter två olika originalmönster från 1400-tals fynd. Det tog några månader att få tyget färdigt. När det var klart fick vi leta efter en skräddare som skulle kunna sy våra kläder, en skomakare som skulle tillverka skor samt fråga en kompis som som både är re-enacatare och guldsmed om han,  inte bara kunde göra våra ringar, utan också ett silverbälte till Francesco och en krona till mig.

Förutom klädseln var själva lokalen nästa prioritering. Vi behövde en lokal som matchade vår klädsel och den atmosfär vi ville ha. Den behövde inte nödvändigtvis vara medeltida utan snarare en plats som skulle få våra gäster att slappna av och servera grym mat såklart.

Copyright © 2018 G&E Production Photographers

” Vi hade 120 gäster vilket är en väldigt normalt antal för ett italienska bröllop! ”

Efter att vi hittat vår lokal letade vi efter musiker och bröllopsfotograf. Allra sist beställde vi inbjudningskort, blommor och tårtan några månader innan bröllopet.

Hur många gäster var med under bröllopet? Vi hade 120 gäster vilket är en väldigt normalt antal för ett italienska bröllop!

Berätta mer om din fantastiska klänning! Vilket äventyr att ta fram den! Vi frågade vår vän och textilmästare Mervi Pasanen om hon skulle vilja göra våra kläder däribland min bröllopsklänning. Hon fick frågan under ett re-enactment vi var på 2016, Battle of Wisby, på Gotland. Hon blev den första att få reda på vårt bröllop. Jag och Francesco hade redan valt ut vår inspiration för våra kläder så vi började planera och åkte till Finland i mars 2017 så Mervi kunde tillverka mönster tillsammans med sin vän och skräddare Noora. Det var inte ett lätt jobb.

Francesco behövde en speciell vadderad jacka, en sk doublet, en silk-tunika med knappar och en överklänning gjord i det röda specialvävda tyg med guldtråd. Till mig gjorde Mervi en klänning med smock som jag bar under den gröna klänningen. Smock-klänningen syddes av rosa siden. Själva överklänningen gjordes av 11 meter blåmönstrat sidentyg med guldtråden som skapar själva mönstret. Nämnde jag att alla våra kläder var tvungna att handsys!? Detta i enlighet med 1400-tals syteknik. Som sagt allt handsyddes och vi träffade Mervi på nytt i juli, denna gång i Italien, för en sista fitting. Kläderna levererades i augusti under en bankett i Sverige. Efter leverans var jag tvungen att bidra, jag gjorde pärlbroderier på både min rosa klänning och på min blå- och guldmönstrade klänning.

Copyright © 2018 G&E Production Photographers

Hur såg själva bröllopsdagen ut? Då vi bott i ihop i sju år kände vi att det inte skulle spela någon roll om vi spenderade natten inför bröllopet tillsammans. På själva bröllopsdagen åkte vi hem till våra föräldrar.

Jag gjorde mig klar samtidigt som gäster började anlända. och vi åt en lunch tillsammans. Efter lunchen bytte jag om och tillsammans med en vän var vi de enda kvar hemma tillsammans med vår fotograf. Nu började jag bli rätt nervös och var orolig över vädret då det skulle regna den dagen. När jag anlände till slottet och fick se Francesco stå och vänta på mig med min brudbukett i handen sken solen. Jag var så lycklig. Tillsammans gick vi genom trädgården där våra gäster väntade för vår vigsel. Detta samtidigt som våra musiker spelade en medeltia version av Metallicas Nothing Else Matters. Ceremonin var rätt kort och bestod av mer musik och ringutbyte.

Vi åkte därefter till restaurangen vi bokat för själva middagen. Våra vänner hade gjort en video som visades upp som var en blandning av bilder på oss tillsammans med hälsningar från vänner och familj. Middagen avslutades med  bröllopstårta och med att jag kastade brudbuketten. Detta var runt midnatt.

”Fokusera på det som är viktigt för er och var beredd på att få ge upp sådant som inte är lika viktigt.”

Hur var själva middagen? Vi hade bröllopsmiddagen på en restaurang som heter Accademia dei Notturni som ligger i ett hus från 1700-talet. Restaurangen ligger ca 40 minuter från Imola. Middagen inleddes med en italiensk antipasti buffé som serverades på veranden därefter satte sig alla till bords och den riktiga middagen inleddes.  Som första rätt serverade vi tortellini och passatelli (en typ av ”pasta” som är gjord av ägg, ströbröd, parmesan, muskot, salt och peppar som man blandar ihop och trycker genom en potatispress för att koka de små korvarna i buljong) därefter serverade vi fläskkotlett med vindruvor och potatis. Tårtan serverades vid verandan.

Copyright © 2018 G&E Production Photographers

Vilka råd vill du ge till andra par som ska gifta sig? Några do’s and don’ts när det kommer till bröllopsplanering? Ta i beaktande att det tar tid att planera ett bröllop, speciellt om man vill undvika panik. Gärna ett år. Fokusera på det som är viktigt för er och var beredd på att få ge upp sådant som inte är lika viktigt. Njut av planeringen och dela dessa ögonblick med personer som är dig nära som förstår och stöttar dig.

Hur tänkte ni kring bröllopsbudget? Vilka poster vår störst i er budget? Vi prioriterade vår klädsel, våra accessoarer och maten. Vi ville att våra gäster skulle komma ihåg själva middagen och känna att den var något extra. Dessa saker var vår största kostnad. Å andra sidan så fick vi ner andra kostnader då vi gjorde en hel del grejer själva eller fick hjälp av familj och vänner.

Copyright © 2018 G&E Production Photographers

Har du några tips till andra blivande brudar? Något tips du önskar att du hade fått? Jag skulle rekommendera andra blivande brudar att inte jämföra för mycket. Har du hittat en leverantör som du känner är rätt för dig, kör på den!

Är det något ni önskar att ni hade gjort annorlunda idag? Jag önskar att vi hade haft vår vigsel lite tidigare. På så sätt hade vi kunnat spendera mer tid med våra bröllopsgäster.

Sist men inte minst, åkte ni på någon bröllopsresa`Last but not least, did you go on a honeymoon? Ja det gjorde vi. Vi åkte till Norge och spenderade tio dagar på att resa från Oslo till Bergen och sedan från Bergen till Trondheim. Vi hade verkligen tur då vädret var på topp och det regnade inte en enda dag trots att alla sa att det inte var möjligt. På fjorden såg vi sälar och vi fick uppleva norrsken när vi reste med Hurtigruten till Trondheim. Det var det perfekta avslutet på ett väldigt speciellt år.

OM ANNA & FRANCESCO
Namn:
 Francesco & Anna
Ålder: Anna är 28 år och Francesco 34.
Bostadsort: Imola, nära Bologna
i norra Italien.
Bröllopsdatum: 16:e september 2017
Antal bröllopsgäster:
120
Tema för bröllopet: Medeltid, 1400-tal.

Upp